Angela Maas Beeld Janita Sassen
Beeld Janita Sassen

PREMIUMZij maakt het verschil

Cardioloog Angela Maas: ‘De gezondheidszorg is volledig ontwikkeld naar de man. Daarmee doen we vrouwen tekort’

Elke week zet Margriet’s hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt.

Deze week: Angela Maas, hoogleraar cardiologie voor vrouwen.

Helene: “Onze gezondheidszorg is volledig ontwikkeld naar het lichaam van (witte) mannen. Dat betekent dat vrouwen medicijnen krijgen die niet voor hen gemaakt zijn, dat ziektebeelden bij vrouwen niet herkend worden omdat hun klachten anders zijn, et cetera. Dat dit anno 2022 in Nederland nog steeds zo is, vind ik schokkend. Gelukkig zijn er vrouwen als Angela Maas die dit proberen te veranderen.”

Wat doe je precies?

Angela: “Ik ben sinds 2012 hoogleraar cardiologie voor vrouwen in het Radboudumc te Nijmegen. In mei stop ik na veertig jaar met de patiëntenzorg, maar blijf ik actief in onderzoek naar hartklachten bij vrouwen. Daarnaast verzorg ik veel nascholingen voor professionals en zit ik in tal van adviescommissies. Op EU-niveau hopen we de komende jaren vrouwengezondheid naar een hoger plan te tillen.”

Wat is jouw drijfveer?

“De gezondheidszorg is volledig ontwikkeld naar het model van de mannelijke patiënt. Daarmee doen we vrouwen tekort, gemiddeld genomen beginnen de ongezonde levensjaren bij vrouwen met 58 jaar, bij mannen vier jaar later. Er is nog veel kennisachterstand over gezondheidsproblemen bij vrouwen.”

Hoe ziet jouw droom eruit?

“Dat alle medewerkers in de zorg meer rekening houden met gendersensitieve zorg en dat klachten bij vrouwen serieus genomen worden. Culturele diversiteit en economische positie zijn eveneens belangrijk in gezondheid en ziekte.”

Waar ben je het meest trots op, wat je tot nu toe hebt bereikt?

“Ik heb de afgelopen decennia de deur opengezet voor dit thema. Er is zo veel voortschrijdend inzicht gekomen, dat dat niet meer weg te denken is.”

Wie heeft voor jou (persoonlijk) het verschil gemaakt?

“Alle vrouwelijke patiënten die ik heb mogen ontmoeten in de spreekkamer. Zij hebben van mij een betere dokter gemaakt.”

Hoe kunnen onze lezers bijdragen of meehelpen?

“Neem je eigen klachten serieus en laat je niet met een kluitje in het riet sturen. Vrouwen verdienen het om serieus genomen te worden met klachten en problemen.”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl.

Helene van SantenJanita Sassen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden