Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Tiny (84) danst al tachtig jaar: ‘Stilzitten? Ik moet er niet aan denken’

dansen-doet-tiny-84-al-tachtig-jaar-stilzitten-moet-er-niet-aan-denken.jpg

Tiny van Niele (84) danst al sinds haar kleutertijd. Nog steeds geeft ze wekelijks balletlessen. Dansen is voor haar dé manier om energiek en soepel te blijven.

“Dansen zit onze familie in het bloed. Mijn broers konden ook fantastisch dansen; de foxtrot en de wals. En ik moest van hen meedansen – dat vonden ze leuk – anders kreeg ik niks van hun chocoladereep.”

Van kinds af aan dansen

“Onze ouders stimuleerden ons om veel te bewegen. Toen ik vier was zat ik al op balletles, dat werd gegeven in de speeltuin bij ons in de buurt. ‘Ik wil danseres worden’, zei ik tegen mijn vader nadat ik een uitvoering had gehad. Dat vond hij prima, maar hij zei wel dat ik dan naar een betere dansschool moest, eentje waar mijn vriendinnen niet op zaten. Dat had ik er wel voor over. Op mijn zestiende ging ik naar de dansacademie.”

“Na mijn opleiding ben ik les gaan geven, dat doe ik tot op de dag van vandaag met ontzettend veel plezier. Vooral de kinderlessen vind ik leuk. Alle kindjes in de kring, de ruggetjes recht. Dan vraag ik hen: ‘Waar gaan we vandaag naartoe?’ Als ze naar Artis willen, dan doen we alle dieren na: als apen, vogels en tijgers dansen ze dan door de zaal. Soms zit er een oma langs de kant die dan zegt dat ze graag mee zou willen doen. Dat mag dan van mij, tuurlijk. Ballet is niet alleen voor jonge meisjes, je bent nooit te oud om ermee te beginnen.”

Tiny bij het Ballet der Lage Landen, omstreeks 1956

‘Lekker in mijn vel’

“Ballet kan weleens zwaar zijn, het is topsport. Maar tegelijk is het heerlijk. Ik voel me vrij als ik dans. Soms denk ik ‘s morgens: ik ben moe, hoe kom ik de dag door? Maar zodra ik ga dansen, is dat gevoel meteen over. Dan voel ik me energiek en lekker in mijn vel. Dansen is mijn leven, ik ben erdoor bezield. Ik legde net een puzzel en hoorde een mooi nummer op de radio. Dan dein ik mee in mijn stoel, stilzitten is onmogelijk. Van ballet krijg je een sterk lichaam, vooral gespierde benen en een mooie, rechte houding. Ik geef ook les aan een ouderenklasje. De nieuwelingen pik je er meteen uit. Vaak zitten die helemaal in elkaar gebogen, terwijl de rest rechtop zit.”

“Ik blijf dansen en lesgeven zolang het kan. Wekelijks geef ik nog zo’n tien lessen. Nu de lessen stilliggen vanwege het coronavirus, mis ik het contact met mijn leerlingen en het dansen enorm. Gelukkig ben ik een heel gezond mens, ik ben zelfs nooit verkouden. Iedere ochtend doe ik Tibetaanse oefeningen om vitaal ouder te worden. Fontein der jeugd, fantastisch voor rug en wervels. Eigenlijk zouden deze oefeningen verplicht moeten worden. Ook loop ik veel trappen omdat ik op driehoog woon en doe ik aan yoga. Nu ik noodgedwongen veel thuis zit, ben ik maar aan de grote schoonmaak begonnen, inclusief alle gordijnen wassen. Niets doen en blijven zitten, dat kan ik niet.”

Blij met gezondheid

“Ik ben blij met mijn leven en mijn gezondheid. Ik drink geen alcohol, heb nooit gerookt, beweeg veel en zorg voor genoeg slaap; zeker acht uur per nacht. Ook geestelijk zorg ik voor uitdaging, ik lees veel en doe aan puzzels en woordzoekers. Tv kijk ik weinig. En ik let op mijn voeding. Ik eet vooral veel verse groente en fruit en ik ben gek op drinkyoghurt. Gezond eten zorgt voor meer energie en een jeugdige uitstraling.”

“Mijn huid verzorg ik ook goed. Vroeger heb ik een opleiding gevolgd voor schoonheidsspecialiste. Nooit zal ik met make-up op ’s avonds mijn bed induiken. Mijn ogen maak ik goed schoon met een olie, dan gebruik ik een milk en een lotion. Vervolgens een crème die ik heel goed inmasseer. Mensen reageren leuk en enthousiast als ze horen dat ik veel dans en zelfs nog lesgeef. En ze zijn dan verbaasd als ze mijn leeftijd horen. Ik word altijd jonger geschat. “Heb je al AOW?”, is mij weleens gevraagd. Daar moest ik wel om lachen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Margriet extra 4

Dit artikel verscheen eerder in de Margriet Extra: Energiek en In Balans. Je kunt deze special hier nabestellen.

Ook interessant