Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Barbara (55) was 45 toen ze pas écht ontdekte dat ze lesbisch is

girlfriends-relaxing.jpg

Denken dat het wel overwaait of er gewoon nooit over hebben nagedacht. Op latere leeftijd uit de kast komen als lesbisch, vergt veel moed. Maar sinds haar coming-out is Barbara gelukkiger dan ooit.

Barbara Rogosoki (55) groeide op in een streng katholiek gezin in de VS. Ze had in haar jeugd simpelweg nooit van homoseksualiteit gehoord.

Loving Annabelle

“Ik was 45 en zag in de film Loving Annabelle voor het eerst in mijn leven twee vrouwen zoenen. Het was alsof ik door de bliksem werd getroffen. De vloer leek onder mijn voeten te schudden. Huh! Wat?! Ik dacht: dat ben ik! Ik was totaal in shock, en ontzettend bang: wat nu? Na twaalf jaar huwelijk was ik dan wel net weg bij mijn man omdat het niet lekker liep en ik me ontzettend eenzaam voelde in onze relatie, maar lesbisch? Dáár had ik nog nooit over nagedacht. Ik was ook echt verliefd geweest op mijn man toen we trouwden. Maar ik was niet gelukkig, dus ik had een huis voor mezelf gehuurd en was vertrokken. En nu zag ik dit.”

Opgelucht

“Nog steeds in verwarring belde ik een lesbische vriendin. ‘Wat moet ik nu?’, vroeg ik huilend. We zijn samen een biertje gaan drinken en zij heeft mij aan de hand genomen om een weg te vinden in mijn nieuwe leven. Ik was m’n hele identiteit kwijt, maar zij leerde me het lesbisch-zijn oké te vinden. Toen ik het mijn ex-man vertelde, reageerde hij lief: ‘Dat wist ik allang. Als ik een mooie vrouw nakeek, deed jij dat ook.’ Ook de kinderen reageerden relaxed, wat was ik opgelucht!”

Barbara Rogosoki (55) was 45 toen ze pas écht ontdekte dat ze lesbisch is

Lees ook
Marja was bijna 50 toen ze uit de kast kwam: ‘Ik besloot dat ik ook geluk verdiende’

Goedkeuring

“Mijn moeder in Connecticut daarentegen ontkende het: ‘Je hebt twee kinderen. Je bent niet lesbisch.’ Ze wilde er niks van weten en we hebben elkaar daarna een halfjaar niet gesproken. Dat vond ik verdrietig. Ik voelde me een slecht persoon, je wilt toch goedkeuring van je moeder. En van God.”

Religie

“Ik was altijd actief geweest in de kerk, maar durfde daar niet meer mezelf te zijn en stapte op. Toen raakte ik in een depressie en voelde me ontzettend alleen. Ik ging op zoek naar een gay friendly-kerk, maar stond steeds voor een gesloten deur. Dat was zó moeilijk. Tot ik in gesprek met God ineens voelde: tuurlijk houdt hij van mij! Ik ben zijn kind, hij maakt geen fouten.”

Heel verliefd

“Dat gaf me de kracht om door te gaan en in samenwerking met stichting ERV (Evangelische Roze Vieringen, red.) opende ik een Engelssprekende homokerk in Den Haag. Het was zo fijn om mezelf te zijn! Toen ik eenmaal echt heel verliefd werd, leek ik wel een zestienjarige puber. Samen met haar, Saskia van Tienen, organiseerde ik ook de eerste World Religion-boot tijdens de Gay Pride Parade in 2016. Alle religies op één boot in solidariteit en vrede. Fantastisch. Inmiddels zijn Saskia en ik verloofd en we trouwen volgend jaar.”

Tekst | Mirjam Rosema-Verhulst
Beeld | Mariel Kolmschot, iStock

Dit interview verscheen eerder in Margriet 33-2020. Deze editie nabestellen kan via magazine.nl.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel hier!

Ook interessant