null Beeld

De geluksmomenten van Jeanine Hennis

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017, vertellen vrouwen van verschillende politieke partijen over hun geluksmomenten. Deze keer: Jeanine Hennis (43) van de VVD.

Riga

“Op mijn 23ste verhuisde ik voor mijn werk bij de Europese Commissie naar de Letse hoofdstad Riga. Letland was zich nog volop aan het losmaken van de Sovjeterfenissen. Daar realiseerde ik me pas écht dat de vrije en veilige omgeving waarin ik opgroeide, nooit vanzelfsprekend is. Ik voelde me on top of the world, was trots dat ik daar in mijn uppie woonde. Nu denk ik: wat was je nog jong. Maar toen voelde ik me een vrouw van de wereld.”

Cappuccino

“Een baan in de politiek vraagt veel, er blijft bijna geen vrije tijd over. Daarom zijn de zondagochtenden in bed met een cappuccino en de weekendkranten me heel dierbaar. Ik woon aan het water en als ik dan vanuit mijn slaapkamer uitkijk over de rietkragen, ben ik echt gelukkig. Zondagmiddag begint de voorbereiding op de werkweek alweer, maar die ochtend is heilig.”

Henne-Jan

“Toen mijn man en ik een relatie kregen, kwam ook zijn zoon Henne-Jan in mijn leven. Ik heb hem van jongs af aan zien opgroeien tot de puber van zeventien die hij nu is. Ik vind het geweldig als hij een arm om me heen slaat en met die dikke baard in zijn keel ‘Hé, Sjaantje’ zegt.”

Minister

“Het ministerschap van Defensie is bijzonder werk en levert me veel geluksmomenten op. Ik ben verantwoordelijk voor complexe dossiers, maar ontmoet ook veel inspirerende mensen die staan voor oude idealen als eensgezindheid en opofferingsbereidheid, mensen die trots zijn op het feit dat zij voor Defensie werken of hebben gewerkt. Vanmiddag was ik op bezoek bij een sociaal werkbedrijf, waar mensen met een beperking afgeschreven defensiekleding sorteren voor hergebruik of recycling. Een van die werknemers had opgevangen dat Defensie er een beetje geld bij krijgt. ‘Goed gedaan, meissie!’ zei hij. Ontroerend, vond ik dat.”

Tanzania

“Vorig jaar zomer heb ik met mijn gezin een tocht van twee weken door onder meer de Serengeti in Tanzania gemaakt. Niet eerder heb ik zo’n totale vrijheid ervaren. De uitgestrektheid van het landschap, de dieren, de geuren en kleuren: het was onvergetelijk. Ik werd er alleen wel een beetje nerveus van dat ik twee weken nauwelijks bereik had met mijn telefoon. In Den Haag was natuurlijk vervanging geregeld, maar bij elke tussenstop probeerde ik aan te haken op wifi en te checken of er niets ergs was gebeurd. Mijn man en stiefzoon konden er wel om lachen.”

interview: bas maliepaard

fotografie: anp

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden