Dankzij déze eyeopener kan Petry de overgang beter accepteren Beeld Petra Hoogerbrug
Beeld Petra Hoogerbrug

PREMIUM

Dankzij déze eyeopener kan Petry (61) de overgang beter accepteren

‘Wat je aandacht geeft, groeit’ en daarom besteedt Petry Huisman (61) weinig aandacht aan haar opvliegers. “Het werd voor mij duidelijk dat het zweten een functie heeft. Net als dat je menstruatie een functie heeft en ervoor zorgt dat afvalstoffen uit je lichaam worden afgevoerd.” Sinds die realisatie, kan ze de overgang beter accepteren.

“Mijn moeder heeft totdat ze dik in de zeventig was opvliegers gehad en vond dat moeilijk te accepteren. Ik heb het tegenovergestelde.”

‘Ik vond dat zó’n eyeopener’

“Op mijn 45ste kreeg ik mijn eerste opvliegers; dat werden er langzamerhand steeds meer. Rond mijn vijftigste was het op z’n ergst, stopte mijn menstruatie en had ik last van nachtzweten, waardoor ik slechter sliep. Ik heb er veel over gelezen en zocht naar wat je ertegen kunt doen. Toen werd voor mij duidelijk dat het zweten een functie heeft. Net als dat je menstruatie een functie heeft en ervoor zorgt dat afvalstoffen uit je lichaam worden afgevoerd. En als je niet meer menstrueert, moeten die afvalstoffen toch op een andere manier je lichaam uit. Ik vond dat zó’n eyeopener en daardoor kon ik het allemaal beter accepteren.”

Lees ook:
Jaqueline deed een gezondheidskuur tegen overgangsklachten: ‘Mijn man zei: ‘Zodra je chagrijnig wordt, breng ik je naar de febo’

‘Ik zie deze periode als heel positief’

“Ik geef lessen pilates en als ik constant sta te wapperen leidt dat enorm af en is de focus weg. Dus ik laat opvliegers en daarmee de zweetdruppels gewoon komen. Soms heb ik het niet eens in de gaten, totdat het zweet in mijn ogen druppelt. Ik geloof dat ik er door deze houding minder last van heb dan als ik me de hele tijd druk zou maken. Ik zie deze periode als heel positief. Ik ben dan wel niet meer vruchtbaar, maar er komen zo veel mooie andere dingen voor terug. Ik sta veel zelfverzekerder en evenwichtiger in het leven. Ik heb een positief zelfbeeld en vind het niet meer belangrijk wat anderen van me vinden.”

“Ik maak vlogs en heb een eigen YouTubekanaal waarop ik gezichtsfitnessoefeningen laat zien. Ja, ik ben ook een paar kilo aangekomen. Maar er is bijna geen vrouw van zestig die géén buikje heeft. Ik heb daar dus niet zo veel moeite mee. Ik beweeg veel en eet gezond. Dit is wie ik ben en het is goed zo.”

Fotografie | Petra Hoogerbrug

Dit verhaal verscheen eerder in Margriet 46 – 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

RedactiePetra Hoogerbrug
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden