Margriet logo
null Beeld

Dansen in de kerk tijdens kerstconcert Trijntje Oosterhuis

Kerst vieren met zangeres Trijntje Oosterhuis (46) doe je in de kerk. Want daar zingt ze in december haar mooiste (kerst)nummers.

Het was nogal een bijzonder en vol jaar voor Trijntje Oosterhuis. Haar jubileumjaar; want ze zit 25 jaar in het vak. En dus was er een groot concert in Ziggo, maakte ze een nieuw, -Nederlandstalig- album, speelde met Burt Bacharach op het North Sea Jazz Festival en tourde langs clubpodia. De laatste maand van dit jaar staat ze in de kerk, of eigenlijk in meerdere kerken. Het is de maand dat ze -traditiegetrouw- het jaar afsluit met haar kerstconcert.

Speciale betekenis van kerst

Dit jaar doet ze dat voor de vierde keer en ja, dat is natuurlijk, omdat kerst voor haar een speciale betekenis heeft. "Het is voor mij een bijzondere tijd van het jaar. Het brengt me dichtbij mijn muzikale bron; ik ben ook begonnen met zingen in de kerk." Haar vader; dichter, schrijver en dominee Huub Oosterhuis was de reden dat ze meeging naar de kerk. Elke zondagochtend, nadat hij zijn dienst had voorgedragen, oefende Trijntje Oosterhuis met haar broer (componist en muzikant Tjeerd Oosterhuis, red) en vrienden in de kerk.

In de kerk is het allemaal begonnen?

"Eigenlijk nog wel eerder. Er was altijd muziek bij ons thuis. Mijn moeder is violist, mijn vader schrijft onder meer liedjes. Het was een omgeving waar het veilig was om op te treden en ook niet raar werd gevonden. Dus stond ik als klein meisje al tussen de schuifdeuren thuis te zingen. Of schreef ik een liedje op de melodie van The Sound of Music voor de verjaardag van mijn vader en vroeg dan aan de pianist van de kerk of hij me wilde begeleiden. Stond ik daar als tienjarige voor een bomvolle zaal te zingen. Zingen was voor mij ook een tweede natuur. Er is ook nooit een ander plan geweest, ik wilde gewoon zangeres worden."

Hoe ging dat met kerst, zaten jullie dan met z’n allen aan de keukentafel muziek te maken?

"Met kerst werd er uiteraard ook gezongen en muziek gemaakt. Mijn vader leidde op kerstavond altijd een dienst en daar gingen wij dan naartoe. Ik vond dat altijd heel leuk. We hadden allemaal mooie kleren aan, de kerk was feestelijk verlicht en mijn vader droeg een prachtige speech voor. Als we dan midden in de nacht thuiskwamen, was de tafel gedekt en gingen we kerstbrood eten. En proosten op mijn broer, want die is op eerste kerstdag jarig."

Heb je in je eigen gezin ook een kersttraditie?

"Het hele jaar vliegen mijn vriend Alvin en ik van hot naar her, kerst is voor ons de periode dat we even niks hoeven en in alle rust thuis met de kinderen kunnen zijn. We lopen de halve dag in pyjama rond en ontbijten heel uitgebreid. En ’s avonds kijken we Home Alone, dat is vaste prik."

En liggen er dan ook cadeautjes onder de boom?

"Ik zorg dat er altijd wel iets voor alle kinderen ligt. De oudsten krijgen kleedgeld en kunnen niet altijd kopen wat ze willen. Dat is een goede les, zo leren ze met geld omgaan, maar met kerst spek ik ze dan. En koop een trui waarvan ik weet dat ze die graag willen hebben."

De dagen voor kerst ben je vooral in de kerk te vinden, waar je je kerstconcerten geeft, waarom ben je dat gaan doen?

"Ik had altijd al een langgekoesterde wens om een kerstalbum te maken, eigenlijk al vanaf dat ik klein was. Het leek me zo leuk om bekende en onbekende kerstnummers op mijn eigen manier te zingen. In 2010 kwam die droom uit met het album This is the season. Daarna wilde ik die nummers dan ook met kerst daadwerkelijk gaan zingen. Vier jaar geleden had ik daar eindelijk tijd voor in december."

null Beeld

Waarom heb je voor een kerk gekozen? Je had bijvoorbeeld ook het theater in kunnen gaan.

"De kerk hoort een beetje bij deze tijd van het jaar. Het is er donker, het heeft iets mystieks, maar het is er ook warm en intiem. Door de kleine setting krijgt het optreden een huiskamersfeer. De kerk voelt ook wel een beetje als mijn huiskamer, omdat ik er door mijn vader veel kwam. Ik vind het ook wel leuk om mensen weer naar de kerk te laten gaan. En dat hoeft helemaal niet vanuit een geloof of overtuiging, maar omdat je in de kerk ook gewoon naar een concert kunt gaan. Kerken zijn vaak prachtige gebouwen die allemaal leeg staan. Jammer, want ze staan op de mooiste locaties en de akoestiek is heel bijzonder."

Is er voor jou persoonlijk in de kerk nog een lijntje met het geloof?

"Hoewel ik ben opgegroeid in een gezin waar het geloof belangrijk was, doe ik dat nu op mijn eigen manier. De kerk staat voor mij niet voor bidden tot een god, maar van bewustwording en in verbinding staan met jezelf. Het is er altijd sereen en heel rustig en daardoor kom je tot jezelf. Het is een soort reset, wanneer heb je in deze drukke, hectische tijd nog echt even de tijd voor jezelf? In deze maand, als ik in al die kerken kom, is dat voor mij ook een vorm van bezinning. Hoe was mijn jaar? Waar ben ik dankbaar voor? Wat maakte me blij? Dat is heel fijn om te doen."

Is het niet een grote overgang van optreden in Ziggo naar zingen in de kerk?

"Nee, want voor mij maakt het niet uit of ik nu voor 16.000 man zing of voor 160. Ik geef me altijd helemaal. En het is na dit drukke jaar ook mooi om hiermee af te sluiten. Van groot naar klein, zeg maar. Van een podium met een heel orkest, groot decor en zingen met vrienden, naar solo, klein en akoestisch in de kerk."

Zing je alleen kerstliedjes?

"Ik zing kerstrepertoire en eigen nummers. Die kerstnummers doe ik op een beetje blues- en jazzy-manier, maar ook gewoon een nummer van Frank Sinatra wat weer heel anders klinkt. En mijn eigen nummers zing ik dus ook, want ik vind het leuk om die in een akoestische setting te zingen. Mijn kerstconcert is rustig én het swingt. Uiteindelijk staat iedereen te dansen in het gangpad!"

Wil je ook kerst met Trijntje Oosterhuis vieren? Kijk dan op kerst met trijntje voor alle informatie over Christmas Evening with Trijntje.

Tekst | Saskia Smith

null Beeld

Wil jij Trijntje Oosterhuis graag in het echt zien optreden? Dat kan op 24 november op Margriet Winterfair! Nog geen kaartjes? Kies dan hier de perfecte deal voor jou en je vriendinnen.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden