null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Bespaar je op de kerstverlichting?

De decembermaand is in aantocht en straten worden weer sfeervol verlicht. Hang je thuis ook weer de kerstlichtjes op? Of doe je het dit jaar even wat zuiniger aan, gezien de hoge energiekosten?

null Beeld

Feiten

  • Een snoer met ledlampjes is ongeveer acht keer zo energiezuinig als een exemplaar met gloeilampjes.
  • Om uit te rekenen hoeveel je kwijt bent aan stroomkosten voor de kerstverlichting: op gaslicht.com/energiebesparing/kerst staat een tool.
  • In Nederland hebben we de ongeschreven regel dat de kerstboom pas wordt opgezet ná Sinterklaas.
  • Toch is het vroegtijdig versieren van je huis in kerstsfeer nog niet zo’n slecht idee. Uit Brits onderzoek blijkt dat dit je geluksgevoelens bevordert. Een van de redenen: kerstversiering roept fijne herinneringen en gelukkige gevoelens uit de kindertijd op.

    Bronnen: Milieu Centraal en RTL Nieuws.
null Beeld

Lezeres Mien Derijck-Vermeltfoort

“Wij hebben nog een energiecontract met lage prijzen en de verlichting is met ledlampjes. Alles gaat dus gezellig aan.”

Lezeres Kitty Smits-Vink

“Onze buitenverlichting hangt al. Ook binnen doen we evenveel lichtjes en we zetten deze net zo vaak aan als andere jaren. Er is al zo veel wat niet meer kan, de kerstsfeer willen we graag houden.”

Lezeres Petra van Veen

“Wij doen helemaal geen kerstverlichting of -versiering. Geen boom, geen lichtjes, geen verlichte huisjes. Niet omdat het niet kan, maar omdat we er geen zin in hebben. Dat we daarmee energie en dus geld besparen, is een mooie bijkomstigheid.”

Marlon Mintjes van Milieucentraal in RTL Nieuws

“Zet de verlichting uit als je niet thuis bent of naar bed gaat. Daar kun je eventueel een timer voor gebruiken, om het niet te vergeten.”

Lezeres Wendy Gerrits-Nacken

“Vanaf 1 december staat bij ons de kerstboom. En nee, we gaan de boom niet later opzetten om energiekosten te besparen.”“Kerstverlichting is belangrijk voor de sociale samenhang. Winkels gaan het nu niet redden met hun prijzen ten opzichte van internet. Ze moeten het echt hebben van een beleving. Als een straat er niet goed uitziet, gaan mensen er ook niet winkelen.”

Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan NOS

“Kerstverlichting is belangrijk voor de sociale samenhang. Winkels gaan het nu niet redden met hun prijzen ten opzichte van internet. Ze moeten het echt hebben van een beleving. Als een straat er niet goed uitziet, gaan mensen er ook niet winkelen.”

Lezeres Linda Hage

“We doen gewoon alleen de kerstledlampjes aan, de andere verlichting in huis laten we uit.”

Lezeres Marja Huisman

“Ik doe het precies zoals ik het altijd doe: ruim 1.800 ledlampjes in de boom.”

Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden