MT26 M26 mijn moeder en ik Beeld Privébeeld, Edland Man (portret).
Beeld Privébeeld, Edland Man (portret).

PREMIUM

‘Dat ik nu een programma ga doen met de titel Amazing Grace had mijn moeder fantastisch gevonden’

Het is dankzij haar moeder dat Berget Lewis zekerder werd over haar zang. “Ze regelde dat ik mocht zingen tijdens de dienst. A capella, voor honderden mensen.”

“Weet je wat zo leuk is? Mijn moeder, Olga Priscilla Lewis, deed altijd zo geheimzinnig over haar leeftijd. Natuurlijk weet ik dat ze op 11 februari 1939 is geboren, maar wanneer vreemden haar complimenteerden met haar uiterlijk, haar vertelden dat ze zo’n prachtige vrouw was en informeerden naar haar leeftijd, zei ze ronduit: ‘Dat zeg ik liever niet’. Je zou kunnen zeggen dat ze van de oude stempel was. Een dame vragen naar haar leeftijd, hoorde niet.”

Geen makkelijke jeugd

“Haar roots liggen in Barbados en Guyana. Ze heeft geen makkelijke jeugd gehad. Opgroeiend in een arm gezin was het altijd knokken om brood op de plank te krijgen en ze maakte al jong dingen mee van dien aard dat ze traumatische gevolgen zouden kunnen hebben. Ware het niet dat het mijn moeder lukte om toch de vruchten van het leven te plukken. Goed voor haar grote gezin van drie dochters en drie zonen te zorgen. Mijn ouders - ik heb een Surinaamse vader, hij was muzikant en veel van huis weg - hadden geen harmonieuze relatie. Ze scheidden rond mijn zevende.”

MT26 M26 mijn moeder en ik Beeld
  1. “Dit moet 2019 zijn geweest. Ze nam een videootje op waarin ze haar trots uitsprak, ik deed toen mee aan Dancing with the stars.”
  2. “2019, net ontslagen uit het ziekenhuis.”
  3. “Moeder Olga, zingend, jaren negentig.”

“Mijn moeder volgde een coupeuseopleiding. Ze deed coupeusewerk en gaf les in een atelier bij ons thuis. Ze was een slimme, bedrijvige vrouw. Een baantje hier, een klusje daar. Met zes kinderen waren er veel verjaardagen en uitjes. Hoe deed ze dat toch, denk ik vaak, want nooit kwamen we iets tekort.”

“In de opvoeding was ze streng doch rechtvaardig. Als je zo veel kinderen moet opvoeden, moeten er regels gelden want zonder discipline staat het hele huis op z’n kop. Zo was ze duidelijk in haar verwachtingen over de zorg en het huishouden. Mijn oudere zussen, Valerie en Donna, pasten op mij en mijn tweelingbroer Alvin als mijn moeder werkte. Vlekkeloos ging dat niet. Tijdens een van de oppasmomenten gingen mijn broer en ik met haar sieradendoosje aan de haal. De complete inhoud, gouden ringen en armbanden, kettingen en broches, kieperden we zo naar beneden de straat op. Mijn zussen en mijn moeder hebben nooit meer alle stukken teruggevonden.”

MT26 M26 mijn moeder en ik Beeld
  1. “Net voor het allereerste Ladies of Soul-concert.”
  2. “Moeder, Alvin en ik.”
  3. “2013, mijn moeder mocht vaak spreken in de kerk. Ze was de beste in bemoedigende teksten en las de mooiste verhalen voor.”

“Op mijn tiende kreeg ik meer taken in huis. Ik moest twee keer per week de keukenvloer stofzuigen en dweilen en op zaterdag naar de kaasboer in de Cornelis Schuytstraat om melk en ‘een pondje jong, gesneden’ te halen. Op de terugweg langs de sigarenwinkel voor De Telegraaf, haar wekelijkse traktatie.”

Mijn moeder stimuleerde me

“In diezelfde periode bekeerde mijn moeder zich tot het christengeloof. Onder moeders vleugels ging ik veel vrijdagavonden en elke zondag mee naar de Maranathakerk in Amsterdam. Ik mocht er naar de zondagschool. Ik maakte nieuwe vriendjes, er werd gezongen, ik vond het hartstikke leuk. De kerk werd al snel een toevluchtsoord voor mijn moeder, een tweede thuis, en ik genoot mee. Bij de Pinkstergemeente speelt zang een grote rol en het was mijn droom om daarbij te worden betrokken. Mijn moeder stimuleerde me in het zetten van die stap: ze regelde dat ik mocht zingen tijdens de dienst. A capella, voor honderden mensen, ik bleef maar naar de grond staren, zo eng vond ik het. Maar hoe verlegen ik daar ook stond, mijn moeder had ervoor gezorgd dat ik in elk geval zeker was over mijn zang. Dagen hadden we geoefend.”

Gospel was haar favoriete genre

“Amazing Grace, de versie gezongen door Aretha Franklin, werd bij ons thuis grijs­gedraaid. Een plaat uit mijn geboortejaar, 1971. Ik heb ’m nog steeds, al valt hij zowat uit elkaar, en telkens als ik ernaar luister, herinner ik me hoe mijn moeder meezong. Dat ik nu een programma ga doen met de titel Amazing Grace had mijn moeder fantastisch gevonden. Het is een feelgoodprogramma rondom haar favoriete genre, gospel. Shirma Rouse en ik zijn beiden teamcaptains die bekende zangers zich comfortabel laten voelen in het genre gospel. We laten ze gospel beleven met bezieling en dat heeft heel mooie tv opgeleverd met coachinglessen en lessen over het leven.”

MT26 M26 mijn moeder en ik Beeld
  1. “Begin jaren zeventig, met mijn tweelingbroer Alvin.”
  2. “Jaren zeventig. Mijn moeder hield heel erg van feesten en gezelligheid, getut met kleren en haar – ik heb het niet van een vreemde.”
  3. “Mijn moeder en Alvin, mijn vader en ik, met een tante.”

Alsof ze tegen me praat

“Toen mijn oudste broer Eddie overleed, sloeg er wat in mijn moeder om. In het overleven van je kind schuilt zo veel verdriet, het is moeilijk om daar vrede mee te hebben. In 2020 hebben we haar naar haar laatste rustplaats gebracht. 83 is ze geworden. Ondanks haar jeugd waarin ze heeft moeten knokken voor haar bestaan, en ondanks het grote verdriet rondom de dood van Eddie, stond mijn moeders leven bol van de mooie ervaringen en ontmoetingen. Ik voel haar inspiratie nog elke dag. Soms is het alsof ze tegen me praat. Dat ik haar hoor zeggen: ‘Ber, welke keuzes je ook maakt, wat je ook doet, vergeet niet dat God er voor je is.’ Het geloof heeft mijn moeder door donkere tijden gesleept. Het is de reden dat ik zelf ook vasthoud aan het geloof. Ik ben geboren met een gesloten fontanel, ging de eerste acht jaar van mijn leven ziekenhuis in, ziekenhuis uit. De slagingskans dat ik een gezond kind zou worden, was vijftig procent. Dat ik er ben en mijn zangtalent mag delen met een groot publiek heb ik te danken aan het geloof en aan mijn moeder.”

MT26 horizontale lijn geel Beeld

Berget Lewis (50) is zangeres en lid van de Ladies of Soul. Ze begon als achtergrondzangeres voor o.a. Total Touch en is bekend van o.a The Passion en Beste Zangers. Amazing Grace is vanaf 22 mei te zien bij de eo op NPO 1.

Nicole GabriëlsPrivébeeld, Edland Man (portret).

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden