null Beeld

De geluksmomenten van Ireen Wüst

Bekende Nederlanders geven elke week een kijkje in hun geluksmomenten. Deze week schaatster Ireen Wüst (29). 

Neefjes

“Mijn broer en zus hebben allebei twee zoontjes. Mijn neefjes relativeren alles en dat is fantastisch. Het maakt ze niet uit of ik eerste of laatste word met schaatsen: ze zijn dol op me. Ik vind het heerlijk om samen met lego te spelen. Als ik van huis ben, kan ik ze gelukkig ook zien via Facetime of Skype.”

Schaatsen = alles

“Ik doe elke dag wat ik het allerliefst doe: schaatsen. De beweging en de snelheid. Het is zó lekker om met meer dan vijftig kilometer per uur door een bocht te rijden. Sommige vrienden en mijn broer en zus hebben een gezin, ik schaats. Ik zou niet met ze willen ruilen. Ik wil er zo lang mogelijk van genieten. Het ‘echte’ leven dat hierna komt, lijkt me een stuk minder leuk.”

Elfstedenvirus

“In 1997 schaatste mijn vader de Elfstedentocht. Samen met mijn broer stond ik om kwart voor zes in de ochtend langs het kanaal van Heerenveen te kijken in de vrieskou. Vanaf dat moment wist ik: dít wil ik ook. De rest van de winter zat ik elke zondag om acht uur met mijn vader in de auto met Sky Radio aan, op weg naar de ijsbaan. Als elfjarig meisje reed ik achter mijn vader en zijn vrienden aan op mijn eigen noren, want die moest en zou ik hebben.”

Fijne familie

“Vorig jaar, op de begrafenis van mijn oma, was ik heel verdrietig. Tegelijkertijd maakte het gevoel dat mijn familie me gaf me ontzettend gelukkig. We vangen elkaar op, zijn er voor elkaar, troosten elkaar en halen samen mooie herinneringen op. Juist toen besefte ik dat ik zo’n fijne familie heb.”

Gouden plak

“De weg naar mijn gouden medaille in Sotsji (Olympische Spelen 2014) was lang. Maar toen ik op het podium stond met die gouden plak om mijn nek en het Wilhelmus werd gespeeld, was ik de gelukkigste persoon op aarde. Ik had mijn ultieme doel behaald, het was gelukt. Niemand die mij meer iets kon maken.”

Hoofd leeg

“Op een mooie zomeravond stap ik het liefst in mijn sloep. Wat is de zonsondergang mooi als de zon schittert in het water. Als ik vaar, kan ik mijn hoofd leeg maken; op het water vergeet ik de rush van de dag, dan moet er helemaal niets.”

Bezinning

“Ondanks dat ik nu niet in topvorm ben en een alternatieve trainingsroute volg, geniet ik van kleine momenten. Laatst zat ik tijdens een trainingsweek in Portugal met een kop koffie te kijken naar de heldere zon en de zee. Op zulke momenten besef ik dat het leven best heel mooi is. En dat ik het helemaal zo slecht nog niet heb.”

‘Met die gouden plak om mijn nek was ik de gelukkigste persoon op aarde’

Dit en meer lees je in Margriet 3. Vanaf 15 januari in de winkel maar ook online te bestellen.

fotografie: soenar chamid sportfotografie.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden