null Beeld

De geluksmomenten van Annejet van der Zijl

Tijdens de Nationale Herdenking 
op 4 mei houdt schrijfster 
Annejet van der Zijl (55) een voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, live te zien bij de NOS. 
Haar nieuwste boek heet De dageraad.

All is well

“Bij puur geluk denk ik aan die zeldzame momenten dat álles klopt: de sfeer, de mensen om je heen, het hele leven. De Britten hebben er zo’n mooie uitdrukking voor: All is well in the world. Zoals een vroege ochtend een paar zomers geleden. Mijn man en ik werden wakker in ons strandhuis en gingen zwemmen. Het strand was verlaten, de zee kalm en wij zwommen daar in dat oneindige water, alsof de wereld nog helemaal nieuw en onbezoedeld was.”

Ontmoeting

“De ontmoeting met mijn man, nu twintig jaar geleden, heeft veel veranderd. Voor die tijd was ik een nogal ernstig en wat zwaarmoedig iemand. Hij heeft het juist altijd en overal naar zijn zin en als dat niet zo is, dan zorgt hij wel dat hij het naar zijn zin krijgt. Ik zie vaak beren op de weg, hij heeft de neiging om overal iets leuks en interessants in te zien. Dat werkt besmettelijk. Ik zou mezelf nu absoluut niet meer als somber omschrijven.”

‘Bij puur geluk denk ik aan die zeldzame momenten dat álles klopt’

Vrije tijd

“Alle hang naar groots en meeslepend leven die ik in mij heb, stop ik in mijn werk: het schrijven zelf natuurlijk en daarnaast veel publieke optredens, die me behoorlijk uit mijn comfort zone halen. In mijn vrije tijd houd ik mijn leven daarom graag gezellig en overzichtelijk. Ik geniet van wandelen met onze hond, lezen, uit eten gaan met vrienden, rommelen in mijn tuintje, koken, lummelen in huis… Niet wereldschokkend, wel geluksmomenten!”

Rijbewijs

“Ik was een onhandig, uitgesproken atechnisch kind, dat geen diepte zag en overal tegenaan liep. Daarom verwachtte niemand ooit van mij dat ik autorijles zou gaan nemen. Maar toen ik in de dertig was, besloot ik dat toch te doen. Ik ben vier keer gezakt, maar de vijfde keer is het me toch gelukt. Ik ben er nog elke dag blij mee! Eigenlijk vind ik iets doen waar je geen talent voor hebt ook een veel grotere prestatie dan iets doen wat je van nature ligt, zoals in mijn geval schrijven.”

Optimisme

“Er is veel in het leven om gelukkig van te worden: natuur, muziek, kunst, boeken, huizen en mensen die, ondanks problemen en het somber stemmende wereldnieuws, vastbesloten zijn er het beste van te maken. Ik heb het altijd raar gevonden dat er vooral in intellectuele kring wordt gedaan alsof pessimisme diepzinniger en intelligenter is dan optimisme. ‘Vrolijk zijn is een vorm van sociale moed’, las ik laatst ergens en daar ben ik het van harte mee eens.”

Interview | Bas Maliepaard

null Beeld

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-18, deze editie is te bestellen via Tijdschrift365.nl.

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden