MT43 M43 Zij van  Beeld Marloes Bosch en privébeeld. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Marloes Bosch en privébeeld. Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

Bodil de la Parra: ‘In eerste instantie dacht Geert juist dat ik zijn type niet was, omdat ik op hem nogal recalcitrant overkwam’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: actrice en (toneel-)schrijfster Bodil de la Parra (58), echtgenote van acteur, regisseur en toneelschrijver Geert Lageveen (61).

“Ik zat op de Kleinkunstacademie, waar voor een speciale productie twee net van de Toneelschool afgestudeerde acteurs werden ingeschakeld. Een van hen was Geert. Ik speelde een scène met hem en vond hem meteen leuk. Hij had dezelfde intellectuele uitstraling als William Hurt in The big chill, wat ik een onwijs gave film vond. Op dat moment had ik een vriendje en Geert had ik in die acht weken dat die productie duurde met verschillende meisjes gezien. Dus toen hij me vroeg of ik bij hem bleef slapen, zei ik nee. Maar kort daarna bezweek ik alsnog, want toen sprong er tussen ons echt een vonk over. In eerste instantie had hij juist gedacht dat ik zijn type niet was, omdat ik op hem nogal recalcitrant overkwam. Tijdens de repetities stelde ik veel vragen, wat hij irritant vond, maar ik puur deed om mijn personage beter te begrijpen.”

Geen grotere tegenstelling mogelijk

“Geert is ontzettend grappig, hij heeft een gezonde zelfspot en zelfrelativering. Daarnaast is hij heel verantwoordelijk en zorgzaam, waardoor ik bij hem een basis vond die ik zelf miste. Geert komt uit Drachten. Hoewel ik zijn cultuur net zo exotisch vind als sommigen de mijne vinden, kun je je geen grotere tegenstelling voorstellen. Mijn vader Pim is in Suriname door zijn tantes opgevoed en heeft zowel Joods, Portugees als Creools bloed. Mijn moeder heeft een Chinees-Indonesische achtergrond. Hoewel mijn ouders zijn gescheiden, kwamen ze toch samen op feestjes waar ze het prima konden vinden met de hartelijke Friese ouders van Geert. Dus zo’n onwaarschijnlijke combinatie kan heel goed werken. Geert is ook helemaal dol op mijn familie.”

“Wij geven elkaar de ruimte. Ik heb een drukker sociaal leven dan hij, maar ik verlang van hem niet dat hij altijd met me meegaat en hij van mij niet dat ik vaker thuis ben. In onze beginjaren hadden we nog wel affaires en vluchtige verliefdheden, maar dat zie ik nu zo snel niet meer gebeuren. Ik geloof ook niet dat een van ons beiden met een onvervuld verlangen rondloopt, we zijn open naar elkaar en hebben het nog altijd fijn samen.”

MT43 M43 Zij van  Beeld

Altijd met elkaar verbonden

“We hebben twee fantastische kinderen: Jim (25) en Charley (22). Ik geloof niet zo in zekerheden, maar ik vind het wel een fijne gedachte dat we door het ouderschap altijd met elkaar verbonden zijn. Dat het leven een totaal onverwachte wending kan nemen, heb ik ondervonden toen mijn broer in 2002 vrij plotseling overleed aan zelfdoding. Die gebeurtenis zette mijn leven volledig op zijn kop. Geert, die ook enorm gesteld was op mijn broer, was in die periode echt een baken voor me. Hij was er voor honderd procent voor me en heeft het gezin draaiende gehouden, want ik was zó wankel, dat ik daartoe geruime tijd niet in staat was. Ook kon ik het niet opbrengen om op het toneel te staan, dus heb ik alle voorstellingen en opdrachten afgezegd. Door de dood van mijn broer kaatste er ook van alles uit mijn jeugd terug, waardoor ik professionele hulp heb gezocht. Ik ben het verdriet volledig aangegaan. Zo’n heftig verlies verwerk je nooit, maar je leert ermee omgaan. Ik heb mijn empathie niet verloren, maar ben wel een beetje allergisch geworden voor zeuren.”

Geen girl nextdoor

“In het begin had Geert zijn eigen theatergroep, ik was als actrice afhankelijk van wat ik als rollen kreeg aangeboden. Veel castings gingen aan mijn neus voorbij, omdat ik qua uiterlijk geen girl nextdoor ben. Er is me weleens gezegd dat ze al een zwart meisje in de cast hadden en dat het te veel werd als ik er dan ook nog bij kwam. Soms stond ik in producties waarvan ik dacht: dit verhaal had ik zelf heel wat beter kunnen vertellen. Vandaar dat ik zelf stukken ben gaan schrijven. En dat ging goed. Ik heb zowel voorstellingen gemaakt over de achtergrond van mijn moeder als van mijn vader. Geert en ik hebben ook diverse keren samengewerkt. Momenteel loopt het door Geert geregisseerde stuk De Gliphoeve, over Surinamers in Nederland, waar ik óók aan heb meegeschreven.”

“Zelf sta ik op het toneel in Het Indisch interieur, een stuk dat helemaal past in de huidige tijdgeest waarin de hier geboren kinderen van migranten vertellen hoe het is als je ouders zich altijd buitenstaanders zijn blijven voelen en heimwee hielden naar hun land van oorsprong. Het gevoel er niet helemaal bij te horen ken ik ook uit eigen ervaring. In Amsterdam-Osdorp, waar ik opgroeide, was ik ‘een pinda’ en in Suriname ‘te wit’. In Het Indisch interieur heeft de vader die niet lang meer te leven heeft zijn familie bijeengeroepen om zijn spullen te verdelen. Aanvankelijk lijkt het louter om materiële dingen te gaan, maar in feite gaat het over álles wat nooit werd uitgesproken. Vrijwel iedereen van de cast heeft wel een persoonlijke link met het thema. Vandaar dat we tijdens de eerste week van de repetities geregeld volschoten.
Ik hoop dat er veel mensen komen kijken, want hoe meer je van elkaars geschiedenis weet, hoe meer begrip je voor elkaar kunt opbrengen. Geert heeft van meet af aan enorm opengestaan voor mijn achtergrond. Hij gaat altijd graag met me mee naar Suriname, het land waar mijn vader weer woont en waar ik ook altijd een thuisgevoel heb.”

MT43 M43 Zij van  Beeld

Geert & Bodil

Hoe maak je het goed na een aanvaring?
“Met humor of met seks.”

Wat bewonder je het meest in Geert?
“Zijn werkdrift en zijn onbaatzuchtigheid.”

Favoriet moment
“De geboortes van onze kinderen waren niet te evenaren prachtmomenten. Heel lang daarna komt het moment waarop het mij lukte om met Geert in Italië de berg van Bajardo op te fietsen.”

Wie van jullie tweeën kan het best boos zijn?
“Ik. Als ik woest ben, kan ik met borden gooien. Als Geert boos is, begint hij met een Fries accent te vloeken. Dat vind ik zó grappig, dan moet ik altijd keihard lachen.”

Wat kunnen jullie samen heel goed?
“Reizen. We zijn samen vaak in Suriname geweest. Het huis in Paramaribo, waar mijn opa en mijn tantes woonden en ik vroeger met mijn broer vaak heb gelogeerd, is in 2012 door brand verwoest. Over mijn herinneringen aan dat huis heb ik de voorstelling Het verbrande huis gemaakt en in 2020 kwam het gelijknamige boek uit. Nu er op die plek niks tastbaars meer te vinden is, ben ik blij dat ik die familieverhalen in elk geval heb kunnen vastleggen.”

Mieke van WijkMarloes Bosch en privébeeld. Visagie: Nicolette Brøndsted.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden