Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Drie maanden geen gasten en geen werk door het coronavirus’

drie-maanden-geen-gasten-in-ons-chambres-dhotes-door-corona.jpg

Deze week in Mijn Verhaal: Jolanda Adelaar (50). Na jaren zoeken, verbouwingen en klussen opende ze in 2019 een chambres d’hôtes in Zuid-Frankrijk. Het vakantieseizoen van 2020 zou hún jaar worden, maar toen brak het coronavirus uit.

Jolanda Adelaar (50): “Daar zitten we dan in Zuid-Frankrijk, met een prachtige chambres d’hôtes te wachten op gasten. En het begon zo goed! Na een zoektocht van een paar jaar naar de perfecte omgeving, het perfecte dorp en het perfecte huis vonden Pieter en ik in 2017 in Saint-Hippolyte-du-Fort een prachtige woning uit 1806 – althans, dat kon het worden. Groot genoeg om er vier kamers plus badkamers voor gasten in te maken. Met een grote tuin en schitterend uitzicht op de bergen van de Cevennen.”

Chambres d’hôtes in Frankrijk

“In september van dat jaar kregen wij de sleutel en toen begon ons grote klusavontuur. In totaal zijn we acht maanden bezig geweest. Het merendeel deden we zelf, gelukkig wel vaak met hulp van onze volwassen kinderen, familie en vrienden. Alleen het trekken van nieuwe elektriciteitskabels, het plaatsen van stoppenkasten en al het stucwerk hebben we uitbesteed aan Franse vaklui uit de directe omgeving.”

Officieel geëmigreerd

“In januari 2019 hebben we ons huis in Nederland verkocht en zijn we officieel geëmigreerd naar Frankrijk. Met pijn in ons hart namen wij afscheid van vrienden en familie, en met heel veel tranen ook van onze drie kinderen Lisa, Bart en Sofie. Gelukkig komen zij vaak naar wat voor hen nu een gratis vakantieadres is. Dat zijn altijd heerlijke momenten waar wij erg naar uitkijken. En eind mei 2019 openden we de deuren van onze chambres d’hôtes. Onze eerste reservering, van een oud-collega, hadden we al staan. En gelukkig stroomden vanaf dat moment druppelsgewijs de gasten binnen. Het was best wennen, maar al snel hadden we de routine van ontbijt verzorgen en kamers schoonmaken te pakken. En met alleen maar heel goede reviews kon ons geluk niet op. Dat beloofde veel goeds voor 2020!”

Uitbraak coronavirus

“Maar ja, toen kwam corona om de hoek kijken. Op 6 maart gingen we open en op 17 maart alweer dicht. Annuleringen volgden elkaar in rap tempo op en nieuwe boekingen bleven uit. Drie maanden geen gasten, geen werk, maar wel extra tijd om de puntjes op de i te zetten in onze chambres d’hôtes. En daar zijn we nu wel klaar mee. Gelukkig hebben we afgelopen weekend een Frans stel uit Montpellier mogen verwelkomen. Yes! Eindelijk weer gasten over de vloer, eindelijk weer doen waarvoor we kwamen! Zal de nachtmerrie dan toch weer omslaan naar de droom die het eerst was? In dat geval zijn we weer gelukkige mensen.” 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock

Ook interessant