null Beeld

PREMIUM

Dat was een zomer om nooit te vergeten

De Tienertoer-vakantie van veertig jaar geleden, die eerste heel ontspannen coronazomer. Deze Margriet-lezers hoefden niet lang te twijfelen over welke zomer ze nooit zullen vergeten.

Tienertoer

“Dat lachen, dat eindeloze geiten met mijn beste vriendin is echt iets wat je doet als je jong bent. Toen we zestien waren, mochten we samen op Tienertoer! Ik herinner me Maastricht en Utrecht, ik herinner me jongens, veel jongens, zakken chips en cola en eindeloos lang praten en lachen tot het licht werd.”
Anne-Mieke (60)

Blije zomerbaby

“Augustus 2004 had de zomer van mijn leven moeten worden: lekker naar het strand met mijn kersverse baby, ik aan de wijn en mijn kind doezelend onder een parasol. Maar Tess werd geboren met een hartafwijking waardoor we maanden in het ziekenhuis verbleven. De daaropvolgende zomer ging het gelukkig weer goed met Tess en omdat ik behoorlijk last had van de naweeën van die stressvolle tijd, kozen we voor een dure, maar wel ontspannen, Club Med-vakantie. Wat een feest om Tess zo blij te zien. Als ze met haar roze hoofddoek over haar blonde krulletjes het babyzwembad inging en ons breed lachend haar anderhalve tand liet zien, vergat ik acuut alle ellende van het afgelopen jaar. De zomer van mijn leven was met een jaar uitgesteld.”
Els (55)

null Beeld

Boulevardtranen

“Liefde 2.0. Op mijn 24ste had ik een knipperlichtrelatie met Christiaan. Het was al meerdere keren uit geweest, maar toch gingen we op vakantie naar Spanje, naar Malgrat de Mar. Dit zou de vakantie zijn waarin het zou goedkomen. Maar... het werd zelfs slechter en na de zoveelste knallende ruzie liep Christiaan boos het appartement uit. Na een paar uur vergeefs wachten, besloot ik hem te gaan zoeken. Ik trof hem aan in de kroeg, dronken en met een andere vrouw. Toen ik huilend de boulevard op liep, kwam een man die het allemaal had zien gebeuren achter me aan. De rest van de vakantie bracht ik met hem door. Het gedoe met Christiaan was al snel vergeten door de vele wandelingen en goede gesprekken met Anton. We werden knetterverliefd, maar gaven daar die vakantie niet aan toe. Tot ik 28 jaar later een berichtje via Facebook kreeg en de vlam opnieuw in de pan sloeg.”
Fransje (60)

Zwoele zomergeur

“Het zal de laatste zomer zijn geweest dat ik nog thuis woonde en, op zoek naar vertier, een speciale zoetige geur rook als ik door de buurt liep. Ik heb geen idee waar het precies vandaan kwam, het leek van een struik afkomstig, maar die geur is synoniem gaan staan voor het leven dat toen nog eindeloos voor me lag, vol nieuwe, spannende avonturen en lange zwoele, zomeravonden. Ook al heb ik ondertussen meer zomers gehad dan er nog gaan komen, elke zomer voel ik me weer even jong en uitgelaten als ik die geur ruik.”
Sandra (60)

Bubbelen

“Tijdens de coronazomer van 2020 besloot ik mezelf te verwennen met een jacuzzi. Een hele investering maar in die vreemde, eenzame periode het geld meer dan waard. Die eerste keer, nadat ik vroeg in de ochtend al het zware werk had gedaan van het bad opblazen en met water vullen, stapte ik ’s avonds in mijn nieuwe bikini de bubbels in. Op-en-top ontspanning. En als het te warm is, zet ik de temperatuur wat lager, pak ik mijn drankje en luchtbed en afkoelen maar. Beste aanschaf ooit.”
Pauline (64)

null Beeld

Eindelijk feest

“Dat wordt deze zomer. Ik ben drie jaar geleden op mijn verjaardag, 14 juli, ten huwelijk gevraagd. En deze zomer gaan we op mijn verjaardag trouwen. Eindelijk!”
Joane (59)

Stiekem genieten

“Het heldere blauw van de lucht. De stilte die als het ware te proeven was. Bijna geen auto’s en mensen op straat. Tijdens die eerste coronazomer viel het me ook voor het eerst op dat de pioenrozen, de lievelingsbloemen van mijn vrouw, gingen bloeien. Ondanks alle narigheid heb ik intens genoten van dingen die me eerder nooit opvielen.”
Jan (62)

Of ik een amico had

“De eerste keer dat ik Marjolein zag, was in de zomer van 1998, op de hockeyclub van Turijn. Ze kwam aanlopen in een te wijde korte broek, geruite blouse en hoge dr. Martens schoenen. Mamma mia, die ziet er écht lesbisch uit, dacht ik. Ikzelf was vrouwelijker gekleed, homoseksualiteit werd nog niet echt geaccepteerd in Italië.
Marjolein, hockeyspeelster van Bloemendaal, was door Turijn benaderd om ons team te versterken. Dat weekend speelden we tegen Sardinië en had Marjolein de vliegtuigstoel naast me weten te bemachtigen. Haar Italiaans was nog niet zo goed, toen ze wilde vragen of ik een vriendin had, gebruikte ze het woord amico. Ik kon eerlijk antwoorden dat ik geen vriend had. Wel een vriendin, maar daar durfde ik niet voor uit te komen. Een maand later - ik lag met mijn vriendin aan de rand van het zwembad - ging plotseling mijn telefoon. Marjolein belde vanuit Nederland! Ze begon meteen enthousiast te ratelen, maar ik voelde me behoorlijk opgelaten omdat mijn vriendin - ook al liep de relatie ten einde, ernaast zat. De rest van die zomer liep ik met mijn hoofd in de wolken, verliefd op iemand die ik slechts twee keer kort had gezien. En nu vieren we volgende zomer alweer ons 25-jarig jubileum.”
Patrizia (54)

null Beeld

Hippe koffiebars

“Samen met mijn man ging ik in 2019 vijf weken naar Nieuw-Zeeland. Wat heeft dat land me ongelooflijk verrast met de allerprachtigste natuur en zijn bevolking, de Kiwi’s, die zo lief zijn, maar ook zo moeilijk te verstaan. Het heldere licht en de felle kleuren, en niet te vergeten het regenwoud zónder insecten. Koeien die zowat op het strand staan en gletsjers die eindigen in de zee. En overal - zelfs in the middle of nowhere - hippe koffiebars en stylish gedecoreerde restaurants met trendy superfood. En nergens rommel of een prullenbak te bekennen! Ik kan niet wachten om terug te gaan.”
Willeke (57)

Marmotten spotten

“Ik ben gek op reizen, natuur en dieren. Een vakantie is voor mij geslaagd als ik die elementen kan combineren. Afgelopen jaar heb ik op de Balmlach in Oostenrijk bergmarmotten gespot. Om negen uur ging ik met het eerste taxibusje de berg op, plofte neer op een grote steen, opende mijn rugzak en toen ik mijn wortels en doppinda’s pakte, vlogen de bergmarmotten uit hun holletjes. Ik kon ze zelfs voeren. Toen ik na een lange wandeling ging kijken of ze er nog waren, sprong er eentje tegen mijn been op alsof hij blij was me weer te zien. Op zo’n moment ben ik intens gelukkig.”
Jorma (52)

Ultieme rust

“Die eerste zomer na de scheiding had ik geen fut en geen geld om op vakantie te gaan. Wat me eerst nog benauwde, werd al snel de beste vakantie van mijn leven. Ik ging op de fiets naar het strand, maakte lange wandelingen door de duinen en las de boeken waar ik nooit aan toekwam. Na een heftige periode kwam ik tot rust en vond mezelf weer een beetje terug.”
Hester (61)

null Beeld

Hippiemeisjes

“Op mijn achttiende ging ik liftend in een lange jurk en haar tot halverwege mijn rug naar Zuid-Frankrijk met mijn beste vriendin. We strandden in the middle of nowhere in het Massif Central. Omdat de schemering inviel, besloten we te overnachten op een mooie groene wei aan een beekje. We gingen vroeg slapen. ’s Ochtends werd ik wakker van een raar, hijgend geluid. Angstig gluurde ik via een kiertje van de tent naar buiten. Daar stond een reusachtige stier op nog geen drie meter afstand te grazen. Voorzichtig maakte ik mijn vriendin wakker, en zonder een woord te zeggen trokken we van binnenuit de haringen los. Nog voorzichtiger kropen we eruit. Stapje voor stapje slopen we de wei uit. Eenmaal veilig achter het prikkeldraad, hebben we als de twee stoere hippiemeisjes die we dachten te zijn, keihard staan gillen.”
Sandra (63)

Here comes the sun…

“Het concert van de Beatles op 5 juni 1964. Het enige concert dat ze ooit in Nederland hebben gegeven, en ik was erbij. Need I say more?
Carlo (78)

Smakelijk eten

“De beste zomerherinneringen staan bij mij altijd in het teken van eten. Het allerlekkerste broodje gezouten vlees in Siena (in 1985!) kan me nog doen watertanden. En het chique restaurant in Lissabon waar ik me verbaasde over de menukaart zonder prijzen, die voor dames bleek te zijn. Maar de allerfijnste herinnering heb ik aan de zomer van 1989, waarin ik met mijn moeder - die slechts 59 is geworden - meerdere keren per week sorbets ging eten op het strand van Parnassia. Typisch mijn moeder om gewoon te doen waar je zin in hebt, in plaats van, en dat is mijn valkuil, te denken: dit vind ik eigenlijk te duur, straks heb ik geen trek meer in het avondeten of ik ben al te dik. Mijn moeder leefde het leven met lef zonder in beperkingen te denken.”
Jan-Peter (59)

null Beeld

In het groen

“Dat we afgelopen zomer na dertig jaar drukte de Randstad zijn ontvlucht om in het groene, rustige Drenthe te gaan wonen en ik eindelijk mijn moestuin kon beginnen.”
Vincent (60) en Jo (65)

Kusles

“Juli 1979 ging ik met mijn ouders en broer op vakantie naar de Provence. Het was de derde zomer op rij dat ik Arend op de camping tegenkwam en deze keer sloeg de vonk keihard over. Arend was vijftien, ik dertien. De laatste dag nam hij me mee naar een stil strandje en zou me daar, terwijl niemand het kon zien, leren zoenen. Hij spreidde een handdoek uit over het warme zand, en nadat ik wat onwennig was gaan liggen, pakte hij mijn hoofd teder vast en kreeg ik heel héél voorzichtig mijn eerste zoen. Dit was met recht de beste eerste ervaring die je je maar kunt wensen.”
Frances (56)

Els Meyer
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden