Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

De decemberfavorieten van Brigitte Kaandorp

_mg_4331-bewerkt.jpg

Brigitte Kaandorp (53) staat deze week met een uitgebreid interview in Margriet 48. Voor Margriet.nl zet ze haar decemberfavorieten op een rij. 

SINTERKLAASSNOEP

“Mijn moeder maakte vroeger met Sinterklaas altijd een bord snoep voor ons, met taaitaai, pepernoten, vieze roze schuimpjes en een chocoladeletter. Heerlijk!”

GEDICHT

“De moeder de vrouw van Martinus Nijhof vind ik mooi. Ik las het lang geleden, maar het is altijd blijven hangen.”

KERSTVERSIERING

“Jan is van de smaakvolle versiering, ik ben van de totale kitsch. De deal is dat hij de boom versiert en ik het huis.”

KERSTLIED

So this is Christmas van John Lennon en dan keihard meebrullen. Het is in de voorstelling het laatste nummer.”

OUD EN NIEUW-DRANKJE

“Ik houd wel van een glas goede wijn of bubbels, maar het stomme is dat ik nooit kan onthouden welke lekker zijn. Dus laat ik me altijd leiden door een vriend die daar goed in is.”

BEZIGHEID OP 1 JANUARI

“Toen de kinderen klein waren, gingen we altijd naar het circus. Dat was perfect. De tent zal vol mensen die brak waren en zichzelf met kater en al naar het circus hadden gesleept.”

 

Deze week in Margriet 48, een interview met Brigitte Kaandorp (53). Lees een preview van het artikel, waarin ze praat over het ouderschap:

Mijn kinderen, ze zijn achttien en 22, hebben de leeftijd waarop je het volwassen leven in stapt. Ze doen dingen die ik niet heb gedaan. Ik heb een blauwe maandag Nederlands gestudeerd, maar ben daar tot verdriet van mijn vader halverwege mee gestopt. Optreden vond ik veel leuker. Als ik nu zie wat voor lol mijn zoon heeft met zijn studentenvereniging, dan vind ik dat geweldig. En dat is niet alleen maar leuk, het is ook gedoe met huisgenoten bijvoorbeeld. Hij moet dingen overwinnen, oplossen, uitzoeken. Ik heb die hele fase van sociaal sparren overgeslagen. Ik maakte grapjes en daar verdiende ik mijn geld mee. Terugkijkend denk ik: ik had misschien ook niet zo’n zin in dat gewone leven.”

Toen je kinderen werden geboren, dacht je toen: nu moet ik toch dat ‘gewone’ leven in stappen?
“Ja, dat moest wel. Je kunt niet heel solistisch leven met twee kleine kinderen. Maar volgens mij is het goed gekomen met dat moederschap. Ik had nooit gedacht dat dat zou gebeuren. Ik vond altijd dat ik zo veel steken liet vallen als moeder. Ik heb vaak gedacht: als dat maar goed komt, maar mijn kinderen drogen heel leuk op. Mijn zoon Jan heeft eerst gereisd en zijn Engels verbeterd in Nieuw-Zeeland en doet nu een muziekproductie-opleiding en Olga is net terug uit Bristol en Colombia, waar ze Engels en Spaans heeft gestudeerd. Ze gaat waarschijnlijk naar de Hogere Hotelschool.”

Je zei net dat je steken hebt laten vallen als moeder. Wat voor steken?
“Je hebt van die moeders, en ook vaders, die krijgen kinderen en hebben dan een compleet plan over hoe ze het gaan doen. Ik liep altijd een beetje achter de feiten aan. Ik had geen plannen voor mijn kinderen. Je hoort het niet te zeggen, maar ik kreeg ook min of meer per ongeluk kinderen. Achteraf vind ik het fantastisch dat het zo is gelopen, want ik had die beslissing nooit durven of kunnen nemen. Ik kreeg kinderen, de relatie met hun vader liep niet lekker en ik deed voor mijn gevoel maar wat. Nu zou ik er veel meer de tijd voor nemen. Ik kon het ook niet zo goed sturen. Wist niet zo goed hoe ik dat moest doen, moeder zijn. En als je relatie dan ook niet lekker loopt, is dat natuurlijk ook niet leuk. Dan ben je met elkaar een uit elkaar gevallen nest.Jan (huidige partner, red.) heeft gelukkig dat nest deels weer bij elkaar gebracht door structuur aan te brengen.”

Interview: Saskia Smith. fotografie: Feriet Tunc.

Lees het hele interview  in Margriet 48. Vanaf vrijdag in de winkel en online te bestellen.

Ook interessant