PREMIUM
De 4 fases van een lange relatie
Willem-Alexander en Máxima zijn op 2 februari twintig jaar getrouwd. De kans is groot dat zij - net als iedereen in een lange relatie - door verschillende fases zijn gegaan die gepaard gingen met ups en downs. Ook Marian, Sandra en Noor hebben alle fases met hun partner doorlopen.
Een lange relatie kent doorgaans vier fases: verliefdheid, latrelatie, trouwen en eventueel kinderen en tot slot stabilisatie. Jennifer Schmidt is relatietherapeut en ziet vooral stellen in de derde fase. “Een sterke basis is essentieel om alle stormen te doorstaan. Ieder mens heeft van nature de drang om op zoek te gaan naar een levenspartner. We hebben behoefte om samen te zijn, om ons te nestelen.”
Fase 1: verliefd
“Ons hart gaat dan ook sneller kloppen als we denken die persoon te hebben gevonden. We worden verliefd en zien alles door een roze bril. De ander is vooral leuk, we focussen ons op de overeenkomsten die we samen hebben en de wereld is één grote happy place. We laten ons er zó door meeslepen dat we vaak vergeten dat we in die verliefdheidsfase maar één kant van de ander zien.”
Fase 2: de eerste minpuntjes
“In de volgende fase – na een maand of vier – gaan ons ook de minder leuke dingen opvallen. We blijven wat vaker logeren bij elkaar en hé, hij of zij blijkt een ochtendhumeur te hebben. Of de dop niet op de tandpasta te doen. Ik zie vaak dat mensen geneigd zijn om dit soort dingen niet bespreekbaar te maken; ‘Want dan vindt hij me vast een zeur’. We zijn nog steeds bezig om de ander aan ons te binden en bagatelliseren daarom de minpuntjes. Terwijl het juist wél belangrijk is om dit te bespreken, als een soort oefening voor het grotere werk later in de relatie.”
Fase 3: is dit het nu?
“In de derde fase trouwen stellen doorgaans of gaan samenwonen. Vaak komen er kinderen. Een uitdagende fase. Er wordt veel van je verwacht en nu blijkt dat de partner heel anders over bepaalde zaken denkt, dat jullie waarden en normen verschillen. Ik krijg in deze fase de meeste stellen op mijn bank. Dan blijkt bijvoorbeeld dat de man zich weinig bemoeit met de opvoeding of het huishouden. Maar hebben jullie dit met elkaar besproken? vraag ik dan altijd. Het is essentieel om je verwachtingen uit te spreken. In deze fase lonkt vaak het verliefdheidsgevoel en de spanning van vroeger. Stellen kunnen dat elders zoeken. Terwijl het zinvoller is het vuurtje in de eigen relatie op te stoken.”
Fase 4: samen verder, toch?
“In de laatste fase hebben stellen de jonge kinderjaren achter de rug en komen ze weer nader tot elkaar. Vaak wordt de relatie hechter, maar het kan ook zijn dat de conclusie is dat je partner je niet meer kan geven wat je nodig hebt. In tegenstelling tot vroeger ben je in deze fase eerder geneigd om voor jezelf te kiezen en sommige stellen gaan dan ook uit elkaar. Doorgaans is het zo dat als je de eerste drie fases hebt overleefd, de vierde er juist één is van verbinding.”
Lees ook de verhalen van Marian en Bernadette: ‘De rust is wedegeeerd en we zijn hechter dan ooit’, Noor en Hans-Peter: ‘Door veel te praten en elkaar vrij te laten in onze ontwikkeling zijn we samen gegroeid’ en Sandra en Mike: ‘We vinden het belangrijk om naast een eigen leven ook dingen samen te doen’
Styling: Ora Bollegraaf, visagie: Astrid Timmer.