MT35 M35 Sex_Relaties 60plus en kinderloos Beeld Petra Hoogenbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Petra Hoogenbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

Carla (69): ‘Mijn peetkinderen noemen mij hun tweede moeder’

Carla Coumans werkte 42 jaar bij de NS en ProRail. Ze heeft veel vrienden, past geregeld op honden en houdt van koken, reizen en wandelen. Na het verlies van haar eerste kindje was er nog wel een kinderwens, maar ook de wil om onafhankelijk te zijn.

“Ik was 31 jaar oud en drie maanden zwanger toen het misging. Een goede vriendin, zelf ook zwanger van haar eerste kind, ging mee voor de echo. Mijn kindje bleek dood te zijn en nadat het niet langs de natuurlijke weg kwam is het alsnog operatief weggehaald. Het kindje werd in een soort van glaasje gedaan en op die manier heb ik er nog afscheid van kunnen nemen. Erg heftig allemaal. Vooral omdat ik er alleen voor stond, aangezien mijn relatie op dat moment al zo goed als voorbij was. Mijn vriend had zich aangesloten bij een geloof en verlegde zijn prioriteiten. Hij is één keer naar het ziekenhuis gekomen en dat was het.”

MT35 M35 Sex_Relaties 60plus en kinderloos Beeld

Kinderwens

“Ondertussen ging ik in mijn eentje door een hel. Na de rouwperiode vanwege het verlies van mijn eerste kindje heb nog wel wat jaren een kinderwens gehad. Maar ik was én ben nog steeds een onafhankelijk persoon en dat is moeilijk te combineren met een kind. Dus heb ik destijds de beslissing genomen om verder te gaan met mijn leven. Achteraf ben ik blij dat ik niet in mijn eentje een kind heb gekregen. Ik ben ook heel anders gaan denken over wat het betekent om kinderen te krijgen. Je moet er niet voor honderd, maar voor dúízend procent achter staan. Zeker als je het alleen doet. In die zin heb ik er geen spijt van gehad.”

Peetkinderen

“Tot nu toe is mijn leven op een dusdanige ­manier verlopen, dat er ook geen kind in had gepast. Ik had mijn baan bij de NS, een leuke vriendenkring en heb altijd van reizen gehouden. Doordat ik niet verantwoordelijk was voor een kind heb ik mijn reislust ook uitgebreid kunnen voeden. In 2012, na mijn vervroegde pensioen, ben ik naar de Dominicaanse Republiek gegaan. Inmiddels is het mijn tweede thuis geworden. Ik heb er zelfs een stuk grond ­gekocht.”

MT35 M35 Sex_Relaties 60plus en kinderloos Beeld

“Een groot deel van dat jaar bracht ik door bij een Franse vriendin om op haar honden te passen. Dat was heerlijk. En de twee dochters van een Dominicaans echtpaar zijn mijn peetkinderen geworden. Ze noemen mij hun tweede moeder. De oudste woont en studeert nu in New York en ik steun haar daar financieel bij. Zij zeggen steeds dat dat niet zou zijn gebeurd als ik er niet was geweest. Dus op die manier is er invulling gekomen in mijn leven. Ook zijn er in ­Nederland drie honden waar ik geregeld op pas en waar ik helemaal verliefd op ben. Met kinderen heb ik dat toch minder. Ik vind kinderen, en vooral baby’s, erg leuk en ik kan ook goed met ze omgaan, maar uiteindelijk is het goed dat het zo is gegaan in mijn leven. Ik ben erin gaan geloven dat er dingen op je pad komen die zo horen te zijn.”

Carmen M. NelsteinPetra Hoogenbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Nicolette Brøndsted.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden