Bets (88): ‘Van alle dagen in het jaar, is het sinterklaasfeest voor mij de allerbelangrijkste’ Beeld Fotografie | Petra Hoogerbrug
Beeld Fotografie | Petra Hoogerbrug

Bets (88): ‘Van alle dagen in het jaar, is het sinterklaasfeest voor mij de allerbelangrijkste’

December is de gezelligste maand van het jaar, met alle feestdagen. Maar voor Bets van Dam (88) is het sinterklaasfeest het allerbelangrijkste. Ze viert sinterklaas nog elk jaar vol overgave met haar kinderen, kleinkinderen én aanhang bij haar thuis. Het hele jaar kijkt ze er al naar uit.

“Lootjes trekken we al in augustus of september. We hebben er twee per persoon: eentje voor de surprise, eentje voor een cadeautje. Dat ritueel beslaat makkelijk een hele middag, met allerlei zelfbedachte spelletjes. In de weken daarna brengen alle kinderen hun verlanglijstjes bij mij, waarmee rond half november de hele muur volhangt. Als ik dat zie, dan word ik zo blij.”

‘Het sinterklaasfeest is zo ontzettend gezellig’

“Van alle dagen in het jaar is het sinterklaasfeest voor mij de allerbelangrijkste avond van het jaar. Het is zo ontzettend gezellig, met al die kinderen om me heen: mijn drie zoons en schoondochters, acht kleinkinderen en aanhang. We vieren het altijd in mijn huis, daar voelt iedereen zich op zijn gemak en duiken ze zo de koelkast in. Ik begin op de dag van het Sinterklaasfeest al vroeg in de middag om de boel gereed te maken. De tafel aan de kant, daar zet ik allemaal lekkere dingen op. Rond half vijf ’s middags komt iedereen binnen, borreltje drinken, eten van het buffet, koffie met een stukje taart en dan gaan we zingen. Al die jongens en meiden doen mee, waar ik vanaf mijn stoel in een hoekje van de kamer goed zicht op heb. Dan opent mijn hart zich: och hemel, het gaat beginnen!”

Lees ook:
Een Sinterklaasgedicht schrijven? Déze vijf sterrenbeelden zijn daar het beste in

‘Vroeger werd het weleens half vier ’s nachts’

“Ze maken vaak zulke prachtige surprises, dat het bijna zonde is om ze stuk te maken. De rijmen slaan altijd op de persoon zelf, soms kom ik niet meer bij van het lachen. Het kan uren duren voordat alles is uitgepakt, vroeger werd het weleens half vier ’s nachts. En dan is het nog niet klaar, want als alle pakjes zijn uitgepakt, heb ik voor alle zestien nog een tasje. Daarin zit iets bijzonders wat ze graag wilden hebben. Ik spaar daar het hele jaar door voor in mijn rijksdaalderpijp: vroeger munten van twee gulden vijftig, nu van twee euro. Na afloop is het een onwijze troep, want alles moet worden verbouwd om iedereen in huis gepropt te krijgen. Maar in de zomer kijk ik er alweer naar uit. Het is één grote happening.”

Tekst | Fleur Baxmeier
Fotografie | Petra Hoogerbrug

RedactieFotografie | Petra Hoogerbrug
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden