Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Annemarie’s beste vriend is een man: ‘Onze vriendschap is voor mij enorm belangrijk’

annemaries-beste-vriend-is-een-man-onze-vriendschap-is-belangrijk.jpg

Bij vriendschap tussen een man en vrouw wordt al snel vraagtekens gezet. Maar als twee mensen BFFs blijven na een relatie, kan dat helemaal voor verwarring zorgen. Toch bewijzen Annemarie en haar beste vriend Gerard al decennialang dat het wél goed kan gaan.

Annemarie Oppedijk (63, circusdocent en kinderboekenschrijfster) is al 32 jaar bevriend met Gerard Kuit (70, pentekenaar). Na een relatie van twee jaar besloten ze toch beter af te zijn als vrienden.

Waar kennen jullie elkaar van?

Annemarie: “In 1987 reageerde ik op zijn poëtische contactadvertentie in de Volkskrant. Ik viel als een blok voor hem. Prachtige felblauwe ogen en van dat lange blonde vikinghaar! Na een relatie van twee jaar zijn we altijd vrienden gebleven.”

Gerard: “De irritaties die er indertijd waren, verdwenen vrij snel toen we als vrienden doorgingen.”

Annemarie: “Ik was toen vrij ongeduldig en alles moest snel terwijl Gerard een echte denker is. Nu vind ik dat juist vertederend.”

Hoe zouden jullie elkaar omschrijven?

Annemarie: “Gerard is liefdevol, gevoelig, rustig en kunstzinnig. Een ongelooflijk trouwe vriend die dag en nacht voor me klaarstaat. Hij zal nooit oordelen en ik kan bij hem totaal mezelf zijn. We gedragen ons soms als losgeslagen kinderen.”

Gerard: “Dan gaan we spontaan schommelen in een verlaten speeltuin of doen een gek dansje in de regen. Ik kan met Annemarie overal over praten, ze is heel empatisch en direct.”

Typisch voor mijn beste vriend

Annemarie: “Gerard geniet enorm van het leven en dat straalt hij uit ook.”

Gerard: “Annemarie is altijd positief en gaat uitdagingen niet uit de weg.”

Annemarie's beste vriend is een man: 'Onze vriendschap is voor mij enorm belangrijk'

Hebben jullie ook weleens irritaties?

Annemarie: “Op onze buitenlandse trips verdwalen we geregeld. Als ik vertel hoe we moeten rijden, luistert hij gewoon nooit. Hij weet zogenaamd de weg…”

Gerard: “Jaja, heel soms ben ik een beetje eigenwijs.”

Lees ook:
Carmens (55) BFF is een man: ‘Dat Thijs er is, is een vast gegeven voor mijn man’

Hoe vaak spreken jullie elkaar?

Annemarie: “We appen veel maar als de ander even niet wil reageren, is het ook goed. We gaan naar de sauna, filmhuis, theater, bezoeken kunstmarkten of huren een bootje.”

Gerard: “We zijn samen heel actief. We houden van korte tripjes, maar gaan ook op vakantie met de Transsiberië Express of ziplinen in Honduras.”

Wat vinden jullie partners van jullie vriendschap?

Annemarie: “We zijn momenteel allebei single, maar normaliter vertel ik bij een eerste date meteen dat ze moeten accepteren dat Gerard bij mijn leven hoort, maar dat onze vriendschap wel platonisch is.“

Gerard: “Als een nieuwe partner een bedreiging in Annemarie zou zien, zou ik met die relatie stoppen. Onze vriendschap is voor mij enorm belangrijk.”

Wat is er zo leuk aan een mannelijke best friend?

Annemarie: “In zijn reacties zit een mannelijke energie – zeer leerzaam – en die invalshoek is net iets anders dan die van mijn vriendinnen. ”

Annemarie's beste vriend is een man: 'Onze vriendschap is voor mij enorm belangrijk'

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Dit artikel is verschenen in Margriet 41– 2020Dit nummer ligt nu in de winkel! Met deze week: sprankelende herfst make-overs, lekker het bos in, een interview met Nelleke Noordervliet en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant