Margriet logo
null Beeld

De geluksmomenten van Liz Snoijink

Actrice Liz Snoijink (61) speelde in toneelstukken, tv-series en films. Binnenkort is ze te zien in het toneelstuk De man van je leven, naar het gelijknamige boek van Arthur Japin. Kijk op delamar.nl.

Kinderbedje

“Ik was een jaar of vier, had mijn eerste schoolreisje en het was afschuwelijk. Een woelige dag, met veel ophef en ruzie. Thuis legde mijn moeder mij in bed. Ik weet nog goed dat ik dacht: ik hoop dat ik altijd kan terugkeren naar dit veilige, warme bedje. Het is een terugkerend geluksmoment geworden: na een vakantie of andere reis heerlijk in mijn eigen bed kruipen.”

Zoete inval

“Mijn moeder was een vrolijke, impulsieve vrouw bij wie iedereen welkom was. Ik was enig kind, maar zelden alleen. Het was bij ons thuis een zoete inval. Mijn moeder kon ineens in haar kop krijgen dat het tijd was voor een feestje. Daar wist ze altijd wel een aanleiding voor te bedenken.”

Euforie

“We waren met mijn eindexamenklas op schoolkamp. Ik had net de selectiecursus gedaan voor de toneelschool in Maastricht. Dat wilde ik zo graag,ik had geen plan B. Toen was er telefoon voor mij. Ik schrok. Was er iets ergs gebeurd? Maar het was mijn moeder die vertelde dat ik was aangenomen. Toen ontplofte voor mij de hemel, het was totale euforie.”

Vijvertje

“Intens geluk, dat is samen met mijn man ontbijten, met goede koffie en een croissantje. Of borrelen aan het eind van de dag. Liefst in de tuin, aan het vijvertje. We nemen de dag door, of zijn juist stil. Dat gevoel ervaar ik ook als we met vrienden aan een grote tafel zitten. Ik heb nauwelijks familie, maar mijn vrienden zijn mijn basis. Mijn zoon woont al jaren in Japan. We hebben gelukkig veel contact, maar ik zie hem zelden. Mijn vrienden maken dat gemis draaglijker.”

Als het lukt

“Voor een rol ben ik soms enorm aan het ploeteren. Dan denk ik: er mist nog iets, het is nog niet wat het zou moeten zijn. De laatste tijd viel ik een aantal keren in voor een actrice die ziek was. Dan moet je je een rol in heel korte tijd eigen maken. Als het dan toch lukt en zo’n eerste voorstelling echt staat, geeft mij dat een diep gelukkig gevoel.”

Porgy Franssen

“Op de eerste dag van de selectiecursus op de toneelschool ontmoette ik Porgy. We hadden een sterke klik. Hij is een van mijn oudste vrienden, met wie ik altijd geweldige dingen meemaak. Binnenkort staan we weer samen op de planken. Daar verwacht ik weer heel wat geluksmomenten te beleven.”

Interview | Bas Maliepaard

Foto | Gerard de Haan

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-43, deze editie is te bestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Lees ook andere geluksmomenten

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden