Ben Cramer: ‘Ik was bang dat ik mijn schwung kwijtgeraakt was in coronatijd’ Beeld ANP
Beeld ANP

Ben Cramer: ‘Ik was bang dat ik mijn schwung kwijtgeraakt was in coronatijd’

Zanger en musicalacteur Ben Cramer (74) treedt nog steeds op met zijn hit De clown, nieuwe nummers en medleys van Sinatra. Op maandag 3 januari is hij te zien in de telefilm Herman vermoordt mensen.

Wat zijn Bens’ favorieten? We vroegen het hem en zetten er zes op een rij.

Portret Ben Cramer Beeld Privéfoto’s
Beeld Privéfoto’s

Portret

“Dit portret hangt in mijn studeerkamer, het is gemaakt door Roel Hofman, een schilder uit Zeeland. Ik vind het heel karakteristiek, het klopt helemaal. Hij heeft het als verrassing voor mij gemaakt en tijdens een tentoonstelling aan mij overhandigd.”

Acteren

“Ik ben bekend door het zingen, maar acteer ook. Het hoogtepunt was in de musical Phantom of the Opera, waar ik vriend en vijand mee heb verbaasd. Af en toe heb ik ergens een kleine rol, vooral typecasting. Zo ook in de telefilm Herman vermoordt mensen. Ik vind het heel leuk om een andere kant van mezelf te laten zien.”

Echtgenote

Ben Cramer en echtgenote Carla Beeld Privéfoto
Beeld Privéfoto

“Mijn vrouw Carla ontmoette ik dertig jaar geleden tijdens een optreden. Ze stond vooraan in het publiek heftig mee te dansen. Toen ik haar na afloop een drankje wilde aanbieden, zei ze: ‘Nee dank je, ik heb nog,’ en ze liep weg. Net toen ik weg wilde gaan, keerde ze terug en zei: ‘Mijn glas is leeg.’ En zo is het gekomen.”

Lees ook:
‘Hij van’ actrice Johanna ter Steege: ‘Ik voel dagelijks hoeveel ik van haar houd’

Edison

“Ik ben heel trots op de Edison die ik in 1992 won voor mijn album Alles wordt anders. De titel sloeg op de switch die ik destijds maakte in mijn carrière. Ik was al vanaf 1967 bezig. Nu deed ik geen covers meer, dit waren allemaal nieuwe nummers. Als ik het album opzet, vind ik het nog steeds mooi.”

Muziek

“Van mijn kinderen heb ik zo’n apparaat gekregen waartegen je zegt ‘google’ en dan wat je wilt horen. Ik zeg alleen maar ‘Google, muziek,’ en de mooiste muziek komt tevoorschijn. Het geeft blijkbaar een mix van nummers die ik eerder heb opgezocht. Ik vind het heerlijk.”

Optreden

“Tijdens corona heb ik het optreden gemist, ik was bang dat ik mijn schwung kwijt was. Maar bij mijn eerste keer weer op het podium ging het als vanouds. Ik doe het al mijn hele leven. Het is mooi om te zien dat je anderen een plezier doet, de waardering is fijn. Ik maak mijn shows steeds persoonlijker en betrek mijn publiek erbij.”

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 01 – 2021. Deze editie nabestellen kan via lossebladen.nl.

Tekst: Dorine van der Wind.
Beeld: ANP en privéfoto’s.

RedactieANP
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden