Margriet logo
MT04 M04 dromen durven doen Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Cisca (67) verloor twee partners en trouwt nu voor de derde keer

Cisca Stammis-Weber verloor twee keer een grote liefde. Toch zit ze niet bij de pakken neer. Volgend jaar trouwt ze voor de derde keer. “Het boeit me niet meer wat mensen ervan vinden.”

“Mijn eerste echtgenoot ontmoette ik toen ik nog jong was. Onze grote droom was het hebben van een gezin, maar helaas kwam die droom niet uit. Mijn lichaam bleek geen zwangerschap te kunnen voldragen. Vanaf het moment dat we dat wisten zijn we ons leven anders gaan inrichten. Samen hebben we veel gereisd, we hebben zo veel mooie landen gezien: Sri Lanka, Cuba, Indonesië.”

De wereld stortte in

“We hadden een goed huwelijk. Zijn dood kwam heel plots. Hij kreeg een hartstilstand. Om halfnegen waren ze hem aan het reanimeren, om halftien overleed hij in het ziekenhuis. Mijn wereld stortte in. Ik sloot me af voor anderen en voor mijn eigen verdriet. Alles veranderde toen ik een jaar later op mijn werk in gesprek raakte met de conciërge. Hij bleek net gescheiden, was door zijn vrouw voor een andere man in de steek gelaten. We zaten op één lijn, konden uren met elkaar praten. Een jaar na onze ontmoeting zijn we getrouwd. Mensen begrepen het niet, maakten opmerkingen als: ‘Nu al?’, ‘Dat is toch veel te vroeg.’ Dat deed pijn. Ik vond het juist zo fijn om weer een diepe verwantschap te voelen. Daar is toch uiteindelijk waar je voor leeft?”

“Helaas kwam ook aan dit geluk aan einde, René overleed twee jaar geleden aan kanker. Ik heb René beloofd door te gaan met mijn leven. We hebben samen een tekening gemaakt van onze trouwringen, hoe we daar één ring van konden maken. Die doe ik nooit meer af. Ik wist: ik kan nu wel in een hoekje blijven huilen, maar dat heeft geen zin. Dus kleedde ik me elke ochtend mooi aan, maakte me op en ging naar buiten. Ik probeerde liefde te blijven uitstralen naar de ander.”

Derde keer trouwen

“En zo kwam ik op een zondag de man tegen met wie ik binnenkort ga trouwen. Twan en ik raakten in een horecagelegenheid aan de praat. Hij bleek weduwnaar. Hij wist dus hoe rouw voelde. Hij wist ook: rouw en liefde voor een nieuwe partner kunnen parallel lopen. We zijn in de herfst van onze levens. Daarom hebben we gezegd: we gaan alleen nog maar leuke dingen doen; fietsen, naar de bioscoop, uit eten. En... trouwen! Wat mensen ervan vinden dat ik voor de derde keer ga trouwen? Dat boeit me niet meer. Ik ga voor geluk en dat betekent voor mij veel mensen om me heen, warmte en liefde.”

Podcast over rouw

In de derde aflevering van de podcast Kaarten op tafel gaat Tanja Jess in gesprek met Karina Schaapman en Leoni Jansen over weduwe worden. Een ontroerend gesprek over het verliezen van een partner, rouw en alle gevoelens die daarbij komen kijken.

Caroline van MourikRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden