Margriet logo
null Beeld

De geluksmomenten van Ivo Niehe

Programmamaker Ivo Niehe (71) debuteert als toneelschrijver met de voorstelling Drs. Down!, vanaf 18 augustus in de theaters (drsdown.nl)

Ballenjongen

“Als kind was ik ballenjongen in het Olympisch Stadion. In die tijd filmden ze tijdens voetbalwedstrijden alleen als de bal in de buurt van het strafschopgebied kwam. Ik probeerde dan zo snel mogelijk achter het doel te komen, zodat ik ’s avonds in Sport in beeld op tv zou zijn. In de kleedkamer zat ik tussen grote voetballers. Ik weet nog dat Faas Wilkes me vroeg een rol wc-papier te halen en ik mijn geluk niet op kon.”

Casting

“Mijn eerste toneelvoorstelling Drs. Down! is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een jongen met het downsyndroom die een universitair diploma haalt. We wilden twee acteurs met down, maar het duurde lang voor we Nando en Rutger vonden. Dat was een geweldig moment, want ze hebben een grote chemie samen. Het zijn ongelooflijk levenslustige, inspirerende jongens, die een deel van mijn levensgeluk zijn geworden.”

Voetbal

“Op zaterdagochtend op de fiets naar AFC om met een bekertje matige koffie langs de lijn te kijken naar mijn zoons Gijs (26) en Tim (25), die op behoorlijk niveau voetballen: daar kunnen geen goede kijkcijfers tegenop.”

Tv-vader

“Ik vind het heerlijk dat ik voor mijn zoons en dochter Anne (23) gewoon hun vader ben en niet die man van tv. Ik weet nog goed dat ze me voor de eerste keer op tv zagen. Ze stormden in hun badjasjes op het scherm af en riepen: ‘Papa! Papa!’ Het programma interesseerde ze niet. Ze houden me met beide benen op de grond.”

Karin

“Mijn vrouw was een volslagen vreemde voor me toen ik haar zag lopen in een hockeystadion. Tegen een van mijn beste vrienden, zei ik: ‘Dat is d’r!’ Als hij niet had gereageerd met: ‘Je durft er toch niet op af,’ was ik nu niet al 25 jaar gelukkig getrouwd. We hebben het allebei druk, maar genieten van onze momenten samen, al is het maar vijf minuten samen in de tuin zitten.”

Toneel

“Mijn liefde voor theater is ontstaan op de middelbare school. Ik begon met een minirol in de rij der engelen in Vondels Lucifer, maar mocht uiteindelijk ook een hoofdrol spelen in De vrek van Molière. Meedoen aan toneel had voordelen: je mocht lessen missen om te repeteren en er deden leerlingen van de meisjesschool mee, dus je hield er soms een vriendinnetje aan over.”

Interview | Bas Maliepaard

Foto | Roy Beusker

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-37, deze editie is te bestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Kijk ook

Lees ook andere geluksmomenten

Artikelen van Margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden