MT1920 M1920_Nog nooit verteld Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Dat ik de partner van een goede vriendin inpikte, zorgde voor nog meer opschudding dan dat ik mijn huwelijk zo abrupt verbrak’

Mariëlle is heel gelukkig met David. Maar daar moest ze wel eerst twee harten voor breken. Dat van haar man en haar goede vriendin Inge.

“Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als in de aflopen vijf jaar. Ik heb eindelijk de ware liefde gevonden en ik voel nog altijd kriebels. David ís het voor mij en ik ben dankbaar dat ik hem ben tegengekomen. Maar aan het opbloeien van onze liefde zit wel een verdrietig verhaal vast. En al zijn we met z’n tweeën naar een andere plek verhuisd en hebben we een nieuw leven opgebouwd, vergeten kan ik dat nooit.”

Toen ik David ontmoette was ik ruim 25 jaar getrouwd met Berend. Hij en ik zaten samen op school. We waren goed bevriend, maar meer was er niet. Tot we met een groep op vakantie waren en we een keertje dronken kusten. Berend bekende dat hij al lange tijd verliefd op me was en dat vleide me zó, dat we een relatie kregen. Ik was in die tijd vreselijk onzeker. Mijn thuissituatie was kil, mijn ouders hadden veel kritiek op mij. Ook was ik niet de slankste en vond ik mezelf lelijk. Er waren niet veel jongens in me geïnteresseerd.”

Gevoelens voor anderen

“Achteraf denk ik dat dit vooral kwam door mijn onzekere houding. Feit is dat ik bij Berend dacht: al ben ik dan niet verliefd, ik ben gek als ik hem afwijs. Want hij was ook mijn ticket om uit mijn thuissituatie te komen. Daarnaast waardeerde ik hem echt om wie hij was en in de loop van de tijd ging ik ook van hem houden. Maar nooit op de manier zoals een vrouw van haar man zou moeten houden. Al besefte ik dat toen nog niet. Pas rond mijn veertigste drong tot me door dat het niet helemaal goed zat tussen ons. Ik zag Berend als een soort broer, seks ging ik krampachtig uit de weg en ik had geregeld gevoelens voor andere mannen. Al deed ik daar niets mee, het zette me wel aan het denken. Maar uit je vertrouwde omgeving breken, vraagt veel moed. En die moed had ik niet. Eerst maar eens de kinderen uit huis, dacht ik laf. Dan zie ik daarna wel verder.”

MT1920 M1920_Nog nooit verteld Beeld

Vriendin als voorbeeld

“Inge kende ik al net zo lang als Berend. Met andere vriendinnen van vroeger was het contact verwaterd, maar met haar bleef ik close. Zij was een van mijn weinige vriendinnen die wisten van mijn twijfels over Berend. Want Inge was mijn voorbeeld: zij was wél weggegaan bij haar man en liet me zien dat je het als gescheiden vrouw prima kunt redden. Ze had vaak dates met leuke mannen en ik smulde van haar verhalen daarover. Toch duurden haar flirts nooit lang. Tot ze steeds vaker de naam van David liet vallen. Er was zelfs al sprake van dat ze zouden gaan samenwonen toen Inge een groot feest gaf voor haar verjaardag. Berend was die avond ziek, dus ik ging er alleen naartoe.”

Hart in de keel

“Op het moment dat ik David zag, wist ik het. Ik kon mijn ogen niet van hem afhouden en voelde het hart in mijn keel kloppen, nog voordat we hadden gepraat. Ik twijfelde de hele avond of ik hem moest opzoeken. Uiteindelijk nam hij het initiatief. De rest van de feest waren we continu samen, het is een wonder dat het niemand opviel. Zelfs Inge niet, het feestvarken dat door iedereen werd opgeëist. Helemaal in de war kwam ik thuis. Voor het eerst in mijn leven was ik echt verliefd. Al was het natuurlijk verre van fraai. Ik was getrouwd en David was de nieuwe geliefde van een goede vriendin. Met wie het al zó serieus was, dat haar huis in de verkoop stond. Toch zette juist dit laatste me ertoe aan om na dat feest contact met David te zoeken. Het was nu of nooit.

Ik zocht hem op via social media en stuurde een luchtig berichtje waarin ik schreef dat ik het leuk had gevonden om hem te ontmoeten. Binnen vijf minuten kreeg ik antwoord. Hij zegt nog steeds dat als ik hem niet had benaderd, hij mij had opgezocht. Want ook hij kreeg mij niet uit zijn hoofd. Het was echt onafwendbaar.”

Auto beklad

“Vier weken hebben we elkaar in het geheim gezien. We wisten dat we dit absoluut niet konden maken. Tegelijk voelde het zó goed. Toen Inge een bod kreeg op haar huis móést David haar wel vertellen dat het samen­wonen niet kon doorgaan. Dezelfde avond lichtte ik Berend in. Aanvankelijk reageerde hij rustig, hij dacht dat het een bevlieging was. Maar toen ik de volgende dag een advocaat googelde en mijn koffers inpakte, stortte hij in. Ook mijn zoon was woest. Na de eerste schrik begreep mijn dochter het wel. Gelukkig maar, want verder heeft iedereen me uitgekotst. Dat ik de vent van een goede vriendin inpikte, zorgde voor nog meer opschudding dan dat ik mijn huwelijk zo abrupt verbrak. En het wás ook een drama. Ik snap dat Inge verschrikkelijk boos was. Ze heeft me maanden berichten gestuurd met alle mogelijke verwensingen.”

“Een jaar nadat het was gebeurd, schreef ik haar een handgeschreven brief met excuses. Die kreeg ik verscheurd weer terug. David en ik waren toen al lang verhuisd, dat moest wel. Er was zó veel boosheid in onze oude woonplaats, dat het er niet meer uit te houden was. Mijn auto is zelfs een keer beklad met verf. Wat vond ik het erg om te vertrekken uit de plaats waar ik was geboren. In die tijd dacht ik vaak: dit kan het toch niet waard zijn? Maar altijd weer kon ik in Davids armen uithuilen. En wist ik: ik had en heb echt geen andere keuze. In onze nieuwe omgeving weten weinig mensen van de harten die we hebben gebroken om samen te zijn. Ik houd er angstvallig mijn mond over, voel me er nog altijd beschaamd over. Al zijn zowel Berend als Inge weer gelukkig in de liefde, het blijft pijnlijk dat ons geluk op zo veel verdriet is gebouwd.”

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd. Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Lydia van der WeideRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden