Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Claire kwam op haar 58e uit de kast als transvrouw: ‘Ik hoef nu geen rol meer te spelen’

claire-kwam-op-haar-58e-uit-de-kast-als-transvrouw-ik-hoef-nu-geen-rol-meer-te-spelen.jpg

Claire Mylène Slingerland werd als vrouw geboren in een mannenlichaam. Pas toen ze 58 jaar oud was, durfde ze daarvoor uit te komen, en ging ze in transitie. Ze wist al ruim veertig jaar dat ze anders was dan anderen, maar kan vanaf haar coming out eindelijk echt zichzelf zijn.

“Op een gegeven moment kon ik mezelf niet langer ontkennen. Ik moest accepteren dat dít is wie ik ben, want dit gaat nooit meer veranderen.”

‘Ik zal altijd van je houden’

“De eerste persoon die ik vertelde dat ik me eigenlijk een vrouw voelde, was mijn vrouw Nicole met wie ik toen 28 jaar samen was”, vertelt Claire. “Hoe langer je wacht met vertellen, hoe moeilijker het wordt. Het was vooral de angst om mijn omgeving te verliezen, die ervoor zorgde dat ik het niet vertelde.” Claire was al langere tijd somber en in zichzelf gesloten, dus haar gezin had zeker door dat er iets aan de hand was. Maar wat precies, durfde ze voor die ene dag nooit toe te geven. “Toen ik haar vertelde dat ik mij niet voelde zoals ik eruit zag, niet zoals ze mij kende, reageerde ze heel mooi. Ze zei ‘Ik zal altijd van je houden’, toen viel er heel veel van me af.”

‘Mijn dochter zei: Was dat alles?

Ook haar twee kinderen, een zoon en een dochter, reageerden gelukkig heel positief. “Mijn dochter was eigenlijk opgelucht; die zei ‘was dit alles?’ En ook mijn zoon was heel laconiek, die zei ‘oh, had je dat niet even kunnen appen?’ Ze namen me vooral kwalijk dat ik zo lang heb gewacht, omdat dat zo zwaar was voor mij.” Ook de ouders van Claire – hoewel aanvankelijk best geschrokken – zijn enorm trots op haar transitie. Ze hebben zelfs haar tweede naam, Mylène, voor haar uitgekozen.

‘Ik hoef eindelijk geen rol meer te spelen’

Maar voor haarzelf was de transitie het meest belangrijk. “Het heeft heel veel gedaan. Ik kan eindelijk zijn wie ik ben en hoef geen rol meer te spelen. Vorig jaar gingen we naar een dansavond voor transvrouwen en toen zei mijn vrouw: ‘Je danst precies hetzelfde, maar nu klopt het.”

Beluister nu Mijn verhaal de podcast aflevering 3 met Claire:

Volgende week in Mijn verhaal: Judith kwam er na jaren huwelijk achter dat haar man autisme had

Ze merkte wel dat haar huwelijk anders was dan dat van andere stellen. Haar man bouwde bijvoorbeeld liever hutten met de kinderen, dan dat hij gezellig een borrel dronk met vrienden. Hij wilde overal controle over hebben en kon zomaar vanuit het niets ontploffen. Maar hij was ook ontzettend lief en zorgzaam, voor Judith en voor de kinderen. En toch miste Judith iets in haar huwelijk. “Ik zag hem op een gegeven moment meer als m’n oudste kind. Nou, ga die maar eens seksueel begeren. Dat is niet lekker vrijen.” Vanaf 16 juni te beluisteren op margriet.nl/podcast. Ook beluister je hier afleveringen 1 tot en met 3.

Interview | Marijke Kolk
Onder redactie van | Nova Letschert, Bram Huisers, Annemijn Fleer, Loesja de Bruin

Ook interessant