null Beeld

Annette: ‘Zij herinneren zich dat ik er vaak niet was’

"Gedachten zijn geen feiten. Herinneringen zijn gedachten over het verleden dus evenmin feiten. Ze veranderen telkens als je ze ophaalt. We herinneren ons vooral vervelende dingen als we toch al niet lekker in ons vel zitten en weten weer hoe leuk het was op momenten dat de zon toch al schijnt. Voor een tobber als ik is dat een troostrijke gedachte. Want stel je voor dat alles waar ik over pieker waar zou zijn."

Annette Heffels is psychologe. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind.

Ons vakantiehuis in Frankrijk

"Zo kan ik soms met verbazing luisteren naar verhalen van mijn inmiddels volwassen kinderen over hun vakanties vroeger. Zelf herinner ik me hoe ze zich, als pubers, vreselijk konden vervelen in ons vakantiehuis in Frankrijk. Want het was geen camping met disco en leeftijdgenoten en wildwaterglijbaan, er was alleen maar saaie natuur. Ik liet hen vriendinnetjes uitnodigen, die zich vervolgens mee verveelden of met wie ze ruzie kregen. Ik bedacht uitjes en spelletjes die tegenvielen en weet nog hoe moe ik werd van die vakanties. Maar als ze hun partners nu vertellen hoe het daar vroeger was, beschrijven ze een paradijsje. En dat ze helemaal niet altijd binnen zaten terwijl het buiten mooi weer was."

Niet begrepen voelen

"Helaas hebben ze ook andere herinneringen. Terwijl ik me graag herinner hoe leuk ze waren en wat voor grappige dingen ze zeiden en deden, weten zij zeker dat het zo niet was. Zij weten nog dat ze zich vaak niet begrepen voelden en dat ik er dan niet was, of wel, maar het verkeerde zei. Maar ik was er toch wel, meestal tenminste en dat heb ik vast niet zo gezegd. Nou, zij weten zeker van wel."

Lees ook:

Annette: ‘Was ik maar vader’

'We hadden geen internet, dus ik deed maar wat'

"Omdat ik weet dat gedachten en herinneringen geen feiten zijn, hou ik mijn mond dan maar. Het is immers mogelijk dat wij ons andere feiten herinneren. Veel komt terug bij mij nu ik behalve dochter, vrouw en moeder ook oma ben geworden. Ik weet het zeker: kijkend naar mijn kleinkind herken ik mijn kind. Zo was ze, zo deed zij ook. Weet je nog? Ze weet het nog, ook al weet ze het anders. Ik weet op mijn manier hoe ik was, toen ik moeder was van hen. Hoe de liefde voor hen me overviel, tegelijk met de angst dat hen iets zou overkomen. Die liefde en de angst hebben zij ook, maar ze doen het anders, zoeken oplossingen op internet. Mogelijk vinden ze dat ik het niet goed heb gedaan want wij hadden geen internet, dus ik deed maar wat."

"Mijn zoon liet onlangs weten dat zijn vriendin en hij hadden besproken wat ze later anders zouden doen in de opvoeding van hun kinderen. Ik luister en herinner me andere dingen uit zijn opvoeding, herinner me ook mijn moeder als oma. Inmiddels begrijp ik haar zoveel beter. Zij had vast ook meer adviezen dan ze durfde te geven. En zelfs die paar waren me al te veel. Achteraf had ik ze willen hebben."

Tekst | Annette Heffels

null Beeld

Margriet 34 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer: 65 gratis uitjes door heel Nederland, déze vrouwen hebben een geheim voor hun partner, een interview met Natacha Harlequin, overlast van de buren en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Annette Heffels

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden