null Beeld

De geluksmomenten van Lenette van Dongen

Vanaf 16 september is cabaretière Lenette van Dongen (58) te zien in de musical Vamos! (vamosdemusical.nl). Op facebook.com/lenettevdongen vlogt ze over haar leven.

Skippybal

“Toen in mijn jeugd de skippybal in de mode kwam, had ik een probleem.Ik was lang en zat op die dingen met m’n knieën naast m’n oren. Mijn vader zocht heel Zaandam en omgeving af en kocht de grootste skippybal die hij kon vinden. Ik sprong er voor onze flat op rond en voelde me zó gelukkig. Mijn vader stond glimlachend achter het raam en stak zijn duim omhoog. Later heb ik begrepen dat mijn geluksgevoel meer nog dan met die bal te maken had met die man achter het raam en die duim.”

Brief

“Sinds mijn vijfde zat ik op ballet, maar ik was niet goed genoeg om professioneel ballerina te worden. Ik meldde me daarom aan voor de dansacademie om balletjuf te worden. Op het moment dat ik de toelatingsbrief openmaakte, maakte ik alle hysterische juichgeluiden die pubermeisjes op zo’n moment maken. Het was een moment als uit een Tina-stripverhaal!”

Buiten

“Drieënhalf jaar geleden ben ik uit Amsterdam naar een dorp aan de Noord-Hollandse kust verhuisd. Als ik buiten zit, zie ik alleen maar lucht, en niet drie verdiepingen balkons. Ik hoor de vogels in plaats van al die mensen om me heen. De weidsheid, de rust, de natuur: het doet me allemaal goed.”

Vlog

“Op Facebook plaats ik sinds kort filmpjes, waarin ik vertel over wat mebezighoud. Ik krijg er ongelooflijk veel lieve, inspirerende reacties op.De video’s zijn luchtig, maar ik vlecht er ook serieuze vragen doorheen, zoals: ‘Wat doe je niet, omdat je bang bent voor wat andere mensen ervan vinden?’ Er reageerde een vrouw die al jaren niet meer had gezwommen omdat ze een borstprothese heeft. Door mijn filmpje is ze dat weer gaan doen. Geweldig!”

Opruimen

“Ik kan heel gelukkig worden van orde scheppen in de chaos. Zo heb ik laatst mijn bovenverdieping opgeruimd: alles sorteren en veel wegdoen. Een plankje voor dit en een bakje voor dat, overal labeltjes op: heerlijk. Nu het af is, ga ik soms naar boven om even te kijken hoe mooi het is geworden.”

Aangewaaid

“Ik heb zelf geen kinderen gekregen, maar het leven heeft me er wel een paar cadeau gedaan. Vijf mooie mensen, onder wie de jongens van mijn ex, die ik al sinds hun vierde en zesde ken. Ze zijn inmiddels allemaal volwassen en ik heb het geluk ook de ‘kadoma’ van hún kinderen te mogen zijn.”

Interview | Bas Maliepaard

Foto | Iris Planting

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-38, deze editie is te bestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Lees ook andere geluksmomenten

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden