Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Linda (53): ‘De arts zag niet dat ik ernstige hartklachten had’

verhaal-linda-voor-hartstichting.jpg

Maagklachten, dacht de huisarts. Maar Linda (53) bleek last van haar hart te hebben. Vrouwen hebben bij hartklachten vaak minder duidelijke signalen dan mannen. Daarom is een betrouwbare test voor het vrouwenhart hard nodig.

Toen Linda 45 was, kwam ze bij de huisarts met pijnklachten rond haar slokdarm. “De huisarts dacht aan maagklachten. Later werd de pijn zo erg dat ik opnieuw naar de huisarts ging. Die constateerde hyperventilatie. Maar 10 dagen later zat ik op mijn werk en ging het mis. Met loeiende sirenes ben ik afgevoerd naar het ziekenhuis. Op het hartfilmpje zagen de ambulancebroeders het direct: een hartinfarct. In het ziekenhuis ben ik gedotterd.”

‘Je leven staat echt van de ene op de andere dag op zijn kop’

Signalen van hartklachten

Omdat hartklachten bij vrouwen vaak minder duidelijke signalen geven dan bij mannen, denken zowel de huisarts als de vrouwen zelf in eerste instantie niet aan hartklachten. Daarnaast kunnen klachten zoals vermoeidheid en kortademigheid ook op de overgang wijzen. Bij deze groep vrouwen wordt de diagnose vaker gemist. Achteraf bleek dat de klachten van Linda ook door haar hart kwamen. Hart- en vaatziekten kwamen daarnaast voor in de familie, maar ze wist niet dat deze erfelijk konden zijn. “Zelf heb ik nooit gedacht dat er iets zou zijn met mijn hart. Ik was per slot van rekening pas 45. Later kwamen er wel pijnaanvallen bij. Het voelde als een band die om mijn borstkas werd aangetrokken. Misschien had toen wel een belletje kunnen gaan rinkelen.” Ken jij de signalen? De checklist ‘Signalen hart- en vaatziekten vrouwenhart’, kun je hier vinden.

Hartproblemen over het hoofd zien

Jaarlijks overlijdt 1 op de 4 vrouwen aan hart- of vaatziekten. De huidige tests zien hartproblemen helaas vaak over het hoofd, onder andere omdat deze tests te weinig rekening houden met de invloed van bijvoorbeeld zwangerschap en overgang. En juist na de overgang neemt de kans op een hartinfarct, beroerte of hartfalen toe. Linda: “Er stroomt te weinig bloed naar de kleinste bloedvaten van mijn hart. Dit noemen ze microvasculair syndroom. Dit konden de artsen niet zien.” Aandoeningen aan de allerkleinste bloedvaatjes in het hart komen ook meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Ze kunnen deze echter niet van binnenuit bekijken via een katheter, zoals bij de grotere bloedvaten wel kan, waardoor hartproblemen vaak over het hoofd worden gezien.

Hard nodig: een betrouwbare test

De Hartstichting werkt aan een betrouwbare test waarmee artsen hartproblemen bij vrouwen eerder kunnen ontdekken. Linda: “Ik hoop dat ze door al die aandacht steeds vaker aan het hart denken als vrouwen met onduidelijke klachten op het spreekuur komen. En vrouwen zelf? Die moeten hun klachten ook serieuzer nemen!”

Red vrouwenlevens

Om een betrouwbare test te ontwikkelen is geld nodig. Zo kun je helpen:

* Sms HART naar 4333 en doneer 3 euro
* Geef via hartstichting.nl
* Doneer via tikkie.me/vrouwenhart

Hartstichting Logo

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant