Antoinette Termoshuizen uit Zij maakt het verschil. Beeld privébeeld
Beeld privébeeld

‘Beoordeel mensen met een beperking niet op wat ze niet kunnen, maar op wat ze wél kunnen’

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: Antoinette Termoshuizen.

Kun je vertellen wat je precies doet?

“Ik ben voltijd vrijwilliger bij stichting Niketan, een organisatie die zorg en onderwijs biedt aan kinderen en jongeren met een complexe beperking in Bangladesh. Ik coördineer vanuit Nederland projecten en activiteiten die erop gericht zijn dat kinderen en jongeren met een beperking in Bangladesh gelijke kansen en rechten hebben. Ik doe dit al 27 jaar en in de loop van de jaren is het werk van Niketan flink uitgebreid. Het grootste deel van mijn werk bestaat uit projectvoorstellen schrijven en verslagen maken, maar ik heb ook diverse thematische lesmappen gemaakt en ben nu volop bezig met het ontwikkelen van praktische instructievideo’s voor ouders en verzorgers.”

Wat is jouw drijfveer?

“Mijn drijfveer is het onrecht in de wereld. De plaats waar je geboren bent is zo bepalend voor je leven en toekomst. Kinderen met een complexe beperking hebben in vele landen geen kans. Ze worden opgesloten, verwaarloosd, buitengesloten van de gemeenschap. Vaak zijn ze ook slachtoffer van huiselijk of seksueel geweld. Ze worden gezien als minderwaardig en er zijn negatieve denkbeelden en verwachtingen over wat ze wel en niet kunnen. De kinderen krijgen geen eerlijke kans om zich te ontwikkelen. Daarbij ben ik een doener. Als ik onrecht zie, wil ik er iets aan doen.”

Hoe ziet jouw droom eruit?

“Mijn droom is dat de ouders en de gemeenschap kinderen en jongeren met een (complexe) beperking als gelijkwaardige burgers gaan zien. Dat kinderen en jongeren met een complexe beperking niet meer worden buitengesloten en dat ze op hun eigen manier en in hun eigen tempo de kans krijgen zich waardig te ontwikkelen.”

Waar ben je tot nu toe het trotst op?

“Ik ben trots op veel wat we gedaan hebben. We hebben drie speciaal-onderwijsscholen in Bangladesh gerealiseerd, een zorgboerderij, praktijkonderwijs en mantelzorg in twintig dorpen. Ik ben supertrots op de ouders die hebben geleerd hun kind te waarderen op grond van wat het kan en niet te beoordelen op wat het niet kan. Maar ik ben ook heel trots op de seksuele voorlichting die we sinds enkele jaren aan jongeren met een complexe beperking geven. Dit was niet eenvoudig, vanwege het enorme stigma en het controversionele onderwerp.”

Wie heeft voor jou (persoonlijk) het verschil gemaakt?

“Mijn familie, mijn ouders, man en kinderen hebben allemaal geholpen om mijn droom te verwezenlijken. Zij hebben de droom helpen faciliteren, hebben het vele maanden zonder mij moeten doen als ik in Bangladesh was.”

Hoe kunnen onze lezers bijdragen of meehelpen?

“In Nederland: door mensen met een beperking niet uit te sluiten. Beoordeel ze niet op wat ze niet kunnen, maar op wat ze wél kunnen. Breng kinderen met en zonder een beperking meer met elkaar in contact in Nederland om wederzijds begrip en vriendschap tussen deze kinderen te kunnen creëren. In Bangladesh, door ons werk te steunen, want zelfs een druppel op een gloeiende plaat helpt een kind en een gezin. Alle kleine beetjes helpen als de juiste mensen worden geholpen. Zo kun je een mensenleven volledig positief veranderen.”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl t.a.v. Helene van Santen / Zij maakt het verschil.

Helene van Santenprivébeeld
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden