Claudia Vesters Beeld Kim de Vries Fotografie
Beeld Kim de Vries Fotografie

Claudia Vesters helpt vrouwen blijvend hun levensstijl veranderen: ‘Het is mijn droom dat ze weer oprecht blij met zichzelf kunnen zijn’

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: hormoon- en gewichtexpert Claudia Vesters.

Kun je vertellen wat je precies doet?

“Ik ben gewicht- en hormoonexpert en help vrouwen om blijvend af te vallen zonder dieet. De vrouwen die bij mij komen hebben vaak alle diëten al geprobeerd, altijd met tijdelijk succes. In oktober 2013 nam ik zelf het besluit om mijn leefstijl te veranderen omdat ik gezond wilde worden. In mijn zoektocht ontdekte ik dat om je leefstijl blijvend te veranderen voeding, hormonen en het brein de hoofdrol spelen.”

Wat is jouw drijfveer?

“Jarenlang heb ik zelf een gevecht met eten en mezelf gehad en ik zie zo veel vrouwen om mij heen die hetzelfde gevecht hebben. Wat ik heb ontdekt, is eigenlijk zo basic, dat ik dit iedere vrouw gun. Het leven is te mooi om te blijven vechten. Het wordt ons alleen van alle kanten zo moeilijk gemaakt, terwijl de oplossing in het midden ligt. Mijn drijfveer is om te laten zien dat een gezonde leefstijl voor iedereen bereikbaar is, met welk budget dan ook. Er zit een diepere gedachte achter. Als wij willen dat de toekomstige generatie in goede gezondheid leeft, dan is het nu aan ons om het goede voorbeeld te laten zien. Ik vind het een cadeau dat ik nu aan vrouwen mijn kennis mag doorgeven.

Het is elke keer weer fantastisch, als een kippenvelmoment, als vrouwen vertellen dat ze zich al snel zo veel gezonder en lichter voelen. De opluchting als ze ontdekken dat ze ‘gewoon mogen eten’ en op de weegschaal het positieve verschil zien. Of als ze delen dat ze na een gezondheidscontrole medicatie mogen afbouwen.”

Hoe ziet jouw droom eruit?

“Het is mijn droom dat alle vrouwen van Nederland een gezonde relatie met eten krijgen en weer oprecht blij met zichzelf kunnen zijn.”

Op wat, van wat je bereikt hebt, ben je het trotst?

“Er is veel om trots op te zijn. Elke keer als ik een oude foto van mezelf zie, krijg ik weer het gevoel van trots. Trots dat ik buiten de gebaande paden durfde te kijken, dat ik verdriet om durfde te zetten in dankbaarheid en feitelijk zo de code heb gekraakt. Ik ben trots op mijn eigen lichaam. Dat het zo krachtig is dat het van ongezond en obees gezond slank is geworden.

In september 2014 opende ik mijn praktijk. Al zou ik maar het verschil in het leven van één vrouw kunnen maken, dan was mijn missie al gelukt. Het zijn er ontelbaar veel geworden. Dat ik ondanks al mijn eigen onzekerheden het lef heb gehad om eigen methode te creëren en hiermee een bron van inspiratie mag zijn voor veel vrouwen.”

Wie heeft voor jou (persoonlijk) het verschil gemaakt?

“Dat zijn mijn vader en mijn neef Albert. Op zijn sterfbed in 2012 zei mijn vader tegen mij: “Claudia, doe wat je zegt, dan lieg je niet.” Ik zei vol overtuiging ‘ja’, met de intentie dat ik voor iedereen die achterbleef zou zorgen. 24 uur later, toen ik mijn neef om raad vroeg, zei hij: “Claudia, vanaf nu moet je er, bij elke beslissing die je neemt, voor zorgen dat je jezelf altijd recht in de spiegel kunt aankijken.”

In oktober 2013 hebben deze twee zinnen ervoor gezorgd dat ik definitief de knop in mezelf kon omzetten. Al die jaren had ik gezegd ‘Ik wil wel, maar’ en alles bleef zoals het was. Nu wist ik dat ik eerlijk moest zijn en ervoor werken als ik mijn droom, gezond en slank zijn, wilde waarmaken. Het voelt alsof ik dankzij mijn vader en mijn neef een tweede kans heb gekregen.”

Heb je nog een ultieme tip voor onze lezeressen die op gewicht willen blijven?

“Ik zeg altijd ‘je kunt en mag alles eten, als je maar weet wat en hoe veel je eet’. Om te weten wat je eet, hoef je alleen maar op etiketten de ingrediëntenopsomming te lezen. Hoeveel eten je nodig hebt, kun je op mijn website berekenen. Dit zijn twee tips, er is nog zo veel meer te vertellen.”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl t.a.v. Helene van Santen / Zij maakt het verschil.

Helene van SantenKim de Vries Fotografie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden