Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Carry (74): ‘Soms zie ik wat mensen op social media gooien en denk ik: waarom?’

carry-en-diana.jpg

In vergelijking met vroeger maken vrouwen meer hun eigen keuzes, is er meer aandacht voor gelijkheid en wordt er meer gesproken over seksualiteit. Wat is het verschil tussen vroeger en nu? Hierover spreken moeders en dochters. Ditmaal Carry (74) met haar dochter Diana (54).

Carry Mandemaker (74) is getrouwd met Fred, en heeft twee dochters. Ze werkte altijd in de mode- en beautyindustrie. Haar dochter is de 54-jarige Diana Mandemaker. Ook zij heeft twee dochters met Thomas die onlangs is overleden. Van beroep is ze stylist.

Lichaam

Carry: “Voorheen was je een uitzondering als je ‘iets had laten doen’. Nu zie je het al bij jonge meiden.”
Diana: “Iedereen mag het zelf weten, maar ik zou niet snel voor een cosmetische ingreep kiezen. Ik voel me helemaal geen 55, maar ik hoef er ook niet tegen de klippen op jong uit te blijven zien. Het lijkt me best lastig om in deze tijd jong te zijn met al die ‘ideaalbeelden’ op social media. Gelukkig zie je ook steeds vaker die tegenbeweging.”
Carry: “We hoeven er niet allemaal hetzelfde uit te zien. Het is juist leuk dat iedereen anders is. Ik heb ook niet meer het lijf van toen ik dertig was en daar stoor ik me niet aan.”
Diana: “Heerlijk, jouw zelfvertrouwen! Het verrast me een beetje. Ik was vroeger onzekerder, maar voordeel van ouder worden: dat heb ik losgelaten. Ik denk ook dat de maatschappij nu meer is gericht op de maakbaarheid van het leven. Ben je niet gelukkig of tevreden? Je kunt er wat aan doen. Er zijn zo veel mogelijkheden en verwachtingen.” Carry: “Vroeger deed je het gewoon met wat je wel of niet had. Ik weet niet of die omslag nou per se op alle vlakken zo’n vooruitgang is.”


Social media


Carry: “De jongste generatie kan zich een leven zonder internet en social media niet voorstellen, maar ik vind dat er ook iets gevaarlijks aan zit. Je geeft zo al je privacy weg. Dat is toch onverstandig?”
Diana: “Ik deel zeker niet alles. Maar de andere kant is dat er door meer openheid, over bodypositivity en mentale gezondheid bijvoorbeeld, taboes worden doorbroken. En mijn dochters hebben door social media een waardevol netwerk dat ze inzetten voor bijvoorbeeld het vinden van een huis of werk.”
Carry: “Dat is ook goed. Maar soms zie ik wat mensen er allemaal op gooien en denk ik: waarom? Niet iedereen hoeft toch alles van je te weten?”
Diana: “Zelf ben ik ook selectief, maar wel meer open dan jij. Jij houdt dingen liever binnens-kamers. Dat is ook wel jouw generatie, denk ik.”
Carry: “Het irriteert mij vooral dat mensen overal ín hun telefoon gedoken zitten. Zo jammer dat buiten het sociale contact is verdwenen. Of dat tijdens het eten degene tegenover je om de haverklap is afgeleid. Zo onpersoonlijk.”
Diana: “Dat zie ik om me heen ook. Maar ik ervaar juist ook wél verbinding door social media. Ik heb contact met mensen die ik anders uit het oog was verloren. Nu kunnen we onze nicht in Australië gewoon blijven volgen.”

Lees ook:
20 vrouwen over hun guilty pleasure: ‘Ik check steeds de social media van zijn nieuwe liefde’

Emancipatie


Diana: “Zelfstandigheid heb jij altijd gestimuleerd. Jij had vroeger ook een leuke baan waarin je jezelf kon ontwikkelen, je maakte je eigen keuzes. Niet vanzelfsprekend toen. Jij hebt zelf een ander voorbeeld gehad. Als ik zie hoe nu ook mijn dochters hun eigen weg kiezen, ben ik trots dat we dat zo hebben doorgegeven.”
Carry: “Vrouwen zijn nu veel zelfstandiger. Vroeger deden ze meer wat er van ze werd verwacht, dat hoorde zo. Daar trok ik me niet zo gek veel van aan. Ik ontmoette je vader toen ik vijftien was, twee jaar later verloofden we ons en op mijn negentiende kreeg ik jou. Dat is nu heel jong, maar voor die tijd was het heel gewoon. Nadat jij was geboren, wilde ik aan de pil. Dat kon ik vergeten, de huisarts weigerde. Uiteindelijk heb ik via de Rutgers Stichting toch een recept geregeld.”
Diana: “Zo stoer! Je was je tijd ver vooruit. Hoe is dat nu? Voel je je 75?”
Carry: “Helemaal niet. Ik denk dat vrouwen vroeger ook eerder ‘oud’ waren. Toen mijn oma vijftig was, ging ze na de lunch rusten op de divan. Daar kan ik me nu niks bij voorstellen. Ik doe graag nog mee met alles.”

Margriet 46 ligt nu in de winkels! Met daarin een interview met presentator Frits Sissing, tips om de beste bril voor jouw gezichtsvorm te vinden, alles over de stad Wales, cijfers, feiten en tips over de overgang, de lekkerste Indiase gerechten en nog véél meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Margriet 46

Ook interessant