Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Broer Arie Boomsma: “Hardlopen hielp mij los te komen van zelfhaat en liefdeloosheid”

klaas-boomsma-br.jpg

In Margriet 19 2016 lees je een groot interview met Arie Boomsma, waarin hij vertelt over het vaderschap, zijn liefde voor sport en een gezonde lifestyle én over zijn boek ‘Beweeg!’. Klaas, zijn broer, vertelt hier alvast zijn indrukwekkende verhaal over het hardlopen tijdens zijn periode in een verslavingskliniek en hoe het hem hielp om nieuw respect voor zichzelf te krijgen.

‘Sport is niet de oplossing voor alles, maar ik weet uit eigen ervaring dat het je een gelukkiger mens kan maken.’ 

Klaas Boomsma (41): “Hardlopen hielp mij in het proces om nieuw respect voor mezelf te krijgen. Eind 2011 heb ik me laten opnemen in een verslavingskliniek. Ik had mezelf en het leven van de mensen om me heen onmogelijk gemaakt door mijn drank- en drugsgebruik. Ik had het geluk dat ik mijn drie maanden durende behandeling mocht ondergaan in een kustplaatsje even buiten Kaapstad, in Zuid-Afrika.

Ik was daar om te leren hoe ik kon leven zonder drank en drugs, maar vooral om te ontdekken waarom ik het liefst zo min mogelijk met de werkelijkheid te maken had. Geen idee wat ik in die kliniek kon verwachten en hoe het programma eruit zou zien. Een ding wist ik wel, ik zou deze kans met beide handen grijpen. In de maanden voorafgaand aan mijn opname was ik diep weggezonken en wenste ik mezelf regelmatig dood.”

‘Morgen ga ik ook’

“Op een ochtend kwamen een paar medepatiënten bezweet de eetzaal in. Ze waren om zes uur opgestaan om te gaan hardlopen. Kleur op de gezichten, lachend. ‘Morgen ga ik ook,’ besloot ik. Het vooruitzicht om fysiek uit de put te klimmen, sprak me aan. Sowieso makkelijker dan praten. Zo ging ik die eerste ochtend veel te hard richting het strand. Anderhalve kilometer heen, anderhalve kilometer terug. Kliniek uit, rechtsaf, veld vol konijnenholen oversteken, rechtsaf de weg over, de trap af het strand op en bij de rotsen weer terug. Het mulle zand voor de trap en de trap zelf waren die eerste paar keer nekslagen. Niet zo vreemd als je bedenkt dat ik tegen die tijd al zo’n 23 jaar rookte en toen op een pakje per dag zat. Kokhalzend stond ik op de parkeerplaats, maar tegelijkertijd voelde ik me goed.”

“Hardlopen hielp mij in het proces om nieuw respect voor mezelf te krijgen”

“Sinds die ochtend begin december 2011 is er geen week voorbijgegaan waarin ik niet heb gesport. Daar in Zuid-Afrika liep ik om de dag hard, altijd ’s ochtends vroeg. Aan het eind van de drie maanden liep ik drie tot vier keer in de week steeds 10 kilometer, waarvan een paar kilometer vrij steil bergop gingen. Ik voelde me er geweldig bij: de oceaan, de bergen, het uitzicht. Het lopen was voor mij een welkome afwisseling van het intensieve therapeutische programma in de kliniek. Even uit mijn hoofd, even niet praten, hoe bevrijdend dat praten vaak ook was. Die combinatie van fysiek beter worden en het optrekken van de mist in mijn hoofd werkte voor mij helend. Hardlopen hielp mij in het proces om nieuw respect voor mezelf te krijgen. Los te komen van zelfhaat en liefdeloosheid.

Inmiddels ben ik ruim vier jaar clean en nuchter. En loop ik nog altijd met heel veel plezier hard. Het draagt bij aan alle andere dingen in mijn leven. Ik kan lopen omdat ik clean en nuchter ben en doordat ik hardloop geef ik mezelf de mogelijkheid daar optimaal plezier aan te beleven. Als hardlooptrainer bij Vondelgym probeer ik dat plezier over te brengen op anderen.”

(Foto: Pim Rinkes)

In Margriet 19 lees je het interview met Arie Boomsma. 

Cover Arie Boomsma - BeweegGezonder en gelukkiger leven

Arie wil iedereen in beweging krijgen om een gezonde en gelukkige levensstijl te ontwikkelen. In dit boek behandelt hij samen met trainers en coaches van de Vondelgym de meest voorkomende obstakels die mensen ondervinden om in beweging te komen, zoals lange werkdagen, weinig energie, een druk gezin.

Om die te verhelpen staat het boek Beweeg! vol met praktische tips, inspirerende praktijkverhalen, diverse sportoefeningen (van boksbal en yogamat tot hardloopschema’s) en gezonde recepten (van frisse smoothies tot heerlijke salades).

Uitgeverij Carrera Culinair, ISBN 9789048832347, € 25,-, onder andere verkrijgbaar bij Bol.com

 

 

Ook interessant