Margriet logo
null Beeld

Annette: 'Verdriet is geen ziekte of psychische stoornis'

Hoe genees je een gebroken hart? Het helen van gebroken harten zat niet in mijn opleiding, maar toch komen mensen, meestal vrouwen, tegenwoordig vaker in therapie om hun beschadigde hart te laten behandelen. Het hart van mannen kan ook wel breken, maar die zoeken dan snel een andere partner. Dat bevordert de genezing.

Ze kunnen dat doen omdat ze veelal denken dat hun ellende niet aan henzelf ligt, maar aan degene die zo hardvochtig met hun hart omging. Vrouwen veronderstellen eerder dat er iets mis is met henzelf.

Verdriet is geen ziekte

Maar hoe genees je het hart van een verlaten vrouw? Eigenlijk is daar geen therapie voor, maar je stuurt iemand die zo verdrietig is ook niet weg. Want waar moet ze heen? Iedereen om haar heen heeft al gezegd: ’Wees blij dat je van die man af bent.’ Of dat ze eerst moet leren om met zichzelf te leven en van zichzelf te houden, voordat ze het probeert met een ander.

Na verloop van (meestal niet zo veel) tijd zijn vriendinnen het zat om haar verhaal steeds opnieuw te horen en om adviezen te geven die niet worden opgevolgd. Dus sturen ze haar met haar gebroken hart naar een therapeut. Maar verdriet is geen ziekte of psychische stoornis.

'Je kunt het ene verdriet niet met het andere vergelijken'

‘Soms zou ik willen dat hij dood was, in plaats van vertrokken naar een ander,’ zeggen verlaten vrouwen soms en schamen zich voor die gedachte. Terwijl die wel begrijpelijk is.

Je kunt het ene verdriet niet met het andere vergelijken, maar hoe verschrikkelijk het gemis van de weduwe ook is, ze weet dat hij bij haar had willen blijven. Bij verlating is gezegd dat hij niet meer van je hield en waarom niet. Je werd afgewezen om wie je bent, dus naast het verwerken van het verdriet moet je ook jezelf weer opbouwen.

Lees ook: Annette: ‘In de spiegel ziet elke combinatie van kledingstukken en mijzelf er anders uit dan ik me voorstelde’

Verdriet is normaal

Dus wat te doen om hart en eigenwaarde te herstellen? Er bestaat geen therapie die dit verdriet wegneemt, omdat het normaal verdriet is, dat bij het leven hoort en in fasen verloopt. Eerst is er de ontkenning: misschien komt hij nog terug. Daarna, als hij niet terugkomt, maar op social media zijn nieuwe vriendin toont, gieren emoties als woede, verdriet, verlangen, angst en jaloezie door je heen. Vechten tegen die gevoelens maakt dat je er nog meer mee bezig bent.

'Uiteindelijk geneest het, écht waar'

Het helpt om hem op social media te blokkeren en dingen te doen die je voorheen leuk vond. Liefst met vriendinnen die na een uur moeten zeggen: ‘Nu iets anders.’ Niks is echt leuk, maar: fake it till you make it.

Van doen alsof het beter gaat, wordt het een beetje beter. Uiteindelijk geneest het gebroken hart. Echt waar. Tijd is de belangrijkste therapie. Waarschijnlijk blijft er een litteken, om je eraan te herinneren dat je iets hebt geleerd over relaties, over het leven en vooral over jezelf.

Deze column van Annette verscheen eerder in Margriet 46 - 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Annette Heffels

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden