MT34 M34 Maatsch_Act Beeld Petra Hoogerburg. Visagie: Astrid Timmer. Styling & productie: Karin van der Koop
Beeld Petra Hoogerburg. Visagie: Astrid Timmer. Styling & productie: Karin van der Koop

PREMIUM

Bep kwam op haar 72ste uit de kast: ‘Mijn zoon vond het ergens fijn dat zijn vader niet werd vervangen door een andere man’

Bep Kuipers (79) is moeder van drie zonen. Op haar 72ste kwam ze uit de kast. Inmiddels is ze vijf jaar getrouwd met Ans.

“Mijn man en ik hadden een liefdevol huwelijk. Jan was een goede vader en deed alles voor mij. Ik hield zielsveel van hem. En toch ontbrak er iets. Wat dat was, daar kon ik mijn vinger niet op leggen. Tot ik op mijn 35ste verliefd werd op een vrouw. Deze liefde voelde anders. Ik schrok me rot. Dit was verschrikkelijk. Ik wilde Jan en de kinderen geen verdriet doen. Dus koos ik voor mijn gezin en besloot niemand iets te vertellen. Ook al wist ik dat dit gevoel geen bevlieging was.

MT34 M34 Maatsch_Act Beeld

In de jaren die volgden leefde ik mijn leven. Dit wil niet zeggen dat ik ongelukkig was, hoor. Zeker niet. Jan en ik hadden het goed samen. Natuurlijk waren er momenten dat ik eenzaam en verdrietig was. Als ik andere vrouwen gearmd zag lopen bijvoorbeeld. Om dat nare gevoel niet te voelen, vluchtte ik in bezigheden. Van pottenbakken tot schilderen of glasobjecten maken. Ook in de moestuin vond ik rust.

Uit de kast

En toen werd Jan ziek. Omdat we niet meer samen op vakantie konden, ging ik, op aanraden van Jan die mij mijn vakantie gunde, met een vriendin. Bij die vriendin, ik was niet verliefd op haar, heb ik mijn hart gelucht. Ze begreep dat Jan verlaten op dat moment geen optie was, maar toen hij overleed, vond ze dat het tijd was om dat stukje van mijn leven op te pakken dat al die tijd geheim was gebleven. Mijn angst om de jongens te verliezen, wuifde ze weg. Volgens haar hielden zij genoeg van mij. Niet veel later was ik tijdens een wandeling met ‘gelijkgestemden’ voor het eerst open over mezelf. Het euforische gevoel wat dit mij gaf, is met geen pen te beschrijven. De woorden ‘hier ben ik’ kon ik wel van de daken schreeuwen. Weer een paar dagen later ging ik naar een bijeenkomst voor lesbische vrouwen. Met trillende knietjes stapte ik naar binnen. En daar zat Ans. Het was meteen raak. Urenlang hebben we gekletst en gedanst. Een week daarna stond ze bij mij op de stoep met een tandenborstel. Dat is nu acht jaar geleden.

MT34 M34 Maatsch_Act Beeld

Vader niet vervangen

Natuurlijk moesten de kinderen slikken toen ik ze vertelde dat ik een relatie had met een vrouw. Al gaf één van de jongens aan dat hij blij was dat mijn liefje een vrouw en geen man was, want zo werd zijn vader niet vervangen door een andere man. Toch heeft het een tijdje geduurd voor ze het hadden verwerkt. Niet dat ze mij het geluk niet gunden, maar omdat ze vragen hadden over het huwelijk van Jan en mij. Want was mijn liefde wel echt geweest? Inmiddels hebben ze het geaccepteerd en zien ze in dat het huwelijk van hun vader en mij goed was, ondanks dat stemmetje in mijn hoofd dat er altijd zat. Na mijn coming-out naar de kinderen toe, volgde de rest. Niemand reageerde negatief. De ene zei dat ik er wel het type naar was. En ja, als er in mijn tijd damesvoetbal was geweest, had ik gevoetbald. Een ander vond het knap dat ik het zo lang had volgehouden met Jan. Maar daar was niets knaps aan. Ik kon en wilde niet anders.

Vijf jaar geleden zijn Ans en ik getrouwd. Zonder poeha. We zijn niet van uiterlijk vertoon, dus poetsten we onze schoenen en trokken iets leuks uit de kast, maar wat was het een feest. En een feest is het nog steeds. Ja. Ik moest er 72 voor worden om uit de kast te durven komen. Maar nee. Ik heb nergens spijt van. Als ik nu jong was geweest, was ik waarschijnlijk ook bij Jan gebleven, maar mijn hemel, wat ben ik dankbaar dat ik nu kan zijn zoals ik ben.”

Ymke van ZwollPetra Hoogerburg. Visagie: Astrid Timmer. Styling & productie: Karin van der Koop

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden