Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal over borderline: ‘Onder de littekens zit een leuke, creatieve, sterke vrouw’

kun-je-niet-goed-tegen-stress-misschien-ben-je-hoogsensitief.jpg

Annick heeft borderline, een persoonlijkheidsstoornis waarbij je humeur om de haverklap verandert. Dit geeft veel spanningen in haar leven, die ze kwijtraakt door te automutileren – zichzelf opzettelijk te verwonden. Toch ziet ze ook voordelen aan het hebben van borderline.

Annick: “Iedereen kent wel iemand die niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Af en toe vraag je hoe het gaat, je probeert afleiding te bieden en hoopt dat diegene snel weer terug veert naar het normale. Want tja, doet hij/zij dat niet en blijkt het ernstiger te zijn, dan wordt het een ander verhaal. Een depressie of 
psychische stoornis is toch iets wat mensen afschrikt. Iets waardoor ze achteruitdeinzen en waarmee ze misschien zelfs niet willen worden geassocieerd. Ik zie om mij heen hoe dit werkt en helaas is het ook mijn persoonlijke ervaring.
Ik heb in hoofdzaak borderline. En door de problemen die ik gaandeweg ben tegengekomen, ben ik gaan automutileren. Dagelijks vecht ik heel hard voor mijn bestaan in de buiten
wereld, maar het is behoorlijk lastig een plek te verwerven wanneer mensen naar je kijken en je benaderen alsof je een besmettelijke ziekte hebt en die plek niet waard bent. Geloof me, dat denk ik zelf nog vaak genoeg, dat idee hoeft niet te worden bevestigd. Opmerkingen van mensen die mij niet eens kennen zijn soms ronduit kwetsend. En natuurlijk kan ik denken: ach, het is niet zo kwaad bedoeld, ze weten niet waar ze het over hebben. Maar omgekeerd zouden die mensen er ook voor kunnen kiezen hun gedachten voor zichzelf te houden. Óf ze zouden met oprechte interesse naar mij toe kunnen komen om antwoord te krijgen op hun vragen.
Dat laatste heb ik veel liever dan dat ze staren naar mijn littekens. Automutilatie is een onbegrepen fenomeen, maar voor mij onlosmakelijk verbonden met mijn stoornis. Niet bedoeld om aandacht te vragen, maar als ontlading van de spanning die zich gedurende een onbepaalde periode opbouwt. Natuurlijk ben ik er niet trots op. Maar lukt het mensen om door die littekens heen te kijken, dan zouden ze verrast kunnen zijn door de sterke en leuke persoonlijkheid die ik ook ben. Borderline wordt vaak geassocieerd met ‘lastig in de omgang’. Maar ‘wij borderliners’ zijn vaak enorm creatief en behulpzaam, we voelen anderen feilloos aan en leven met hen mee. Mensen met borderline zijn doorzetters: ze hebben vaak al zo veel meegemaakt in hun leven, maar geven nooit op. En we houden van een geintje, je kunt zó met mij lachen.
Ik verwacht niet dat iedereen die mijn verhaal heeft gelezen ook direct anders gaat denken over mensen met een psychiatrische achtergrond. Maar als ik je maar een béétje aan het denken kan zetten over deze gewone mensen die net als iedereen meerdere facetten in zich verenigen, ben ik al heel blij.”

Productie | Laura Kraeger
Beeld| iStock

Dit interview stond in Margriet 2017-33. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Meer lezen?

Kijk voor meer openhartige verhalen op Margriet.nl/interviews.

Lees ook

Bekijk ook

Zo verwijder je die vervelende krassen op je zonnebril.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant