null Beeld

Annette: ‘Relaties werken beter als je een partner hebt die op je lijkt’

De meeste scheidingen komen voor bij paren die tussen de vijf en de tien jaar samen zijn. Maar scheidingen op latere leeftijd komen echter ook steeds vaker voor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat geldt voor vijftig- en zestigplussers, maar zelfs voor mensen die zeventig of tachtig zijn en al heel lang samen.

In 2019 gingen 130 koppels uit elkaar, die al vijftig jaar of langer ­getrouwd waren. Een scheiding is altijd een ramp voor de ex-partners, voor hun kinderen en voor hun vrienden. Maar het is toch helemáál hartverscheurend als je na zo lange tijd samen bedenkt dat je die ander niet meer om je heen verdraagt. Wat een treurig leven moet dat daarvoor zijn geweest.

Het geheim van goede relaties

Intussen verschijnen er continu onderzoeken en verhalen in alle media over hoe je liefdesrelaties goed kunt houden. Veel wetenschappers (en ikzelf ook) doen pogingen om het geheim van een goede relatie te ontrafelen. We weten immers dat mensen die een goede relatie hebben langer, gezonder en gelukkiger leven. Ik bestudeer altijd ijverig wat er uit die relatieonderzoeken komt. Helaas word ik zelden verrast, omdat het altijd klinkt als iets wat je al wist en wat alleen helpt als je toch al een aardige relatie hebt.

Lees ook:

Annette: ‘Herinneringen zijn geen feitelijke weergave van gebeurtenissen’

'Relaties werken beter als je op elkaar lijkt'

Als we de kenmerken van goede relaties op een rijtje zetten, blijkt allereerst dat relaties beter werken als je een partner hebt die op je lijkt qua interesse, achtergrond en persoonlijkheid. Verschillen lijken interessant, maar zijn lastig. In een goede relatie moet je het gevoel hebben dat de ander je begrijpt en dat je bij hem terechtkunt met je emoties en je verdriet. Dat is lastiger als je erg verschilt.

'Waardering is belangrijk'

Waardering voor elkaar is belangrijk. Aanraking en intimiteit moeten verplicht in een liefdesrelatie en het helpt ook als je prettige seks hebt, maar dat is niet per se noodzakelijk. Wat zeker niet helpt, is om van je geliefde een ontwikkelingsproject te maken. Als je je partner probeert te veranderen, voelt dat alsof hij niet goed genoeg is en bovendien lukt het zelden. Acceptatie van de ander met zijn leuke en minder leuke kanten is dus een voorwaarde voor een lang en meestal gelukkig leven.

Ontrouw is vaak een genadeklap voor het vertrouwen in elkaar en voor de relatie. Als de relatie het vreemdgaan overleeft, kost het veel tijd om het vertrouwen te herstellen.

Talent voor relaties

Of je talent hebt voor het onderhouden van een liefdevolle relatie, heeft te maken met de liefde die je voelde in het gezin waarin je bent opgegroeid. Hoe veilig voelde je je in dat gezin, werd er van je gehouden en hielden je ouders van elkaar? En dan nog dit: je moet niet willen winnen in een relatie. Geen zin doordrijven, geen gelijk willen hebben. Gewoon denken dat je het beter weet en je mond houden.

Deze column van Annette Heffels verscheen eerder in Margriet 41 - 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Annette Heffels

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden