Margriet logo
Barbara (51) is mantelzorger voor haar vader met dementie | Margriet Beeld Prive
Beeld Prive

Barbara (51) is mantelzorger voor haar vader met dementie: ‘Ik omschrijf mezelf als organiseerdochter’

Sinds het overlijden van haar moeder, vier jaar geleden, staat Barbara (51) er alleen voor en is ze mantelzorger voor haar 95-jarige vader met dementie. Ze heeft een baan, een eigen leven en woont niet op fietsafstand van haar vader. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee.

Margriet samen met Home Instead Thuisservice

“Hij is altijd hartstikke zelfstandig en gestructureerd geweest en hij wil die onafhankelijkheid en zelfbeschikking vasthouden. Dat staat bij hem met stip op één.”

‘Ik omschrijf mezelf als een organiseerdochter’

Barbara omschrijft zichzelf als organiseerdochter: ze heeft heel veel geregeld om haar vader op zichzelf te laten leven in zijn eigen woning. “Ik ben namelijk niet het verzorgende type die dagelijks langs kan gaan bij mijn vader. Om die reden is het voor mij extra belangrijk om de zorg thuis en ondersteuning goed te organiseren. Dat was niet makkelijk. Via het goed geregelde, maar starre zorgsysteem kon ik niet tot een passende, betaalbare oplossing komen. Tot het moment dat ik iemand van Home Instead Thuisservice aan de lijn kreeg die vroeg: “Wat heb je nodig? Wat zijn je vaders problemen?” Dat was echt een verademing en precies wat ik op dat moment nodig had.”

”Eerder was ik vaak gestrest als ik bij mijn vader kwam, dan dacht ik: wat is er nu weer misgegaan? Nu kom ik langs om samen koffie te drinken en kan ik weer echt zijn dochter zijn.”

Ondersteuning

De vader van Barbara begon steeds vaker dingen te vergeten en belde dan bij de buren aan voor hulp. Dat was erg vervelend. Maar het voornaamste probleem was dat haar vader geen ondersteuning en zorg thuis accepteerde. “Uiteindelijk hebben we de CAREGivers van Home Instead geïntroduceerd onder het mom van: je huis moet schoon! Hierdoor verminderde de weerstand en nu wordt mijn vader vier keer per week, op vaste momenten, ondersteund door een vaste CAREGiver. Ze doen dan samen boodschappen, lopen een rondje of drinken een kopje koffie.”

“De sociale aandacht die een CAREGiver kan geven, wordt zo vaak vergeten. Hij kreeg verzorging en een maaltijd, daar had hij recht op. Maar een gesprek of even onder de mensen zijn is voor mensen met dementie van levensbelang.”

Connectie

“Deze zorg thuis is vrijwel helemaal vergoed vanuit de PGB, Wlz en Wmo. Home Instead denkt ook hierin mee en geeft deskundig advies over de financieringsmogelijkheden. Omdat mijn vader gewoonweg vergeet dat ze langskomen, zijn de momenten van ondersteuning en zorg, elke keer weer een ontzettend leuke verrassing.” Zo leeft de vader van Barbara iedere maandag helemaal op als CAREGiver Nico langskomt.

Ze geeft aan dat er tijdens het kennismakingsgesprek van Nico en haar vader, direct een klik was. De naamgenoten raakten aan de praat en Barbara voelde zich haast overbodig. “Dat was zo bijzonder om te zien. Ik had niet verwacht dat mijn vader deze connectie met iemand wilde aangaan.” Bij Home Instead worden de senior en de CAREGiver altijd aan elkaar gekoppeld op basis van persoonlijke voorkeur en behoeften. Dat maakt dat ze een oprechte band kunnen opbouwen, waar CAREGiver Nico ook echt de tijd voor heeft.

“Ik ben niet het verzorgende type die dagelijks langs kan gaan bij mijn vader. Om die reden is het voor mij extra belangrijk om de zorg thuis en ondersteuning goed te organiseren.”

‘Ik ben ontlast als mantelzorger’

“Ik ben, als mantelzorger, letterlijk ontlast door Home Instead, op heel veel gebieden. Het geeft mij rust om te weten dat CAREGiver Nico op vaste tijdstippen komt. Ik ga minimaal één keer per week naar mijn vader toe en dan drink ik gewoon koffie met hem. Dan nemen we elke week zijn hele leven door. Dat is vooral leuk omdat hij zijn eigen geschiedenis nog weleens herschrijft. Daar hebben we ontzettend veel lol mee en dat is eigenlijk pas sinds het laatste jaar zo. Eerder was ik vaak gestrest als ik bij mijn vader kwam, dan dacht ik: wat is er nu weer misgegaan? Dan moest ik van alles regelen en kon ik minder genieten van mijn bezoekjes. Nu kom ik langs om samen koffie te drinken en kan ik weer echt zijn dochter zijn.”

Zo lang mogelijk thuis wonen

Het is de wens van veel senioren om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Daar waar het vertrouwd is en alle herinneringen liggen. Met de juiste ondersteuning en oplossingen is dat mogelijk. Goede dementiezorg is erop gericht de ervaren kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten zo hoog mogelijk te houden, ondanks de ziekte en vaak moeilijke omstandigheden. Daarbij begint mantelzorgen vaak klein en wordt het langzaam en ongemerkt steeds zwaarder. De ondersteuning vanuit de professionals van Home Instead en de goede persoonlijke zorg die zij bieden aan senioren, geeft rust voor mantelzorgers.

Dag van de Mantelzorg

Bijna 5 miljoen Nederlanders verlenen mantelzorg aan een partner, ouder, broer/zus, kind of vriend(in). Woensdag 10 november is het weer de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. Wat mantelzorgers doen is niet vanzelfsprekend, het is bijzonder en verdient waardering. Vind jij het, net als Barbara, ook zo belangrijk dat senioren zo lang en zo veilig mogelijk thuis kunnen blijven wonen? En zou je hier graag een steentje aan willen bijdragen? Dan is het echt iets voor jou om CAREGiver te worden bij Home Instead.

Bron | Home Instead Thuisservice
Beeld | Privé

Commerciële redactiePrive

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden