null Beeld Foto Tjitske Sluis
Beeld Foto Tjitske Sluis

Aura Timen beleefde een hectisch jaar bij het RIVM: ‘Ik overleefde puur op adrenaline’

Als hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu was arts en bijzonder hoogleraar Aura Timen (54) het afgelopen jaar een belangrijk gezicht tijdens de coronacrisis.

Drukte

“Nog nooit heb ik het zo lang achter elkaar zo druk gehad. In dit vak weet je dat je soms moet buffelen, maar dan is dat tijdelijk. Corona is een onvoorspelbaar virus, niemand weet wanneer het rustiger wordt. Tijdens de eerste golf werkte ik zeker tachtig uur per week. Alles moest nog worden opgestart en mijn telefoon ging dag en nacht af. Ook nu is het weer alle zeilen bijzetten."

Positieve reacties

"Sinds mijn tv-optredens word ik op straat herkend, dat is nieuw voor mij. Gelukkig zijn de meeste reacties positief: ‘Sterkte, ga zo door!’ Dat vind ik hartverwarmend. In het begin van de coronacrisis kregen we bij het RIVM van wildvreemden bemoedigende kaartjes toegestuurd, en kilo’s snoep. De coronakilo’s zijn ook mij niet onbekend. Ineens is er ook belangstelling voor mij als persoon, elke dag krijg ik wel een mediaverzoek.

Ik probeer dicht bij mezelf en het inhoudelijke verhaal te blijven. Ik ben soms de boodschapper van slecht nieuws. Dat is vervelend, maar het hoort erbij. Als arts ben ik getraind in het brengen van slechte berichten, maar dat was altijd in een een-op-eengesprek. Nu moet ik soms de hele maatschappij iets vertellen waar niemand blij mee is. Dat valt niet mee. Ik breng ook liever goed nieuws natuurlijk. Zoals afgelopen zomer, toen het aantal besmettingen flink afnam."

Sporten

"Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, vraag ik me weleens af hoe ik die enorme drukte ben doorgekomen. De eerste periode heb ik puur op adrenaline overleefd. Niet zeuren, doorgaan. Maar eind maart sloeg de vermoeidheid toe. Ik moest uit mijn hoofd komen en weer gaan sporten, anders werd ik gek. Ik ben gaan hardlopen – zónder telefoon bij me. Eindelijk hoorde ik weer de vogels fluiten en had ik weer oog voor de blaadjes aan de bomen. Inmiddels kan ik hele stukken hardlopen, mijn conditie is enorm verbeterd. Ook doe ik met vriendinnen via Zoom aan pilates. Sporten is echt een wondermiddel voor mij."

Ontspanning

"Ik heb geleerd om ondanks de waanzinnige drukte soms tijd vrij te maken voor mezelf en mijn gezin. Ik ontspan met de muziek van Bach, chocolade en een fijn modetijdschrift. Of ik zet mijn verstand op nul en kijk een goede serie op Netflix. Om het halfuur gluur ik dan wel even op mijn telefoon, dat zit er nu zo ingebakken. Mijn man is heel nuchter en relativerend, hij zet mij met beide benen op de grond als ik te hard werk of gestrest ben. En ik krijg veel steun van mijn collega’s. Keiharde werkers die elke dag weer hun stinkende best doen, niet wetende wanneer deze crisis weer voorbij is.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Dit interview met Aura Timen verscheen eerder in Margriet 2020-53. Dit nummer nabestellen kan via magazine.nl.

Tekst | Anne Broekman

Marin NoomenFoto Tjitske Sluis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden