Clementine werd oma in coronatijd: ‘Een baby’tje moet je niet alleen zien, dat moet je voelen, ruiken’ Beeld Fotografie | Petra Hoogerbrug
Beeld Fotografie | Petra Hoogerbrug

Clementine werd oma in coronatijd: ‘Een baby’tje moet je niet alleen zien, dat moet je voelen, ruiken’

Clementine Vos (64) werd midden in de tweede lockdown oma van kleindochter Fiene. Zij en haar man hebben naast Fiene nog vier kleinkinderen. Hoe is het om oma te worden in coronatijd?

“We hebben bij de telefoon gewacht op slecht nieuws.”

‘Het vooruitzicht was dat ze een kasplantje zou worden’

“Fiene groeide niet goed en moest op 16 maart 2021 worden gehaald, een paar weken voor de uitgerekende datum. Na de geboorte werd ze gecheckt en bleek alles in orde. Ze moest wel een paar dagen in een couveuse blijven, maar daarna kon ze lekker naar huis, dachten de artsen. Het liep anders. Die eerste nacht werden mijn dochter en schoonzoon gewaarschuwd dat het helemaal niet goed ging met Fiene; ze had een heftige epileptische aanval. Na onderzoek bleek dat ze een herseninfarct én een hersenbloeding had gehad en het vooruitzicht was dat ze een kasplantje zou worden.”

‘Het was zó naar om die jonge ouders zo verslagen te zien’

“Mijn man en ik gingen direct naar het VU ziekenhuis in Amsterdam, waar Fiene en haar ouders waren. Beneden in de koude kille hal hebben we onze dochter en schoonzoon ondanks corona even vastgehouden. Het zou onmenselijk zijn geweest als dat op zo’n moment niet had gekund. Het was zó naar om die jonge ouders zo verslagen te zien. Mijn dochter zat er als een dood vogeltje bij.”

Lees ook:
Elsje voedt haar kleinkinderen op: ‘Het enige waar we moeite mee hadden, is dat we geen opa en oma meer konden zijn’

‘Het slechte nieuws kwam niet’

“De kans dat Fiene het zou overleven was heel klein. De hele volgende dag hebben we bij de telefoon gewacht op slecht nieuws. Het maalde maar door mijn hoofd: wat als ze doodgaat en ik haar niet levend heb gezien? Maar het slechte nieuws kwam niet. Sterker nog: het ging goed met Fiene! Ik heb mijn schoonzoon die zin zes keer laten herhalen, het kwam maar niet binnen.”

‘Ze is zo’n mooi ienieminimensje’

“Fiene moest uiteindelijk weken in het ziekenhuis blijven. Al die tijd konden alleen de ouders bij haar zijn en moesten ze voorzichtig zijn met andere contacten. Natuurlijk belden we wel met ze, stuurden briefjes en appjes. Twee keer hebben we gefacetimed, maar dat was ook lastig, want mobieltjes mochten niet mee op de ic in verband met besmettingsgevaar. Op Goede Vrijdag mocht Fiene naar huis. Die middag heb ik haar eindelijk vast kunnen houden. Dat was zo fantastisch, ze is zo’n mooi ienieminimensje. Een baby’tje moet je niet alleen zien, dat moet je voelen, ruiken. Het gaat nu gelukkig heel goed met Fiene. Ze groeit, ze rolt, ze zingt. Ze is echt een feestje.”

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2 – 2022. Dit nummer nabestellen kan via Lossebladen.nl.

Tekst | Marjolein van Rest
Fotografie | Petra Hoogerbrug

RedactieFotografie | Petra Hoogerbrug

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden