Barbara Labrie Beeld Tina Lantink voor Ronduit Plat
Beeld Tina Lantink voor Ronduit Plat

PREMIUMZij maakt het verschil

Barbara Labrie gaf haar platte borsten bloot: ‘Ik ben nog steeds vrouwelijk en sensueel’

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: Barbara Labrie, die zich letterlijk bloot gaf in een fotoshoot voor het platform Ronduit Plat.

Helene: “Op social media kwam ik de foto's tegen van een serie gemaakt door Ronduit Plat, een platform dat zich inzet voor vrouwen die een borstamputatie zonder reconstructie hebben ondergaan. Volgens het platform wordt er na een borstamputatie, bij vrouwen met borstkanker, te vaak vanuit gegaan dat zij 'nieuwe borsten’ willen, terwijl ze er ook voor kunnen kiezen om met één of helemaal geen borst(en) door het leven te gaan. Barbara Labrie is één van de vrouwen die hebben meegedaan aan de prachtige, intieme fotoshoot van Ronduit Plat, waarbij vrouwen met een borstamputatie zich bloot geven.”

Wat doe je precies?

Barbara: “Iemand zei ooit tegen mij: ‘Je bent net een Zwitsers zakmes. Je kunt met jou alle kanten op.’ Ik doe veel verschillende dingen als zzp'er: (trainings)acteren, voice-over, masseren, yogalessen, presentatie-coaching.”

Wat is jouw drijfveer?

“Een van mijn drijfveren in mijn bestaan is eigenlijk om geen slachtoffer te zijn van wat dan ook. En dat gold ook voor het moment dat ik afscheid nam van mijn borsten toen ik voor de tweede keer kanker kreeg. Ik wist dat ik dit aankon en dat ik in staat zou zijn om mijn vrouwelijkheid terug te vinden.”

Hoe ziet jouw droom eruit?

“Ik heb veel dromen. Eigenlijk is het vooral nieuw dat ik weer dromen héb, sinds ik ziek werd. Maar een belangrijke boodschap die ik graag meer zou willen verspreiden is dat vrouwen zichzelf meer mogen omarmen. Het beeld waarvan wij denken dat we eraan moeten voldoen zit echt in ons eigen hoofd. Als je jezelf accepteert (en nee, dat is niet makkelijk, is het leven zo ontzettend veel leuker. Daarom was de fotoshoot van Ronduit Plat ook zo tof. Met tien (half)platties op de foto gaan om te laten zien dat we nog steeds vrouwelijk en sensueel zijn.”

Waar ben je het meest trots op?

“Ik weet niet of trots het goede woord is. Ik ben vooral intens blij dat ik nog steeds zo kan en mag genieten. Dat de heftige afgelopen drie jaar me dingen hebben gebracht in plaats van me hebben gebroken. Dat ik de kans heb gegrepen om te leren van deze crisis in plaats van slachtoffer te zijn. En ik ben blij dat ik de ballen heb gehad voor mezelf te gaan staan. Om gewoon te durven kiezen om plat door het leven te gaan, omdat ik mezelf vertrouwde dat ik dit aankon. En ik kán het aan. Ik ben er voor gaan staan. Dat ik daardoor per ongeluk een beetje een ambassadeur ben geworden voor de keuze van plat… Tja, het is fijn dat er uit iets rottigs zoveel goeds kan komen. Ook daar ben ik blij mee.”

Wie heeft voor jou het verschil gemaakt?

“Mijn netwerk heeft een heel groot verschil gemaakt. Zij hebben mij opgevangen toen de kanker weer terugkwam en ik midden in een scheiding en begrafenissen van mijn ouders moest beslissen of ik mijn borsten ging amputeren. Mijn vrienden en familie stonden als een community strak om me heen. En tijdens alle drama is één persoon er altijd onvoorwaardelijk voor mij geweest: Sabrina Pameijer, met wie ik al bevriend ben sinds mijn dertiende. Dat is veertig jaar. Ik wil er niet eens over nadenken hoe het zonder haar zou zijn geweest. Ze is mijn rots in de branding.”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl

Helene van SantenTina Lantink voor Ronduit Plat

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden