Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

De geluksmomenten van Karsu

karsu.jpg

Bekende Nederlanders geven elke week een kijkje in hun geluksmomenten. Deze week Karsu (26). De Nederlands-Turkse pianiste en zangeres won onlangs met haar album Colors de Edison Jazzism Publieksprijs. Ze treedt veel op in binnen- en buitenland.

Jurken

“Ik ben een jurkenmeisje, kijk maar op mijn Instagram! Dat was vroeger al zo. Ik had een groot schrift waarin ik steeds dezelfde contour van een vrouw tekende, waarop ik dan allerlei gala- of prinsessenjurken ontwierp. Vaak plakte ik er ook glitters op. Als ik op school eerder dan de rest klaar was met rekenen, haalde ik het schrift tevoorschijn en droomde ik weg bij die jurken. Ik stelde me voor dat ik ze aan had en voelde me dan helemaal gelukkig.”

Edison

“Als ik ’s ochtends mijn ogen open, zie ik mijn Edison award staan, op de schouw in mijn slaapkamer. Ik kreeg ‘m totaal onverwacht in juni tijdens de Edison Jazz/World avond, die sowieso al heel bijzonder voor me was. Ik ben nooit aangenomen op het conservatorium, dus voelde me zó blij dat ik daar tussen de top van de Nederlandse muziekscene mocht staan. En toen kreeg ik ook nog die prijs, die erkenning. Ik wist even niet waar ik het zoeken moest, sprak snotterend een dankwoord uit en stuiterde de rest van de avond verder.”

Kat

“Toen ik net op mezelf ging wonen, kon ik maar niet wennen aan de stilte. Ik kom uit een heel luidruchtige familie, waar iedereen altijd door elkaar heen praat. Ik trok de eenzaamheid gewoon niet en besloot daarom een kat te nemen. Cocos is een Turkse Van kat, met een lichtblauw oog en een donkerbruin oog. Sinds ik hem heb, voel ik me veel gelukkiger in mijn eigen huis.”

Karsu

“Ik ben vernoemd naar het geboortedorp van mijn ouders in Turkije. We gingen er vroeger vaak op vakantie. Een tijd geleden sloot ik een Turkse tour in Karsu af. Het hele dorp was uitgelopen voor mijn concert, met een orkest van vijftig man. Ik zong onder andere een Turks lied, waarin de zin ‘Ik heb mijn dorp zo gemist’ voorkomt. Elke keer als ik dat zong, begonnen mensen te klappen en te huilen.”

Koken

“In bijna elk land waar ik op vakantie ga, volg ik een kookcursus. De laatste keren in Jordanië, Cambodja en Thailand. Omdat ik veel optreed, eet ik vier, vijf avonden per week buiten de deur. Als ik dan een keer thuis kan eten, vind ik het heerlijk om lang de tijd te nemen om te koken en allerlei gerechten uit te proberen.”

‘In bijna elk land waar ik op vakantie ga, volg ik een kookcursus’

Componeren

“Naast optreden ben ik het gelukkigst als ik in mijn eigen studiootje thuis liedjes aan het componeren ben. Ik heb net partituren voor strijkers gemaakt, de eerste aanzet voor een nieuw album!”

fotografie: hüsne afsar

Dit komt uit Margriet 37, bestel het magazine via Tijdschrift365.nl.

Ook interessant