Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

De geluksmomenten van Bartho Braat

bartho.png

Bekende Nederlanders geven elke week een kijkje in hun geluksmomenten. Deze week Bartho Braat. Acteur Bartho Braat (65) nam
onlangs afscheid van zijn rol als Jef in GTST. Nu is hij in de theaters te zien in de komedie Prettig Gestoord!.

Jetske

“Mijn vrouw Jetske en ik zijn al sinds de middelbare school bij elkaar. Ik zag haar in een andere klas zitten en dacht: ik wil bij haar zijn! Ik heb de rector ervan weten te overtuigen dat ik naar haar klas moest worden overgeplaatst. Twee jaar later gingen we eindelijk met elkaar. Nog steeds slaat mijn hart een slag over als ik Jetske onverwacht op straat tegenkom. Dan is het alsof ik haar voor het eerst zie.”

Kunst

“Toen ik in de Sint-Pietersbasiliek in Rome de pietà van Michelangelo zag, kreeg ik tranen in mijn ogen. Het licht viel zo mooi door de ramen, het beeld glansde zacht, het was prachtig. Eenzelfde ervaring had ik toen ik de uit hout gesneden pietà van Zadkine zag in Les Arques. Zo mooi. Die beelden staan in mijn ziel gebrand.”

Reis

“Zo’n vijftien jaar geleden ben ik in mijn eentje zes weken in Nieuw-Zeeland gaan wandelen. Ik wilde kijken of ik dat kon, alleen op reis. Ik ontmoette leuke mensen en ontdekte dat ik heel ordelijk word als ik op mijzelf ben aangewezen. Maar ik zou het niet gauw nog eens doen. Achteraf realiseerde ik me pas dat ik mijn ervaringen met niemand kon delen. Wel is één moment uit die reis me heel sterk bijgebleven. Ik zat op een berg voor een hutje, keek uit over dat prachtige, lege land en opeens overviel me het gevoel dat de wereld letterlijk en figuurlijk aan mijn voeten lag.”

Jip

“Sinds afgelopen zomer hebben wij een hond, een vuilnisbakje. Hij heet Jip en is een erfstuk van mijn schoonzuster. Na haar dood moest Jip ergens heen en toen hebben wij hem maar genomen. Gaandeweg begon ik steeds meer plezier in dat dier te krijgen. Er is geen levend wezen zo blij als ik thuiskom als Jip en hij kan ook zó genieten als hij wordt geborsteld. Jip laat zien dat geluk in de kleine dingen zit.”

Varen

“De laatste jaren komt het er niet meer van, maar ik heb veel op de Friese meren gevaren met ons eigen zeiljachtje. Dat waren geluksmomenten, vooral als ik in mijn eentje op het water was, met een stevige wind. Dan ben je even helemaal los van de wereld en verbonden met de elementen. Heerlijk.”

Afscheid

“Afscheid nemen heeft twee kanten: de weemoed dat je iets achterlaat en de opwinding dat je een nieuwe weg inslaat. Met die gevoelens nam ik afscheid van de cast en crew van GTST, op een avond met momenten die me zeer hebben ontroerd. Een hoogtepunt vond ik het optreden van een paar jonge meiden uit de cast met een nummer van de Spice Girls. Zó vitaal en leuk gedaan!”

Fotografie: Alex Mensen
Interview: Bas Maliepaard

M11 Cover_72dpiDit en meer lees je in Margriet 11. Nu in de winkel en online te bestellen.

Ook interessant