Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Stel dat de bevrijders met hun zware voertuigen over de schuilkelder heen zouden rijden’

mijn-verhaal-stel-dat-de-bevrijders-met-hun-zware-voertuigen-over-de-schuilkelder-heen-zouden-rijden.jpg

Wim: “Eind maart 1945 kwamen de Britse tanks met onze bevrijders richting Aalten. De oorlog naderde zijn einde. Jaren van onderdrukking, geweld, angst en onzekerheid maakten eindelijk plaats voor een nieuwe tijd van hoop en weer plannen durven maken voor nu en straks. Mannen, vrouwen en kinderen waren dolblij en renden hun huizen uit richting Markt om daar samen de herwonnen vrijheid te vieren.

Schuilkelder

Moeder Hoitink, een zorgzame Aaltense huisvrouw, was nog bezig in haar huis toen ze geronk hoorde van naderende machines. Ze kwam naar buiten in pure euforie, maar schrok zich bijna lam toen ze de Engelse tanks over het naastgelegen bouwland zag rijden. De tanks reden namelijk precies in de richting van de schuilkelder die zich achter een schuur bevond, onzichtbaar voor vriend en vijand. Het ging om niets meer en niets minder dan een goed gecamoufleerde opening naar een ondergrondse ruimte in het landschap, die nu in gevaar was. De bevrijders moesten gewaarschuwd worden! Stel dat ze met hun zware voertuigen over de schuilkelder heen zouden rijden.

Een waarschuwing

Geen Engels woord schoot moeder Hoitink te binnen om de bestuurder van de tank te waarschuwen. Wild zwaaide ze met haar armen, wanhopig gebarend probeerde ze de aandacht te trekken van de Engelse militair. En goddank, het lukte. Ze wees in de richting van de schuilkelder en kennelijk begreep de Brit de boodschap van de wanhopige Nederlandse vrouw. Dit is geen enthousiaste welkomstgroet, maar een waarschuwing, moet hij hebben gedacht. En misschien waarschuwde de mevrouw hem wel voor een enkele achtergebleven Duitser die nog uitgeschakeld diende te worden?

‘A little girl at home’

Met getrokken wapen kwam de Engelsman van de tank af en liep hij naar de schuilkelder. Voorzichtig, vanwege de vermoede dreiging, ging hij de schuilkelder binnen. En wat zag hij daarbinnen? Alleen een reiswiegje met een baby erin! Het kleine meisje lachte vriendelijk naar de vreemde meneer, die naast het wiegje neerknielde en iets mompelde als: ‘A little girl at home.’ Het kleine meisje heeft de bevrijding overleefd. Ik weet dat zeker, want ze is al ruim vijftig jaar mijn vrouw.”

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-18. Je kunt deze editie nabestellen via MAGAZINE.NL.

M18

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Beeld | iStock

Ook interessant