Caroline van der Plas: ‘Waar ik dit jaar last van heb gehad, is de bagger die op social media verschijnt’ Beeld ANP
Beeld ANP

Caroline van der Plas: ‘Waar ik dit jaar last van heb gehad, is de bagger die op social media verschijnt’

Caroline van der Plas (54) is voorvrouw van de BoerBurgerBeweging en sinds eind maart lid van de Tweede Kamer. “Druk, ik kan mijn leven nu niet anders omschrijven. Ik werk zo’n twaalf uur per dag en ook vaak in het weekend, maar dat is niet erg. Mijn politieke werkzaamheden vind ik namelijk hartstikke leuk.”

”Eigenlijk heb ik nu twee levens: mijn privéleven in Deventer en een leven in Den Haag, waar ik een huurappartement heb en de meeste tijd doorbreng.”

Hoogtepunt van 2021

“Het hoogtepunt van afgelopen jaar was het debat over de ‘Omtzigt, functie elders’-notitie die in de aantekeningen van Kasja Ollongren stond en per ongeluk werd gefotografeerd. Rutte had al die tijd ontkend dat hij dat had gezegd, maar zijn opmerking stond letterlijk in de notulen die bekend werden gemaakt. Ik steunde de motie van wantrouwen die tegen hem werd ingediend en dacht nog vol ongeloof: ga ik nu echt meemaken dat Rutte op mijn eerste werkdag wordt weggestuurd? Tot diep in de nacht werd er gedebatteerd en ik moest meteen meedoen. Dat zal ik nooit vergeten.”

Lees ook:
Kajsa Ollongren: ‘De pleuris was al uitgebroken’

Bagger op social media

“Waar ik dit jaar last van heb gehad, is de bagger die op social media verschijnt. Zo zei een vrouw op Twitter dat ik de dood van mijn man Jan gebruikte voor mijn eigen gewin. Daar was ik echt door ontdaan. Je kunt van alles over mij zeggen, maar van mijn familie blijf je gewoon af. Na het verlies van Jan heb ik mijn leven opnieuw moeten inrichten. In september was het twee jaar geleden dat hij stierf. Dit jaar had ik gek genoeg meer moeite met zijn sterfdag dan de eerste keer. Misschien omdat ik nu voel dat het afscheid definitief is. Jan komt echt niet meer terug en gaat steeds verder bij me weg. De tijd verstrijkt en het wordt steeds langer geleden dat hij nog leefde, en dat wil ik helemaal niet. Ik vind het ook jammer dat hij niets heeft meegekregen van de campagne die we hebben gevoerd, het behalen van de zetel en mijn beëdiging als Tweede Kamerlid.”

De zogenoemde dark horse

“Ik ben ongelooflijk trots op die zetel. BoerBurgerBeweging was het paard waar niemand op wedt en dat in de race ineens naar voren schoot, de zogenoemde dark horse. Op mijn bureau staat nu ook een beeld van een zwart paard.”

Ontspannen met Netflix

“Ontspannen doe ik door op Netflix comedy’s te kijken: Modern family, South park en mijn favoriet Seinfeld. Even iets luchtigs en niet te moeilijks, zodat ik daarna weer alle energie heb voor onze relatief jonge partij. Het is gaaf om aan de wieg van iets te staan. Deze tijd van pionieren is uniek en daar wil ik volop van genieten.”

Tekst | Anne Broekman
Beeld | ANP

Merel SchutANP
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden