Margriet logo
null Beeld Jorrit ’t Hoen (portret Aus), Getty Images en privébeeld.
Beeld Jorrit ’t Hoen (portret Aus), Getty Images en privébeeld.

PREMIUM

Aus Greidanus sr.: ‘Hopelijk inspireer ik anderen met mijn schilderijen. Ik schilder al veertig jaar’

Acteur Aus Greidanus sr. (72) heeft na de ­Toneelschool zijn eigen gezelschap De appel ­opgericht. Hij speelde in tv-series als De zaak ­Menten en ­Swanenburg. Vanaf nu is hij te zien in de feelgoodcomedy Fijn weekend.

null Beeld

1. Natuur

“Ik jog nog altijd, een vast rondje van vijf à zeven kilometer door het Waterland waar ik woon. Het hele jaar door ga ik, en zie per seizoen het weer langzaam veranderen. De dieren veranderen mee, zoals de geboorte van eendjes, reigers en uilen. Die trage verandering is heel mooi.”

2. Biografieën

“Ik lees ook graag biografieën. Zoals de brieven van Van Gogh. Dat is echt een aanrader, je leest over zijn ­levens­lange zoektocht. En de biografie van Casanova, dat zijn zestien boeken, zo’n beetje zijn leven van dag tot dag. Het geeft een mooi tijdsbeeld van de Italiaanse hoogconjunctuur.”

null Beeld

3. Moderne kunst

“En ik inspireer hopelijk anderen met mijn schilderijen. Ik schilder al veertig jaar en heb af en toe een tentoonstelling. Als ik met mijn vrouw in het buitenland ben, zoeken we altijd een van museum moderne kunst op. Het is uitdagender dan realistische kunst omdat het niet-kloppend is. Het dwingt je tot nadenken over hoe je de wereld ziet.”

4. Constructies

“Een voorbeeld van dat creëren zijn de constructies die ik maak. Het zijn bewegende instrumenten, mechaniekjes zoals ze in de zeventiende eeuw al deden van hout. In die tijd waren dat heel ingenieuze dingen, ik houd het simpel. Ik werk nu met blik, een mooi materiaal.”

5. Rode draad

“Ik ben een gelukkig mens, een zondagskind zou mijn moeder zeggen. Ik werk nog volop en houd van mijn werk. Mijn basis is het klassiek theater van Shakespeare en de Grieken, daar draait het om creëren en inspireren. Terugkijkend, blijken die twee zaken de rode draad te vormen in mijn leven.”

Grote denkers

“Ik ben erg geïnteresseerd in filosofie en theologie; nadenken over wat de essentie is van het leven. Naast mijn bed ligt een stapel boeken van de grote filosofen door de eeuwen heen, zoals Erasmus en Kierkegaard. Het is allemaal zelfstudie. Van studeren na mijn pensioen is het nog niet gekomen, te druk.”

Dorine van der WindJorrit ’t Hoen (portret Aus), Getty Images en privébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden