MT34 M34 Interview Beppie Melissen Beeld Iris Planting. Styling: Esther Loonstijn. Visagie: Bart Brom.
Beeld Iris Planting. Styling: Esther Loonstijn. Visagie: Bart Brom.

PREMIUM

Beppie Melissen: ‘Ik adviseer iedere vrouw om eigen baas te zijn. Dan heb je het voor het zeggen’

Actrice Beppie Melissen (71) had al vroeg door dat jongens wat meer hun eigen gang kunnen gaan in het leven. Dat wilde zij ook. ‘Vrijheid vind ik heel belangrijk.’

MT34 M34 Interview Beppie Melissen Beeld

Dit is Beppie Melissen

Jeugd: 26 mei 1951 geboren in Mijdrecht als tiende in een gezin met elf kinderen, opgegroeid in Hilversum.

Thuis: relatie met Ernest, ze wonen afwisselend in Amsterdam en Scheveningen.

Opleiding: Academie voor Expressie in Utrecht.

Werk: oprichter theatergroep Carver met Leny Breederveld en René van ’t Hof; ze ontving de Mary Dresselhuys Prijs voor haar humoristische voorstellingen die vaak gaan over absurditeit van het leven en het onvermogen van de mens om daarmee om te gaan.

Bekend van: tv-series als Jiskefet en Gooische vrouwen (Gouden Kalf), de films Oude liefde, De Liefhebbers en Kapsalon Romy waar ze ook een Gouden Kalf voor won.

Te zien in: de romcom Zwanger & co. Een film van Johan Nijenhuis over de vele vormen van ouderschap.

De helft van de tijd wonen Beppie en haar man Ernest in Scheveningen. In een prachtig huis aan de boulevard met uitzicht op zee. Beppie zit graag in een luie stoel bij het raam te kijken naar alle voorbijgangers op het strand. “Er komt een stel elke ochtend zwemmen, het hele jaar door.” Ze wonen er pas vier jaar, maar het ziet eruit alsof ze er al járen wonen. Een gezellig woonhuis met een houtkachel, veel antiek, grote schilderijen aan de muur en overal boeken op tafel. Het huis heeft een bijzondere geschiedenis, het was het pension uit het boek Sonny Boy. Maar dat wist Beppie niet toen haar oog erop viel.

“Ik wilde altijd al aan zee wonen en ik zag op Funda dit huis verschijnen, precies in een rij met mooie huizen aan de boulevard. Het zag er heel raar ingericht uit, toch wist ik zeker; dit is mijn huis. Ik huilde toen het al verkocht bleek. Dat was niets voor mij, zó sterk was het gevoel dat ik het wilde hebben. Het was de sfeer waardoor ik me direct thuis voelde. Later bleek de koper de financiën niet rond te krijgen, en kregen wij het alsnog.”

Alsof het huis voor jullie voorbestemd was, heb je dat gevoel vaker?

“Ik ben niet zweverig, maar er is toch meer tussen hemel en aarde. Ik geloof dat er elementen zijn die we niet kunnen benoemen, en die onbewust een rol spelen in ons leven. Net als met liefde op het eerste gezicht; dat blijft een raadsel hoe dat werkt. Je weet niets van iemand, er is geen verklaring voor. Ook bij mijn man ging dat zo, toen ik hem voor het eerst zag, wist ik meteen dat het iets bijzonders was.”

MT34 M34 Interview Beppie Melissen Beeld

Probeer je in je werk ook op je gevoel af te gaan bij de keuze voor projecten?

“Ik heb het geluk gehad dat ik heel lang mijn eigen gezelschap heb gehad, Carver. Dat is mijn belangrijkste werk geweest, binnen die basis kon ik alles doen wat ik wilde met mensen die ik zelf uitzocht. We hebben altijd onze eigen voorstellingen gemaakt. Ik zie mezelf meer als maker dan als actrice. Alleen kent het grote publiek mij van mijn rollen in Gooische vrouwen en Oogappels, terwijl dat maar bescheiden rollen waren. Mijn toneelrollen vertellen veel meer over mij.”

Wat heeft je gedreven in je werk?

“Nieuwsgierigheid! Aandacht en interesse in anderen heb ik altijd gehad. Ik vind weinig vanzelfsprekend. En vrijheid vind ik heel belangrijk. Ik denk dat ik een jaar of veertien was en dacht: ik wil een jongen zijn. Ik begreep toen al dat jongens meer mogelijkheden kregen om hun gang te gaan. Daar was ik wel jaloers op. Ik ben nooit moeder geworden, ik heb altijd gezegd dat ik wel een leuke vader zou zijn. In de zin van: ik ga lekker mijn gang en zorg wel dat er geld is.”

Hield het voorbeeld van je moeder die met elf kinderen thuis zat, je ook tegen?

“Dat leek me niks voor mij, hoe gezellig het ook was bij ons thuis. Mijn moeder was een intelligente en geestige vrouw, door al die kinderen was zij verantwoordelijk voor het huishouden en afhankelijk van het inkomen van mijn vader. Ik adviseer iedere vrouw om eigen baas te zijn. Dan heb je het voor het zeggen. Mensen kunnen hard roepen dat geld niet belangrijk is, maar geld is wel een mooi middel om vrij te zijn. Het hoeft niet veel geld te zijn, je moet vooral werk doen waar je vreugde in vindt.”

Jij kreeg wel meer kansen dan je moeder destijds?

“Ja, mijn ouders lieten ons behoorlijk vrij in wat we wilden worden. Ik ging naar de Academie voor Expressie in Utrecht, maar ben in Amsterdam gaan wonen. Op mijn twaalfde wist ik al dat ik naar Amsterdam moest. Net als met dit huis vóélde ik dat ik daar hoorde. Niet vanwege het ruige karakter van de stad, want ruig was ik niet. Tot op de dag van vandaag snap ik het, het is een charmante stad waarin je kunt verdwijnen. Het voelt vertrouwd en je wordt ondergedompeld in leuke dingen.”

MT34 M34 Interview Beppie Melissen Beeld

Je wilde weg uit Hilversum. Was dat een benauwende plek?

“Het was prima, ik zat er op een leuke school. Het leukste van mijn schooltijd was dat ik daar Mieke heb ontmoet op mijn dertiende. Ze is nog steeds mijn hartsvriendin, dat is fantastisch en een van de belangrijkste dingen in mijn leven. Liefdes komen en gaan, maar zij is gebleven. Naarmate ik ouder word, vind ik vriendschap steeds belangrijker worden. Vrienden zijn een enorme steun in mijn leven, je moet er wel alert op zijn om de vriendschappen te onderhouden. Toen vrienden een gezin kregen, was dat wel een proef, vrouwen kunnen zich daar helemaal op storten en dan verwateren vriendschappen. Ook nu weer met kleinkinderen, gelukkig heb ik vriendinnen die daar niet te hysterisch over doen. Je kunt uit elkaar vliegen en als twee vogels die ver hebben gevlogen weer op dezelfde tak zitten.”

MT34 M34 Interview Beppie Melissen Beeld

Wanneer had je de steun van je vrienden het meest nodig?

“Ik ben twee keer gescheiden, dat zijn natuurlijk de scherpste veranderingen. Dan zijn vrienden heel essentieel. Ik heb ook goede vrienden overgehouden aan mijn tijd aan de academie. Zoals Loes Luca, dankzij haar kwam ik weer in contact met haar vriendinnen. En sinds vijftien jaar heb ik er een nieuwe vriendengroep bij, dat is zo leuk. Het geeft extra kleur aan het leven, net als gezinsuitbreiding kun je ook vrienden toevoegen later in je leven. Naast vrienden zijn mijn zusjes Truusje en Lenie en broer Sipko mijn steunpilaren. Ik moet er niet aan denken het zonder ze te doen. Ja, een groot gezin heeft zo zijn voordelen. Dat komt ook door hoe mijn moeder ons heeft opgevoed, ze heeft ons nooit tegen elkaar opgezet.”

Je kijkt dus positief terug op je moeder?

“Ja, omdat ik nu in Scheveningen woon, denk ik vaker aan haar omdat zij hier ook heeft gewoond en zo gelukkig was. Het zal wel met ouder worden te maken hebben, dat ik vaker aan vroeger denk. Mijn ouders woonden in Scheveningen toen de oorlog uitbrak. Ze hadden al zes zoons in die tijd en toen de Duitsers kwamen, zijn ze gesommeerd hun huis te verlaten. Mijn vader vond werk op Tholen, maar net toen ze daar alles op orde hadden, werd het eiland onder water gezet. Elke keer moesten ze opnieuw iets opbouwen. De oorlog is heel zwaar voor mijn moeder geweest en de Hongerwinter heeft haar de das omgedaan. Dat realiseer ik me nu pas goed, wat dat betreft zou ik haar graag nog eens eren. Ik kan al klagen als ik moet tanken en ik daar geen zin in heb. Hoe verwend kun je zijn? Ik vind dat mensen te veel klagen, kijk eens hoe goed we het hebben in dit land. We willen gewoon te veel met z’n allen.”

MT34 M34 Interview Beppie Melissen Beeld

Hoort dat ook bij het ouder worden, dat je meer gezeur om je heen hoort?

“Ik mankeer gelukkig niks, dus ik heb makkelijk praten. Natuurlijk voel ik de slijtage. Ik stap weleens kreupel uit de auto, dan moet alles weer wat rekken en soepel worden. Gelukkig lach ik meer met mijn vriendinnen dan dat we klagen. Ik heb ook vrienden die tien jaar ouder zijn, daar kan ik bij tijd en wijle wel zwaarmoedig van worden. Want het leven houdt een keer op, daar moet ik me bij neerleggen. Ik hoop wel dat ik niet zuur word. Het klinkt een beetje melig, maar het is wel zo: blijf een beetje aardig voor de mensen om je heen. Gewoon even vriendelijk lachen naar iemand die je tegenkomt op straat, scheelt al veel.”

Je bent nog volop aan het werk. Waar ben je op het moment mee bezig?

“Ik ga een nieuwe film maken van Tamara Bos en Esther Scheldwacht over oudere mensen: Rocco & Julles. Het is een knipoog naar het verhaal van Romeo en Julia, waarin de ouders de liefde van hun kinderen afkeuren. In deze film zijn de kinderen erop tegen dat hun ouders opnieuw verliefd zijn. Dat vind ik een heel leuk gegeven. Ik zie het om me heen, bij oude mensen vindt de omgeving het opeens vies om zich voor te stellen dat ze het met elkaar doen. Houd eens op zeg, dat wil je je toch bij niemand voorstellen? Laat ons met rust. Verder merk ik dat oude vrouwen gelukkig ‘in’ zijn. Mannen mochten al met hun oude kop op tv, maar vrouwen nu ook. Dus er is nog genoeg werk voor me.”

MT34 M34 Interview Beppie Melissen Beeld

Beppies favorieten

Kunst
“Kunst pept een huis enorm op, lege muren zijn saai. Ik heb voornamelijk schilderijen hangen van mijn vrienden Arty en Miguel en Holly Witteveen, omdat ik het mooi vind wat zij maken.”

Fotografie
“Fotograferen doe ik veel maar het blijft een hobby. Het is wel griezelig om te zeggen, iedereen kan alles nu zelf. Dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling, het is toch echt een vak.”

Theater
“Ik zit graag in het theater. Ik blijf het een cadeau vinden dat mensen heel lang aan iets hebben gewerkt en dat ik mag komen kijken. Ik ga vooral naar toneel. Ook wel naar dans, helaas ga ik weinig naar concerten.”

Lezen
“Ik lees graag, ik ben teruggegaan naar vroeger. Toen las ik alles van Hermans en Reve, Nescio is mijn grootste favoriet. Ik ben ook een grote Gummbah-fan. Zijn absurdistische kijk op het leven spreekt me aan. Als het binnenkomt, komt het ook goed binnen.”

Luchten
“Ik kijk graag vanuit mijn huis naar het strand. Ik moet me ertoe zetten om ook echt het strand op te gaan, ik ben er al! Ik word vooral ’s avonds gelukkig van die prachtige luchten met wolken. Ik snap wel dat er veel Nederlandse schilders zijn met zulke luchten, die heb je niet in het buitenland. Hier voor de deur heeft Mesdag geschilderd.”

Dorine van der WindIris Planting. Styling: Esther Loonstijn. Visagie: Bart Brom.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden