Beppie Melissen over het nieuwe seizoen Oogappels: ‘Iedereen komt met dezelfde problemen in aanraking’ Beeld Iris Planting
Beeld Iris Planting

PREMIUM

Beppie Melissen over het nieuwe seizoen Oogappels: ‘Iedereen komt met dezelfde problemen in aanraking’

Op 7 september begon het vierde seizoen van de hitserie Oogappels. In de serie worden vier gezinnen gevolgd, die ieder kampen met hun eigen problemen. Beppie Melissen speelt in deze serie de rol van de moeder van Tim. We spraken haar over deze rol, het nieuwe seizoen en haar kijk op familie en vrienden.

Wat maakt dat je de rol in Oogappels wilde aannemen?

“Ik werk heel graag samen met Wil Koopman, de bedenker en regisseur van Oogappels. Maar toen ik het script las, was ik ook verkocht. De opzet met de verschillende invalshoeken van kinderen, ouders, opa’s en oma’s vind ik heel mooi gevonden. We laten de verschillende generaties aan het woord. En het is herkenbaar. Iedereen kent het gegeven familie, gezin en opvoeding en we hebben allemaal onze onzekerheden. Je ziet dat iedereen met dezelfde problemen in aanraking komt. Dat kan een vorm van troost bieden.”

De serie draait om de problemen waar de gezinnen tegenaan lopen. Hoe kijk jij hier naar?

“Ik denk dat we allemaal min of meer met dezelfde problemen te maken krijgen. Mensen lijken heel erg op elkaar. Als ik jou pijn doe, heb je pijn en andersom geldt precies hetzelfde. We zijn altijd op zoek naar verschillen en dat vind ik jammer. We kunnen beter kijken naar de overeenkomsten. Dat zijn er heel veel.”

Wat is volgens jou het belang van familie?

“Mijn zusjes en broer zijn heel belangrijk voor me. Ze geven ook een heel ander gevoel dan vrienden, al zou ik zeggen dat die ook minstens zo belangrijk zijn. De eerste tien jaar van je leven herinner je misschien niet meer zo goed, maar die zijn wel vormend. En daarin speelt familie een grote rol. Als daar een goede basis gevormd wordt, sta je een stuk sterker in het leven denk ik. Mijn personage zegt het in de serie heel mooi: ‘Eigenlijk is thuis de plek waar je leert hoe je moet vertrekken.’”

Zijn vriendschappen voor jou net zo belangrijk als familie?

“Ik weet niet of je het kunt vergelijken, maar vriendschappen zijn voor mij van wezenlijk belang. Bij vriendinnen kan ik ook troost vinden. Je spreekt een bepaalde taal met elkaar en daarin speelt humor bij ons een grote rol. Ik vind het belangrijk dat ik goed kan lachen met vriendinnen. Het is mooi als je kunt lachen om iets, zonder dat je het hoeft uit te leggen. Het is verzachtend voor de ziel als je elkaar kunt vertrouwen, hulp kunt vragen en op vakantie kunt gaan met elkaar. Voor mij is dat essentieel.”

Je personage geeft door de serie heen een heleboel wijsheden mee. Welke levenswijsheid heb jij opgedaan?

“Dat je helemaal niet wijs wordt. Wijsheid komt met de jaren zeggen ze altijd, maar dat geloof ik niet zo. Mijn hele leven realiseer ik al dat ik niet zoveel voor het zeggen heb. En dat je aan veel dingen niet veel kunt doen en dat wat minder arrogant mag zijn. Die bescheidenheid leer je wel met de jaren. Ik zeg altijd: je hebt bijna niets te vertellen, behalve dat wat je aantrekt ’s ochtends. Je hoeft niet passief op de bank te gaan hangen, al mag dat ook van mij. Je moet ook gewoon een beetje geluk hebben denk ik en het is goed om dat te realiseren.”

Tot slot: wat zou je ouders van nu willen meegeven?

“Geef je kinderen eens aandacht en laat zien dat je je bekommert om elkaar. Je hoeft niet van alles te bewijzen aan de buitenwereld. En ga er ook niet vanuit dat je elkaar wel kent, probeer elkaar nog beter te leren kennen. Aandacht is gewoon ontzettend belangrijk en dat is ook een vorm van liefde. En wees ook een beetje mild naar elkaar, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en lijken veel meer op elkaar dan we soms willen en denken.”

‘Oogappels’ is elke woensdag om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 1 te zien. Kun je niet genoeg krijgen van de serie? Dan is er ook nog de podcast ‘Echte Oogappels’ waarin presentatrice Margreet Reijntjes experts spreekt over puberstress en ouderleed.

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Nynke KooyIris Planting

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden