null Beeld

De geluksmomenten van Kathalijne Buitenweg

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017, vertellen vier vrouwen van verschillende politieke partijen over hun geluks-
momenten. Deze keer: Kathalijne Buitenweg (46) van GroenLinks.

Promotie

“In september ben ik gepromoveerd aan de UvA. Het lezen van academische teksten vond ik een hele kluif, dus ik heb er keihard voor moeten werken. Na zes jaar kon ik eindelijk mijn onderzoek verdedigen. Vooraf had ik me heel druk gemaakt, maar het was alsof alle luiken in mijn hoofd opengingen. En dat voor een aula vol mensen die aandachtig luisterden. Na afloop hebben we het met zeventig mensen gevierd tijdens een diner.”

Hardlopen

“Meestal vind ik hardlopen alleen leuk als ik klaar ben. Maar er zijn momenten waarop ik er heel erg van kan genieten. Zo heb ik hardgelopen op de toppen van de Canarische eilanden, door Central Park in New York en langs de Seine in Parijs. Het voelt dan net of je in een film speelt.”

Autonomie

“In een eerdere relatie woonde ik ook samen. Na het stuklopen daarvan, kreeg ik op mijn 27ste een eigen huis. Ik had niet zo veel geld, maar weet nog goed hoe trots ik om me heen zat te kijken toen ik alles met Ikea-meubels had ingericht. Ik had mijn autonomie herwonnen. Ik heb nog steeds een Picasso-kleed dat ik destijds heb gekocht en dat symbool staat voor dat gevoel en het maken van eigen keuzes.”

‘Als ik een bergtop bereik, denk ik vaak: wat is de wereld toch wijds en mooi’

Geboortes

“Als ik niet kan slapen, denk ik vaak aan de geboortes van mijn kinderen Marit (16) en Jelle (10). Vooral aan de uren vlak na die geboortes, waarin ik verwonderd in bed lag te kijken naar mijn baby. Nog steeds lig ik graag met ze in bed. Elke week kruipen we met cola en chips onder de dekens omprogramma’s als Expeditie Robinson te kijken.”

Bergen

“Ik houd van wandelen in de bergen. Als ik een top bereik, overvalt me vaak een geluksgevoel: wat is de wereld toch wijds en mooi.”

Politiek

“Een hoogtepunt in mijn politieke carrière was het moment dat mede dankzij mijn verzet de homofobe Italiaan Rocco Buttiglione geen eurocommissaris is geworden. Hij werd in 2004 voorgedragen als eurocommissaris voor justitie en zou dus verantwoordelijk worden voor gelijke behandeling. Het parlement wees zijn benoeming af. Een unicum in de geschiedenis van de Europese Commissie en voor mij een moment waarop ik echt het gevoel had dat ik in de politiek een verschil kan maken.”

interview: bas maliepaard

fotografie: bob bronshoff

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden