null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Art Rooijakkers: ‘Je bent thuis in een wereld waar je normaal niet thuis bent’

Presentator Art Rooijakkers is fervent duiker en mag 'Blue Planet II Live in Concert' presenteren op 15 maart in Ziggo Dome. Het wordt een bijzondere avond waarin de onderwaterdocumentaire 'Blue Planet II' wordt getoond.

De beelden worden vergezeld door prachtige muziek van een tachtigkoppig orkest, en Rooijakkers geeft informatie. Margriet belde hem op.

Heb je 'Blue Planet' zelf al gezien en wat vond je ervan?

“Ja ik heb de documentaire al bekeken. Dat is voor mij een traditie geworden. Ik heb de eerste documentaire (Blue Planet, red.) en de andere BBC-films ook gezien. Er zitten prachtige beelden in van orka’s en walvissen. Voor het programma Helden van de Wildernis heb ik zelf weken in de jungle verbleven. In deze serie bracht ik mensen die zich inzetten voor het behoud van de natuur in beeld. Voor het perfecte shot liggen mensen soms wel dagen goed verborgen in de struiken te wachten, dat is iets wat mensen niet beseffen. Er zit ontzettend veel werk en tijd in.”

Wat viel jou op?

"De onbekende wereld die je voorgeschoteld krijgt. Het lijkt allemaal heel dichtbij, maar eigenlijk is het een onbekende wereld. Om te zien hoe alles er onder water uitziet en om hiermee kennis te maken is mij het meest bijgebleven. Het is echt een aanrader."

Heb je zelf een speciale band met de onderwaterwereld?

"Nou in die zin, ik ben wel een duiker. De stilte die je onder water ervaart vind ik heel bijzonder. En het mooiste is of je nu bankdirecteur of vuilnisman bent, onder water ben je allemaal gelijk en vallen alle rangen weg. Je bent thuis in een wereld waar je normaal niet thuis bent. Ik heb op verschillende plekken mogen duiken. Sinds de komst van mijn dochters wat minder, maar normaal duik ik elke vakantie. Zo heb ik in het Great Barrier Reef in Australië en in Mozambique gedoken. Voor Helden van de Wildernis heb ik in Mozambique tussen de mantaroggen mogen duiken. Ze zweven echt boven je, dat was een heel bijzondere ervaring."

Lees ook: Do neemt je mee naar haar ‘huis’

Wat kan het publiek verwachten?

"Het wordt een bijzondere avond. Het is ten eerste al bijzonder dat de documentaire te zien is op een 4K Ultra HD LED-scherm. De beelden zijn haarscherp en komen zo prachtig tot hun recht. Daarnaast zal een tachtigkoppig symfonieorkest live meespelen. In de documentaire geeft David Attenborough de kijker informatie. Zijn stem is eruit gehaald en op die momenten kom ik het podium op, en geef ik de mensen informatie. Ik ben als ware zijn vervanger, maar ik kan hem natuurlijk nooit vervangen. Ik vind het een hele eer dat ik deze taak mag overnemen."

Wat maakt deze avond uniek?

"De combinatie van beeld en geluid en dat je het ziet op een groot scherm. Door het live meespelen van het orkest komen de beelden nog mooier over. Het versterkt elkaar enorm, het wordt haast religieus. En het is ook mooi om te zien hoe mooi en kwetsbaar het onderwaterleven is. Ik hoop dat het mensen aan het denken zet, want we moeten met zijn allen goed voor de natuur zorgen."

De documentaire laat het diverse onderwaterleven zien. Ook de variatie aan diersoorten die door de klimaatveranderingen en de plastic soep mogelijk verdwijnen. In hoeverre ben je daarmee bezig?

"Ik ben er zeker mee bezig. Zo ben ik ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds en heb ik verschillende natuurprogramma’s gemaakt. Ik denk niet dat uiteindelijk al het onderwaterleven zal verdwijnen, maar dat er bepaalde diersoorten zullen verdwijnen staat vast. Als je ziet hoe mooi en hoe kwetsbaar het onderwaterleven is, ga je er ook anders over denken en ga je er anders mee om. Want als je niet weet waar je het over hebt, hoe kun je dan iets veranderen?"

Je bent vader van een tweeling, twee dochters. Vind je het belangrijk dat zij later met net zo veel liefde als jij met de natuur omgaan?

"Ze zijn nu natuurlijk nog heel erg jong, maar dat vind ik zeker belangrijk. Ik probeer mijn liefde voor de natuur zeker op ze over te brengen. Ik neem dat dan ook mee in hun opvoeding. Maar ze moeten natuurlijk eerst nog leren zwemmen, afgelopen zomer zijn we niet verder gekomen dan het pierenbadje."

null Beeld

Blue Planet II Live in Concert

Bezoekers van 'Blue Planet in Concert' kunnen op groot scherm 125 onderwaterexpedities in 39 landen bewonderen. Blue Planet II Live in Concert is op 15 maart te zien in de Ziggo Dome in Amsterdam. Bestel hier je kaarten vanaf €44.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | ANP, London O2 and Hydro SSE, Jason Insley

Lichelle RoozeboomANP Kippa

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden