Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Leven op het spel: ‘Mijn baby lag verkeerd, maar een keizersnee was niet mogelijk’

mali.jpg

In het Afrikaanse land Mali overlijden dagelijks veel vrouwen tijdens hun zwangerschap of gedurende de bevalling. Door honger, droogte en het heersende geweld komen ze vaak laat en sterk vermagerd aan in het ziekenhuis. Daardoor sterft er elke twee uur een vrouw tijdens de zwangerschap of bevalling. In Nederland zijn dat maar drie vrouwen per jaar. Het Rode Kruis sprak met Malinese vrouwen. De komende weken lees je hun aangrijpende verhalen hier.

De baby van Aïssetou ligt verkeerd in haar buik. Als dat in Nederland gebeurt, krijg je een keizersnee in het ziekenhuis. In Mali is dat helaas niet vanzelfsprekend en overlijden vrouwen vaak in dit soort situaties. Er zijn geen ambulances en niet iedereen heeft eigen vervoer.

Weggestuurd bij de hulppost

“Toen ik de vorige keer naar de hulppost ging omdat ik me niet goed voelde, ging de ossenkar kapot op de weg ernaartoe,” vertelt Aïssetou. “Hoogzwanger heb ik uren moeten lopen. Het was heel zwaar. De hulppost is geen ziekenhuis. De medewerkers zagen al snel dat ik geopereerd moest worden en naar het ziekenhuis moest. Dat is uren rijden met de auto. Maar ik had geen geld en geen vervoer.”

In het hele dorp was er niemand die Aïssetou kon helpen. Daarom besloot ze het enige te doen wat voor haar mogelijk was. “Ik hoopte dat God mij zou sparen, dat alles uiteindelijk goed zou komen. Ik ben teruggegaan naar huis en lag dagen op bed.” Youma, de 12-jarige dochter van Aïssetou, nam ondertussen alle huishoudelijke taken op zich. “Ik kookte, deed de was en zorgde voor iedereen in het gezin. Ik houd heel erg veel van mijn moeder. Ik was bang om  haar te verliezen,” vertelt Youma later.

Hulpverlener met dezelfde bloedgroep

Het Rode Kruis heeft Aïssetou uiteindelijk met spoed naar het ziekenhuis geëvacueerd, waar ze direct een keizersnee heeft gekregen. “Het was nog heel spannend,” vertelt arts Ballah, die de operatie uitvoerde in het ziekenhuis in de stad Kayes. “Aïssetou verloor veel bloed en in ons ziekenhuis hadden we haar bloedgroep niet op voorraad.” De artsen belden het team dat Aïssetou had geëvacueerd met het blije nieuws over de geboorte, maar tegelijkertijd met de mededeling dat haar leven aan een zijden draadje hing. Uiteindelijk haastte een van de hulpverleners zich met spoed naar het ziekenhuis. Hij bleek de juiste bloedgroep te hebben en bood zich aan als donor.

“Het gaat nu gelukkig goed met me,” concludeert Aïssetou een dag later. “Maar dat was gisteren heel anders.” Met haar dochtertje Agnes, vernoemd naar de verloskundige, zit ze rustig op haar ziekenhuisbed. “Ik heb nu eigenlijk nog maar één wens. Dat is teruggaan naar mijn dorp, zodat ik samen met mijn man en de andere kinderen kan genieten van onze nieuwe baby.”

In Mali neemt geweld en de droogte toe. Dat merken zwangere vrouwen des te meer, ziekenhuizen zijn slecht toegankelijk en het is gevaarlijk om te reizen. Het Rode Kruis wil hen meer hulp bieden en heeft daarom giro 6868 geopend. Help je mee?

Lees ook
Hartverscheurend verhaal uit Mali: ‘Ik had zo veel pijn dat ik dood wilde’

Ook interessant