null Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted

PREMIUM

‘Bij de kinderen is het grote gemis van familie en vrienden misschien wel het meest voelbaar’

Ria Timmer (49) woont in Meppel. Ze vangt Yana (33), haar dochter Katja (15) en zoon Yaric (8) uit Charkov op.

“Hoewel ik hier met volle overtuiging aan begon, vond ik het toch best spannend toen het zover was en ik mijn gastgezin ontmoette. In eerste instantie wilde ik een ouder echtpaar opvangen, maar die bleken al voorzien. Niet veel later kreeg ik de vraag om een gezin – moeder en twee kinderen – onderdak te bieden. Daar hoefde ik niet over na te denken, natuurlijk wilde ik dat doen. Mijn eigen vier kinderen (drie zoons van 28, 25 en 23 en een dochter van 27) zijn al een tijdje de deur uit, dus ik heb ruimte genoeg. De zolder en voorzolder zijn nu voor Yana, Katja en Yaric. Ze zijn gevlucht uit het zwaar gebombardeerde Charkov. Hun huis is totaal weggevaagd en de laatste week daar leefden ze in een schuilkelder. Hartverscheurend om te horen hoe ze afscheid moesten nemen van hun vader en echtgenoot, niet wetende of ze hem ooit nog terugzien.”

Groot gemis

“Ook Yana’s ouders zijn in Oekraïne achtergebleven. Soms hebben ze vier dagen geen contact en heeft ze geen idee hoe het daar gaat, dat maakt haar heel ongerust. Bij de kinderen is het grote gemis van familie en vrienden misschien wel het meest voelbaar. Eind maart werd Katja vijftien. Al ver voor haar verjaardag – toen de situatie nog totaal anders was – wist ze precies hoe die dag eruit zou komen te zien: een groot feest met al haar vriendinnen en familie. Dat soort momenten maken het extra lastig. Om haar verjaardag niet zomaar voorbij te laten gaan, hebben we er samen een gezellige middag van gemaakt. Wij als ‘gezin’, want dat zijn we nu. We leven samen, doen boodschappen, koken en sporten. De kinderen gaan hier in de buurt naar school; Katja naar het voortgezet onderwijs en Yaric naar het basisonderwijs. Voor mij is dat wel weer even wennen, hoor, met jonge kinderen in huis. Het vraagt vooral enig aanpassingsvermogen om ze ’s ochtends vroeg op tijd naar school te krijgen. Maar als ik bij het afzetten – ik breng ze met de auto – een dikke knuffel krijg en de blije gezichtjes zie, weet ik precies waarvoor ik het doe.”

Enorme klik

“Ik bof met dit lieve gezin, ergens lucht het op dat het zo goed klikt. Yana en ik hebben heel erg dezelfde kijk op het leven. In het verleden heb ik het nodige meegemaakt. Natuurlijk niet in verhouding met wat zij meemaken, maar relativeren was altijd mijn drijfkracht. Voor Yana geldt hetzelfde. Naast de zware gesprekken die we voeren over de situatie in Oekraïne kunnen we daardoor ook momenten delen waarop we met of om elkaar lachen.”

Yana, Katja en Yaric. Beeld
Tara BeckMarloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden